Dresden

Since I've never been in Germany, I took the opportunity to explore the city of Dresden in Saxony. It isn't typical German city, more like a combination of German and Slavic countries - even it's name Dresden has a Slavic origin and means forest. The inner city was largely destroyed in bombing in Second World War so all these beautiful buildings are relatively young, although they don't seem that way. Magnificent architecture, numerous fountains, museums and galleries have a great attraction for European tourists, as well as pretty cool shopping centres.

Nisam nikad bila u Nemačkoj, pa sam jedan dan odvojila za izlet do Drezdena u Saksoniji. Drezden nije tipičan nemački grad, poput onih u Bavarskoj, već, kao i celo ovo područje, predstavlja spoj nemačke i slovenske kulture. Čak je i njegov naziv izveden od slovenske reči koja označava šumu. Od Praga je udaljen oko 2 do 2 i po sata vožnje. U centru grada bila je izložba vatrogasnih vozila, tako da nisam mogla lepo da uslikam sve građevine, a u toku je bio i prvomajski vašar zahvaljujući kome je sve izgledalo šarenije i življe. Centar Drezdena je tokom Drugog svetskog rata sravnjen sa zemljom tako da su sve ove zgrade novijeg datuma, mada se na prvi pogled ne čini tako. Zbog veličanstvene arhitekture i brojnih muzeja i galerija, nazivaju ga i Firencom na Elbi. Na mene nije ostavio toliki utisak - lep je svakako i nipošto mi nije žao što sam ga posetila, ali Prag je Prag :-)

 

Коментари

  1. Tvoj blog mi je prava mala uzivancija uzitka!!
    Kako ti znas da zivis, i uzivas i stalno si u pokretu!! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Volela bih da je tako, ali nemam ja stalno neke avanture :-) Jednostavno ne slikam one dane kad sedim na kauču, jedem kinesku supu i gledam Fox Life.

      Избриши
    2. haha, ja bih volela da vidim i te dane :D

      Избриши
  2. Simpatično izgleda grad, verujem da su ove upečatljive fasade još lepše kad sija sunce
    al' zato si ti preslatka!
    veliki pozz :***

    ОдговориИзбриши
  3. Kako divne fotke, baš mi deluje kao lep gradić!

    ОдговориИзбриши
  4. Bas uzivas i cini mi se da imamo iste farmerke, jesu li iz Zare? Znam da ih je dosta na isti fazon ali lice mi na moje :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisu Zarine, kupila sam ih u NewYorkeru u Pragu i posle nisam htela da ih skidam jer su nešto najudobnije što sam ikad probala!

      Избриши

Постави коментар