Healthier Life Project/Breakfast

Jedna od odluka koje uvek iznova donosim jeste da se hranim zdravije, ali spadam u one ''sve ili ništa'' osobe koje su neumerene u većini stvari i idu iz krajnosti u krajnost. Dakle, ili ću pojesti celu čokoladu ili neću pojesti ništa. Nema ono ''uzeću dve kockice'', ''jedan red'' i slično. Ipak, svesna sam da je nerealno očekivati da odjednom promenim čitav jelovnik, pa sam rešila da probam bar jedan obrok u toku dana da učinim što zdravijim, a za dalje ćemo videti. Kao što ste već videli iz naslova, u pitanju je doručak, po mnogima najvažniji obrok u toku dana. Trudim se da uvek ubacim neku voćku jer se voće navodno najbolje probavlja ujutru, na prazan stomak, tako da ga izbegavam uveče. Ne bih li sebe dodatno motivisala (i kontrolisala), rešila sam da cele nedelje slikam svoj doručak:

Musli sa voćkicama: Znam da kažu da bi voće trebalo da se jede samo, ali to nije izvodljivo jer ne mogu da se najedem od samog voća, a nemam uvek vremena da čekam da prođe sat-dva između porcije voća i sledećeg dela obroka (a ne znam ni ko ga uopšte ima). Tako da obično sipam musli iz kutije (ovaj koji vidite je neka varijanta s manje šećera) i crveno voće. Pošto ne uživam u konzumiranju tvrdih, ledenih grudvica, smrznuto voće uvek izvadim malo ranije tj. kad tek ustanem iz kreveta, tako da ima vremena da se otopi dok ja operem zube, umijem se i obavim ostale jutarnje stvari.
Toast&Tea. Tost od ražanog hleba je dobar izbor jer se brzo spremi, zdrav je i ukusan, lakše se vari nego običan hleb i drži nas sitim. Ja ne volim mazalice poput marmelade, maslaca i ostalog, tako da mi nije problem da ga jedem samog i posle zalijem šoljom zelenog čaja.
Go bananas! Dve manje banane (mrvicu je dobio i moj zeka koji ih obožava), nije neka filozofija, a dovoljno da me drži do užine ili ručka pošto banane nisu kao ostalo voće i ne sadrže toliko vode. 
Kartonski keksići: Oni zapravo uopšte nisu tako loši (kupila sam kukuruzne jer ih više volim nego one od pirinča), sadrže laneno seme, a ukusom pomalo podsećaju na bajate kokice. Na njih sam narendala malo šargarepe da ih ne bih jela tako klot. Pošto volim grickalice, mislila sam da bi u svakom slučaju bilo bolje da grickam ovo nego čips i smoki. 
 Fruit yoghurt. Uopšte ne volim mlečne proizvode, tako da gledam da ih unesem bar na ovaj način. U ovom jogurtu su već došli komadići voća, ali sam ja dodala iseckanu jabuku jer mi je tako lepše. Najviše volim da pijem Jogood, ali se njihova količina na policama posle one afere sa šetnim mlekom znatno smanjila, pa sam uzela neki drugi. 
 Dried fruits. Suvo grožđe ili kajsije spadaju u hranljive grickalice i odličan su izbor kada nemamo mnogo vremena ili nas mrzi da peremo i seckamo voće za doručak. Nažalost, kod nas se uglavnom prodaje suvo voće koje sadrži sumpor, a ako neko zna gde bih mogla da nađem ono bez sulfata, neka obavezno javi. Pored toga, dosta je kalorično tako da je mala količina dovoljna. 
U nedelju sam išla na planinarenje, tako da nisam imala vremena da sednem i doručkujem k'o čovek. Na brzaka sam popila limunadu i ponela ove Sunday integralne keksiće sa brusnicom. Veoma su ukusni, ali i tvrdi, tako da ih preporučujem uz čaj ili nešto drugo čime možete da ih zalivate. Pošto sadrže šećer, nisu naročito zdravi, tako da ih ne mogu ubrojati u zdrav doručak, ali sam žurila i nisam imala mnogo izbora - trebalo mi je nešto kalorično (zbog celog dana provedenog u penjanju) i dovoljno otporno da se ne istopi na suncu.
Ako imate neke predloge za zdrav doručak, molim vas da mi napišete jer mi ponestaje ideja. Moj dragi (kome bi dobro došlo da nabaci par kilograma) vikendom obično jede omlet ili skokne u pekaru gde uvek imaju vruć burek i možete misliti kako je meni bilo da srčem limunadu i grickam voćkice za istim stolom s njim takvim (pošto obično i meni donese neko superukusno nezdravo pecivo).

Коментари

  1. Super ti je doručak :) Ja to inako jedem po cijele dane (izuzev za ručak) i vjeruj ako se malo potrudiš, za par dana ćeš se već osjećati bolje i naviknuti ćeš se :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, već sam se navikla, pa sam rešila da svako jutro jedem ove stvari, a jednom nedeljno da se počastim nečim iz pekare :-D

      Избриши
  2. Uh, i ja sam sve ili ništa tip, nezgodno je to. Probaj kao neku umereno zdravu varijantu ovsene kašice, možeš sama da napraviš, a ima i ona Dobra ovsena kaša što se može kupiti u DM-u i radnjama sa zdravom hranom, kašice su baš ukusne, ima nekoliko ukusa i brzo se spreme.

    ОдговориИзбриши
  3. Lep odabir dorucka. Mnoge od tih stvari bi jela mada ja licno ujutru ako sam gladna i probam da jedem neku od tih zdravih hrana bude mi muka i tesko u stomaku. Na primer ako jedem sveze ili suvo voce na prazan stomak to me ne zasiti i jos mi stvori mucninu. Mozda eventualno banane mogu tako da jedem.

    ОдговориИзбриши
  4. Ja uglavnom doruckujem kojekakve kombinacije muslija sa balans jogurtom. Kad ustanem, prvo moram slano, pa zato ne volim mleko i mlecne prozivode odmah ujutro. A i neki balans sir, paradajz ili balans sir sa tim divnim kukuruznim "kartonskim keksicem" ti je takodje dobra i lagana kombinacija za ujutro. Ja to jedem po ceo dan :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Volim paradajz i krastavac, ali sad im nije sezona tj. ovi što se sad prodaju nemaju ni ukus ni miris, k'o vodu da jedem u čvrstom stanju :-(

      Избриши
  5. Hi Aleksandra! You have a nice blog:)
    Follow you! Have a nice weekend:D
    xoxo

    ОдговориИзбриши
  6. I ja sam totalna krajnost u svemu pa i u zdravo-nezdravoj hrani ! Mislim da svaki covek treba da oslusne svoj organizam i primeti sta mu smeta ! Poenta je jesti kuvan obrok u toku dana i izbaciti gazirano,slatko i u mom slucaju mleko ( koje obozavam ) ali se tesko vari i ne prija mi...inace super ideja za post...mozes kasnije da postavljas i ostale obroke...

    ОдговориИзбриши
  7. Ovako slično i moj doručak izgleda iz dana u dan, uglavnom jedem žitarice sa suhim voćem plus još neko voće sa strane i to me baš fino zasiti tako da na poslu iza podne pojedem neku sitnu marendu i mirna sam do ručka :))

    ОдговориИзбриши
  8. Ja uglavnom doruckujem ovsene pahuljice sa jogurtom i dodatkom raznoraznog voca. Dodam malo sirovog mlevenog badema i pravim kombinacije,nekada stavim jagode,nekada maline,nekada bananu,nekada izrendam jabuku sa cimetomi tako u krug :) To najvise volim da jedem i kada bih mogla sva 3 obroka bi mi bila ovsene pahuljice :)Super post!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар