Museums

The Night of the Museums is an annual event held in Belgrade and, from this year, in a couple of other cities in Serbia as well. With a ticket that costs 400 RSD (which is less than 4 euros) you can visit almost all the museums and galleries in town, theoretically, because it's not doable to visit over 50 locations in only one night (from 6 p.m. till 1 a.m.). I usually manage to see 4-5 museums which is absolutely fine with me. 
Ove godine sam na Noć muzeja opet išla sa tatom i opet smo se lepo proveli. Kao i prošle godine, krenuli smo od Muzeja Nikole Tesle na Slaviji, i onda krenuli ka Terazijama i Kalemegdanu. 
Nikola Tesla Museum
 Tesline lične stvari iz apartmana hotela Njujorker, gde je proveo poslednjih deset godina svog života.
National Tourism Organization of Serbia
Ethnographic Museum
Ove godine tema je bila sujeverje u narodu, pa su se svuda mogle videti crne mačke (od kartona), razbijeno ogledalo, proročica koja je posetiteljkama gledala u kuglu i ispisana razna narodna verovanja.
Military Museum
Ove godine sam prvi put posetila Vojni muzej, koji spada u najznačajnije vojne muzeje u Evropi. Nemoguće j na brzinu pregledati sve što se u njemu nudi pošto se u njemu nalaze eksponati iz doba germanskih plemena (3. vek p.n.e.), pa sve do bombardovanja 1999. godine.
Faculty of Philosophy
Historical Museum
 Tema postavke Istorijskog muzeja bio je Takovski ustanak.
Nameravala sam da posetim i muzej Hemijskog fakulteta, ali sam odustala zbog predugačkog reda. Uvek je tako - što kasnije dođeš, zatekneš veću gužvu, zato prvo treba obići ono što nam je najviše stalo da pogledamo.

Коментари

  1. žao mi je što još uvijek nisam imala priliku da budem u Beogradu za Noć muzeja. Ima par godina da je slična manifestacija pokrenuta i u Herceg Novom, s tim što je (zbog manjka muzeja) repertoar proširen na više kulturnih sadržaja - galerije, knjižare/čitaonice, pozorište i slično...to se obilazi do 3 ujutru a onda se čeka zora u nekom klubu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zvuči sjajno, mogla bih i ja da posetim vašu Noć muzeja, pošto relativno često putujem u Crnu Goru :-)

      Избриши

Постави коментар