time for tea


"Better to be deprived of food for three days, than tea for one."(Ancient Chinese proverb)
''Bolje tri dana bez hrane, nego jedan dan bez čaja.'' Stara kineska poslovica

Verovatno sam već negde pomenula svoju sklonost ka čajevima, te vam u ovom postu predstavljam svoje trenutne favorite. Rado isprobavam i otkrivam nove ukuse - postoji samo jedna stvar koju ne volim, a to su crveni čajevi ( šipurak, hibiskus, divlja trešnja...) -  njih izbegavam jer mi nisu ukusni. Kafu ne volim da pijem, ali mi zato nijedan dan ne prođe bez barem jedne šolje čaja. Najviše volim vikendom da se sklupčam na kauču u velikom džemperu i gledam Herkula Poaroa (uvek se prikazuje na nekom od kanala, ovih dana je to RTVojvodina), ispijajući erl grej
Kamilica je neizostavna u mojoj kolekciji zbog svog višestrukog dejstva - umiruje i opušta, a kesice ponekad ohladim i držim na očnim kapcima. Čaj od kamilice može da se koristi i za ispiranje kose ili kao dodatak kupki za stopala. 
Nanu više pijem preko leta - skuvam pun bokal, ohladim čaj i dodam mu limun - idealno i zdravo osveženje. Lepo se slaže i s nekim keksom. 
Zeleni čaj pijem svakodnevno i često ga menjam. Trenutno imam ovaj Fruktusov. Od srednje škole ne zaslađujem čajeve, tako da mi ne smeta pomalo gorak ukus. 
Hyson čajeve sam već pominjala na svom blogu - ovaj sam uzela pre par meseci u Crnoj Gori. Sadrži 30 kesica i 6 različitih ukusa (po 5 od svakog: Apple Cinnamomon, Forest fruit, Cherry, Midsummer peach, Earl Grey i Mix fruit special). One voćne uglavnom zaobilazim, ali mi se breskva baš dopala. Ovaj moj se zove Black Flavour Collection, ali čini mi se da sam videla još 2 pakovanja sa različitim ukusima (vanila, narandža, jasmin itd.). Imaju i divan sajt: http://www.hysonteas.com/ 
Teekanne beli čaj sam nedavno kupila (dvoumila sam se između njega i onog Zen što sam videla kod Snow White, njega ću sledeći put). Vrlo je prijatan i nije jak. Iako se zove beli, ipak ostavlja fleke na zubima koje treba pažljivo oprati, kao i posle zelenog.

Ovo je moje kućno izdanje - čupavo i zarozano - nisam kao neke blogerke koje se po kući šetaju s kompletnom šminkom i frizurom :-D  Ipak je meni udobnost na prvom mestu.

Nadam se da ćete podeliti sa mnom svoje mišljenje i ukus kada su u pitanju čajevi, kao i da ćete mi otkriti neki koji još nisam probala. Živeli! 

Коментари

  1. Super ti je kucno izdanje :)
    ja se ovih dana prebacujem na narandzu sa cimetom (Cedevita, cini mi se) I Milfordove zimske carolije :)

    ОдговориИзбриши
  2. Dijelim isti stav što se tiče čaja.
    Preporučila bih ti marku Bonita, od ovih domaćih, stvarno su kvalitetni, i u DM-u prodaju jako dobre čajeve, mislim da se marka zove Allnatura.

    ОдговориИзбриши
  3. Meni je caj isto omiljeni napitak.
    Pijem ga na litre svaki dan.Stalno pijem zeleni, ali volim i nanu, beli i crni caj.
    Kafu ne pijem uopste i ne volim cak ni taj miris.
    Zen zeleni caj je savrsen, tako ima poseban miris.Videces kako ce ti se svideti!!
    Najvise volim zeleni caj u rinfuzi sa mali komadici jasmina.
    Dosta sam se pronasla u tvom postu, jer isto ne sladim caj niti volim da pijem vocne cajeve, jer nisu prirodni.

    ОдговориИзбриши
  4. Ja slabije pijem cajeve, pa nemam neku posebnu preporuku. Ali, zelim samo da ti kazem da ti je divno to kucno izdanje, i nema potrebe da ga menjas :)

    ОдговориИзбриши
  5. Puuuno caja i Poaro,to mi je obelezilo danasnji dan!Lipa i kamilica su mi omiljeni!

    ОдговориИзбриши
  6. Ja ih obožavam i ne mogu da odolim onima u Ušću što se uzimaju na merenje, jesu skuplji ali za njih dajem i zadnju paru :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, videla sam. Kad idem u Ušće, stalno budem u nekoj potrazi&frci, pa ne stignem da razgledam čajeve (oni zahtevaju punu pažnju).

      Избриши
  7. Dobro ti je ovo kućno izdanje, moje podrazumeva još i svu kosu na vrhu glave :)) Evo i preporuke za čaj - ako voliš miris anisa probaj DM-ov čaj (jedan od onih Gesunde +), meni je on u top 3.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na preporuci, nikad se ne bih setila da uzmem iz DM-a. Znam da ih imaju, ali se uvek povedem za kremicama i šminkom, pa zaboravim na njih.

      Избриши
  8. Nema bolje navike nego ispijanje cajeva :)
    Ja isto tako ne pijem kafu ali ne pijem, nazalost, cajeve tako cesto ko ti. Trebam uvesti u dnevnu rutinu :)

    ОдговориИзбриши
  9. mmm, ja sam se na cajeve navukla jos sa bakom, ona nikada nije pila kafu. nane i kamilice je uvek bilo u kuci. isto vise volim caj bez secera, ali zato ponekad dodam med.
    sto se tice crvenih cajeva, ja volim da pravim koktel cajeve, ubacim kesicu nane, kesicu kamilice i npr. jagodu, hibiskus ili tresnju, sa medom je to nesto najbolje sto mozes da probas. uspela sam da ocaram sve goste cak i one koji ne piju caj :) eto, mozda ti se tako svide :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja volim da mućkam :-) Počelo je tako što mi je bila ostala po jedna kesica od 3 različite vrste čaja, pa sam sve zajedno skuvala i svidelo mi se.

      Избриши
  10. Ja sam isto ljubitelj čaja, kavu uopće ne pijem :) svaki dan popijem barem šalicu, ovisno u kolikoj sam gužvi. Najdraži su mi zeleni, menta i kamilica, mada bi ih mogla nabrajati do prekosutra :)
    jedino ne volim bijeli čaj, nekako mi nema okus.

    ОдговориИзбриши
  11. Moje kućno je identično osim što još dignem kosu :)

    Od čajeva pijem samo varijacije na temu crnog. Volim kavu pa mi je jedino ovo dovoljno jako :) Ali pokušat ću malo eksperimentirati.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар