Last night

Uprkos tome što moj prošlogodišnji post o Noći muzeja spada u najmanje čitane (zajedno sa onim o Pikasovoj izložbi), i ovaj put ću se osvrnuti na svoje doživljaje s ove divne manifestacije.
Razgledanje smo započeli obilaskom Muzeja vazduhoplovstva koji se nalazi na drugom kraju grada, tako da posle toga nismo imali mnogo vremena da obiđemo one koji se nalaze u centru. Nisam nikada ranije posetila ovaj muzej, gde zaista ima šta da se vidi. Rastužila sam se videviši ostatke oborenih američkih aviona iz kojih su nas bombardovali 1999. godine (uzgred, ne bi bilo loše da se naša omladina koja veselo šeta majice i ostale stvari sa printom američke zastave podseti onog što je naša zemlja pretrpela), ali da ne mračim sada i ne kvarim prijatne utiske sinoćne avanture.
Nakon toga smo se zaputili u Istorijski muzej i pogledali zbirke kraljevskih dinastija Karađorđevića i Obrenovića - njihove lične predmete poput odeće, pribora za čaj, pisama, ali i onih veoma vrednih poput nakita i kraljevskih insignija - krune, žezla i plašta.
Onda smo nastavili ka Etnografskom muzeju, usput razgledajući izloge...
U Etnografskom muzeju se svake godine potrude da ponude nešto novo, zanimljivo i mlađim i starijim posetiocima. Ovaj put su tema bile narodne bajke, pa smo svuda sretali prineze, vile, i slikali se u kočiji i pored bunara želja. Na ulazu smo se posuli svetlucavim vilinskim prahom, a na izlazu dobismo čokolade.
Dalje putešestvije odvelo nas je u Narodnu banku, gde smo imali priliku da vidimo stare novčanice, falsifikate i zlatne poluge, kao i da na licu mesta proverimo par svojih novčanica i uverimo se da su originalne :-) Kao i uvek, mogla sam da se uslikam za novčanicu sa svojim likom, ali mi se nije stajalo u redu. Završili smo obilaskom Trezora, a zanimljivo je i to da je na istom mestu rođen Branislav Nušić (s tim što je tih godina tu bila ukopana kuća, a ne Narodna banka, naravno).
  Poslednje mesto na koje smo svratili bio je Prirodnjački muzej na Kalemegdanu, gde smo po prvi put mogli da vidimo Atlasa, najvećeg noćnog leptira. Na mene su, iskreno, veći utisak ostavile preparirane životinje: vuk, ptica kivi, divlja svinja i preslatke sove.
Eto :-) Nadam se da sam onima koji nisu bili uspela da prenesem deo atmosfere i da vam se svideo pogled kroz moj objektiv.

Коментари

  1. hahaha, najmanje čitani :D
    ja nisam ni znala da imamo muzej vazduhoplovstva..

    ОдговориИзбриши
  2. Super post!:)
    Muzej vazduhoplovstva nikada nisam posetila, baš zato što je na drugom kraju grada, a volela bih.
    Sjajan izbor lokacija.I ja sam prošle godine bila u Etnografskom, uvek imaju zanimljiv program.
    Muzej istorije Jugoslavije je takođe interesantan.
    U principu, dobra organizacija je glavna i predstava o tome šta hoćemo da vidimo. Jer, bukvalno se "preleće" iz zone u zonu!:)
    Nisam u BG-u, pa sam propustila prestoničku Noć muzeja, ali, slike su mi baš dočarale atmosferu. Hvala!:)

    ОдговориИзбриши
  3. joj, ti si bila lepo obucena za setnju po muzejima. ja sinoc videh vece eksponate na stiklama, u redovima, kako, ali kako su obilazile muzeje? ?D

    ОдговориИзбриши
  4. Ja obožavam noć muzeja i divne su ti fotke!

    ОдговориИзбриши
  5. Odlican post:)

    http://itsmetijana.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  6. Odlican post, skroz je zanimljive fotke :D

    ОдговориИзбриши
  7. Jao, divne slike i doživljaj, ja ove godine nisam uspela da odem, šteta :(

    ОдговориИзбриши
  8. Bas mi se cini da je bilo zanimljivih postavki. Kaze mi drugarica da je tako bilo i u NSu ove godine, a ja bas ove godine odlucila da ne idem, jer sam se prethodnih godina prav oda ti kazem, blago razocarala...

    ОдговориИзбриши

Постави коментар