Magnificent Prague

 Another wonderful day in Prague - sorry, this post is only in Serbian due to the lack of time. Merry Christmas  everyone! 

  Još jedan divan dan u Pragu, čijom veličanstvenošću sam oduševljena - dopada mi se ta gotska atmosfera koja odiše vekovnom misterijom. Pošto je vreme Božića i Nove godine, svi trgovi su prelepo ukrašeni okićenim jelkama i svetlucavim lampicama. Miris kuvanog vina, cimeta i karanfilića oseća se u vazduhu, upotpunjujući praznični duh.
Ono što nikako ne treba propustiti jeste penjanje na Orloj astronomski sat, sa koga se na svaki pun sat oglašava trubač, figure apostola se pojavljuju na prozorima, a četiri alegorijske figure ispod se pomeraju. Posebno je upečatljiva figura skeleta koja simbolizuje smrt i koja  meri vreme, podsećajući nas da smo svakog sata bliži smrti - pomalo morbidno, zar ne? Zatim možete produžiti Karlovom ulicom i stići na veličanstveni Karlov most, nazvan po njihovom najomiljenijem vladaru Karlu IV.
Mislim da ću Češku najbolje opisati ako kažem da je to zemlja tornjeva i piva. Pivo se ispija u ogromnim količinama, i mi smo uživali degustirajući neka od najpoznatijih - Pilsner Urquell, Kozel, Gambrinus, Zlatopramen, Breznak...Kad poželite nešto slatko, tu je trdelnik, kolač u obliku cevi (neki ga nazivaju i chimney cake), koji se topao prodaje na svakom koraku.  
Na kraju napornog dana svratili smo u restoran U vejvodu, što znači Kod vojvode na večeru - nikad ne jedem kobasice, ali sam htela da probam nešto specifično za Češku (a kolenica mi je zvučala još gore) i sve to obilno zalili pivom. Na zdravi!


Коментари

  1. Prag je divan, jako volim taj zlatni grad.Prag je bio prvo putovanje od mene i Saleta jos 2007.

    Bilo bi super da ga opet posetimo!!

    Tvoje slike su skroz docarale moja sacanja!!

    ОдговориИзбриши
  2. Divan je Prag :)) I ja bi između koljenice i kobasice izabrala kobasice hehe, ovo prvo mi zvuči neprobavljivo :))
    Sretan Božić :)

    ОдговориИзбриши
  3. Samo da se putuje... :) a vecina gradova u Evropi ima svoju draz. Time se bas ne mogu ostali kontinenti pohvaliti.

    ОдговориИзбриши
  4. Divno...uživam u putopisima!!! Prag mi je na listi i nikako da dođe na red :D

    ОдговориИзбриши

Постави коментар