Picasso in Belgrade

Juče sam (konačno) pogledala Pikasovu izložbu u Bulevaru vojvode Bojovića. U pitanju je njegova zaostavština u vidu predmeta od keramike i srebra, koje je stvarao dok je živeo u Valorisu, u Francuskoj. Zbog toga cela postavka ima naziv ''Na Azurnoj obali''; može se pogledati do 15. aprila, nakon čega se seli u Dubrovnik. 
  Pojedini predmeti imaju i svoju praktičnu primenu (vaze, tanjiri, keramičke pločice), dok su drugi čisto dekorativne prirode. 
                      Plakat koji je Pikaso uradio za dotada najveći jugoslovenski film. Nažalost, njegovo idejno rešenje na kraju nije prihvaćeno zbog golotinje na slici.
 Ovaj deo njegovog opusa nastao je dok je bio u vezi s Fransoaz Zilo, jedinom njegovom ženom koja nije dozvoljavala da naslika njen lik, i jedinom koja je njega ostavila. Rodila mu je dvoje dece, Kloda i Palomu.
 Bila sam prijatno iznenađena velikim odzivom posetilaca. Subotom su, inače, organizovane ture s vodičem koje traju oko pola sata, a nakon toga možete ostati i natenane razgledati eksponate. Cena ulaznice je 450 dinara, ali se odobrava popust na grupne posete (minimum 7 osoba).

Коментари

Постави коментар