Take me to the Neverland


Volim da s vremena na vreme pročitam koju dečju knjigu, a moja polica ih je puna. Tako su se, pored divnih knjiga poput Hajdi, Doživljaja Toma Sojera, Nušićevih Hajduka, serijala o Hariju Poteru i mnogih drugih, našle i ove dve o Petru Panu. 
Verovatno među vama nema onih koji nisu čitali Petra Pana i zavoleli ga, ali sam sigurna da niste svi pročitali njegov prvi zvanični nastavak, objavljen 2004, a kod  nas 2007. godine U pitanju je ''Petar Pan u grimizu'' Džeraldin Mekorkran (u originalu: ''Peter Pan in scarlet'' Geraldine McCaughrean), koji, naravno, ne može da se poredi sa majstorstvom Dž.M.Barija, ali je svakako vrlo lepo napisana i pitka za čitanje. 
Kako je nastalo ovo delo: Džejms Metju Bari je bio veliki dobrotvor i sva svoja autorska prava za Petra Pana ustupio je 1929. godine Dečjoj bolnici u  ulici Ormond, koja je dobijala novac od svake pozorišne predstave ili prodate knjige Petar Pan i Vendi. Godine 2004. Bolnica je raspisala konkurs za nastavak knjige Petar Pan i Vendi da bi se među piscima iz celog sveta pronašao autor koji će nastaviti Petrove pustolovine u Nedođiji. Svi kandidati su poslali probna poglavlja, a čast da napiše nastavak pripala je Džeraldin Mekorkran, britanskoj spisateljici brojnih knjiga za decu.
O čemu se radi: Vendi i Izgubljeni dečaci su sada uveliko odrasli i ozbiljni ljudi koji, međutim, sticajem okolnosti moraju da se vrate u Nedođiju u koju je stigla Jesen, a potom i Zima. U kakvom su stanju zatekli Petra Pana, ko je proždrljivi vilenjak Ognjolet i u čemu je tajna starog Kukinog crvenog kaputa, pročitajte sami. Meni je vrlo prijatno ispunila dva jesenja popodneva. 

Коментари

  1. Jaoooj, ovo bi bas bilo lepo stivo za praznicne dane. Hvala na preporuci!

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam znala ovo za autorska prava, kako divan gest i odlična ideja!

    ОдговориИзбриши
  3. Zvuči kao nešto što bi mi se svidjelo!
    Volim čitati knjige koje bih jednog dana svojoj djeci ili nećacima mogla proslijediti :)

    ОдговориИзбриши
  4. Ne znam zašto ali meni sad dođe da ponovo bacim oko na Alisu u zemlji čudesa, moja najdraža dječja knjiga :)

    ОдговориИзбриши
  5. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  6. such a lvoely entry <3

    want to follow each other? i will defiently follow back

    my blog:
    http://thebizarrebirdcage.blogspot.de/

    ОдговориИзбриши
  7. Želim ovo pročitati što prije :) Šteta što nema hrvatskog prijevoda kod nas :(

    ОдговориИзбриши

Постави коментар