Masquerade


Spent a lovely Saturday afternoon in the Old town of Budva, watching  carnival procession, enjoying beautiful weather and Latin music.

U petak, subotu i nedelju na ulicama Starog grada u Budvi održan je karneval - naravno da sam morala da svratim i bacim pogled. Nije raskošan kao onaj u Kotoru, ali sam spazila nekoliko interesantnih maski. Nažalost, nisam uspela da uslikam mnogo jer smo posle žurili na slavu (bila je Lazareva subota), a i padao je mrak.  Između ostalog, videla sam : časne sestre u crvenim čizmicama, s cigaretama u ustima, odraslog mladića obučenog kao beba (da, u pelenama i cuclom oko vrata), Alisu s božanstvenim leptirom na ruci, skupinu egipatskih faraona i jednog zgodnog gusara.
lepša sam sa maskom nego bez....buahahaha
šta je, šta bleneš k'o da nikad nisi videla mačku da se sunča

***



Inače, vratila sam se u Srbiju, pa sam htela da podelim neke informacije za slučaj da neko od vas namerava da putuje sa ljubimcem. Uslovi manje-više zavise od aviokompanije koju koristite, a u mom slučaju je to bio Montenegro Airlines pošto, kao što sam već pisala, naš raspali JAT dozvoljava samo psima i mačkama u putničku kabinu. Kompaniji se mora unapred najaviti da ljubimac putuje s nama i sačekati odobrenje.
Životinja mora biti smeštena u svoj transporter (torbu, kutiju...) koju onda držite na krilu (ili stavite na sedište pored ako je slobodno). Transporter mora biti udoban i od ranije poznat životinji. Konkretno, MA  naplaćuju 20 evra za ljubimca težine do 8kg (računa se zajedno sa transporterom u kome se nalazi). Plus mora imati potvrdu od veterinara da je zdrav, a koja se izdaje pred put. Ona košta oko 1000 dinara (u CG sam plaćala 8 evra) i važi nekih 48 sati. Meni još nijednom na carini nisu tražili potvrdu, ali je uvek izvadim da bih bila mirna jer se nikad ne zna. Potvrda se vadi nezavisno od načina transporta i zavisi od zemlje u koju putujete - ovi u Evropskoj uniji imaju strožije propise. Prilikom uzletanja dođe do promene vazdušnog pritiska i životinja se može uplašiti. Ja uvek imam spremno iseckano povrće pa mu to dam i onda se on zanima time i uopšte ne obraća pažnju na to šta se oko njega dešava. A kad ne jede, onda mu pričam sve vreme da ga umirim jer je navikao na mene.
moja živuljka u avionu


Ova crna kesa je sa zekinim stvarčicama - tu su četka, pumpica i kapi za nos (bio je neko vreme prehlađen) i češljić za brkove. Ne koristim ove stvari svaki dan, ali ih uvek nosim za slučaj da zatrebaju.

Znam da je putovanje stres za životinju i stvarno sam ga vodila sa sobom samo kad sam morala. Pored aviona, kojim se najkraće putuje pa je možda zato i najbolji za ljubimca, možete ga prevesti u vozu i to pod uslovima da kupite karte za spavaća kola (u kojima su 2 ležaja+1 pomoćni). Ne može se voziti npr. u kolima za sedenje ili kušet kolima jer bi moglo da smeta ostalim putnicima.  Mi smo jednom izvisili za avion, nestalo je karata, pa smo išli vozom i puštali zeku da se druži s nama u kupeu. 
I treći vid putovanja je automobilom, verovatno i najneudobniji sa zekine tačke gledišta, pa gledam da ga ne izlažem tome ili da se vozi na što kraćim relacijama.       

Коментари

  1. Super fotke! Nisam znala da imaju karneval u ovo vrijeme, baš je lijepo :)

    ОдговориИзбриши
  2. Sad se nije spakovao u kofer? :))))
    Volela bih da se nadjem u CG u vreme karnevala..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja planiram na onaj u Kotoru, mislim da je u drugoj polovini avgusta. 'Ajde i ti!

      Избриши
  3. Baš mi se sviđa tvoja zelena maska :)) sa zekom nemam iskustva, ali moja frida obožava vožnju autom, sjednem je na stražnje sjedalo i onda ona šeta po njemu, gleda kroz prozor i spava :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, psi vole da se voze i istražuju nove teritorije, blago njima :-) Moj zec se sav izbeči kad vozilo krene.

      Избриши
  4. Super je maska:)

    http://itsmetijana.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  5. predivne fotke :) zelim jednom da odem na neki karneval :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар