01.12.2012.

Take me to the Neverland


Volim da s vremena na vreme pročitam koju dečju knjigu, a moja polica ih je puna. Tako su se, pored divnih knjiga poput Hajdi, Doživljaja Toma Sojera, Nušićevih Hajduka, serijala o Hariju Poteru i mnogih drugih, našle i ove dve o Petru Panu. 
Verovatno među vama nema onih koji nisu čitali Petra Pana i zavoleli ga, ali sam sigurna da niste svi pročitali njegov prvi zvanični nastavak, objavljen 2004, a kod  nas 2007. godine U pitanju je ''Petar Pan u grimizu'' Džeraldin Mekorkran (u originalu: ''Peter Pan in scarlet'' Geraldine McCaughrean), koji, naravno, ne može da se poredi sa majstorstvom Dž.M.Barija, ali je svakako vrlo lepo napisana i pitka za čitanje. 
Kako je nastalo ovo delo: Džejms Metju Bari je bio veliki dobrotvor i sva svoja autorska prava za Petra Pana ustupio je 1929. godine Dečjoj bolnici u  ulici Ormond, koja je dobijala novac od svake pozorišne predstave ili prodate knjige Petar Pan i Vendi. Godine 2004. Bolnica je raspisala konkurs za nastavak knjige Petar Pan i Vendi da bi se među piscima iz celog sveta pronašao autor koji će nastaviti Petrove pustolovine u Nedođiji. Svi kandidati su poslali probna poglavlja, a čast da napiše nastavak pripala je Džeraldin Mekorkran, britanskoj spisateljici brojnih knjiga za decu.
O čemu se radi: Vendi i Izgubljeni dečaci su sada uveliko odrasli i ozbiljni ljudi koji, međutim, sticajem okolnosti moraju da se vrate u Nedođiju u koju je stigla Jesen, a potom i Zima. U kakvom su stanju zatekli Petra Pana, ko je proždrljivi vilenjak Ognjolet i u čemu je tajna starog Kukinog crvenog kaputa, pročitajte sami. Meni je vrlo prijatno ispunila dva jesenja popodneva. 

9 коментара:

 1. Jaoooj, ovo bi bas bilo lepo stivo za praznicne dane. Hvala na preporuci!

  ОдговориИзбриши
 2. Nisam znala ovo za autorska prava, kako divan gest i odlična ideja!

  ОдговориИзбриши
 3. Zvuči kao nešto što bi mi se svidjelo!
  Volim čitati knjige koje bih jednog dana svojoj djeci ili nećacima mogla proslijediti :)

  ОдговориИзбриши
 4. Ne znam zašto ali meni sad dođe da ponovo bacim oko na Alisu u zemlji čudesa, moja najdraža dječja knjiga :)

  ОдговориИзбриши
 5. Администратор блога је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
 6. such a lvoely entry <3

  want to follow each other? i will defiently follow back

  my blog:
  http://thebizarrebirdcage.blogspot.de/

  ОдговориИзбриши
 7. Želim ovo pročitati što prije :) Šteta što nema hrvatskog prijevoda kod nas :(

  ОдговориИзбриши