On my bookshelf II



Znam da sam OVDE obećala da ću barem jednom mesečno pisati o svojoj kućnoj biblioteci i ni sama nemam nijedan dobar izgovor što to nisam radila. Ccc. Evo, svečano najavljujem da ću češće pisati o tome jer su knjige moja najveća ljubav. A najavljujem i da vas na kraju današnjeg posta čeka *iznenađenje*
Za danas sam nasumično odabrala hrpu knjiga koje nemaju nekih dodirnih tačaka između sebe, pa da krenem:

''Svet posle rođendana'' Lajonel Šrajver (''The post-birthday world'' Lionel Shriver) Interesantna knjiga o onome ''šta bi bilo kad bi bilo''. Glavna junakinja, Irina, radi kao ilustrator i ušuškana je u svom udobnom svetu u kome se ništa značajno ne dešava. U jednom momentu, ''posle rođendana'', priča se cepa na dva dela - jedan, u kome Irina ostaje sa svojim partnerom (mrzim izraz nevenčani suprug) Lorensom i drugi, u kome se upušta u vezu sa površnim poznanikom Remzijem, što nam pruža uvid u to kojim bi tokom njen život išao u svakoj od obe varijante. Na kraju saznajemo šta se zapravo desilo, ali neću da otkrivam. 
  
''Smisao noći'' Majkl Koks (''The meaning of night: A confession'' Michael Cox) ili ispovesti jednog ubice. Neobična, potanko ispričana priča iz perspektive Edvarda Glivera, njegovoj žudnji za osvetom i o tome šta ga je nagnalo da postane ubica. Svim ljubiteljima knjiga preporučujem ovo delo jer sadrži i dosta podataka o sitnicama vezanim za bibliotekarsku struku. Svako poglavlje je naslovljeno na latinskom jeziku. Prva rečenica: ''Kada sam ubio riđokosog, otišao sam do Kvinsa da večeram ostrige.''
Sve preporuke!
 

''Smrt i njeni hirovi'' Žoze Saramago (''As intermitencias da Morte'' Jose Saramago) - prvo njegovo delo koje sam pročitala i zahvaljujući kome sam odlučila da i ubuduće uzimam knjige ovog portugalskog nobelovca. O čemu se radi? Zamislite da jednog dana Smrt odluči da prestane da radi svoj posao (uzimanje života, je l' te) - prvo zavlada ushićenje, potom spoznaja i na kraju očaj.
Prva rečenica: ''Sledećeg dana niko nije umro''
Ova knjiga me je  nagnala da lakše prihvatim smrt kao neminovnost.
 

''Kraljevski čitalac'' Alan Benet (''The uncommon reader'' Alan Bennett) - ovaj naslov se odnosi na Njeno veličanstvo kraljicu Elizabetu Drugu koja u dvorištu Bakingemske palate slučajno nailazi na pokretnu biblioteku (iliti bibliobus, što bi rekli na mojoj katedri) i u poznim godinama postaje strastveni čitalac koji zbog svoje opčinjenosti počinje da zanemaruje svoje kraljevske obaveze i protokol. Veoma zanimljiva, duhovita knjižica od svega 120ak strana, lako se i brzo pročita.

''Hotel Borg'' Nikola Leka (''Hotel Borg'' Nicola Lecca) - Priča o mladom Oskaru, portiru otmenog hotela i njegovoj ljubavi prema klasičnoj muzici koja ga je na kraju skupo koštala. Lepo i tužno u isti mah. 

''Careva deca'' Kler Mesud (''The emperor's children'' Claire Messud) -bavi se mladim, tridesetogodičnjim Njujorčanima iz dobrostojećih porodica i njihovim pomalo ispraznim životima. Producenti, slobodni kritičari i pisci u pokušaju - svi oni pokušavaju da se izbore za svoje mesto u njujorškom društvu i nadmaše svog idola Marija Tvejta, čuvenog novinara i profesora. ''Nije bitno šta nam se događa, već šta mislimo da nam se događa''. Ova knjiga mi se najmanje dopala od ovih koje vam danas predstavljam.

I, za kraj, giveaway! Pogađate, u pitanju su knjige koje će dobiti troje vas, svako po jednu:

1. ''Moja omiljena supruga'' Toni Parsons (My favourite wife/ Tony Parsons)
2. ''Đavo voli dijamante'' Lorin Vajsberger (Chasing Harry Winston/ Lauren Weisberger)
3. ''Dnevnik od crvene kože'' Lili Kopel (The red leather diary/ Lily Koppel)

Da biste učestvovali, potrebno je da pratite blog i ostavite komentar koji će sadržati vašu e-mail adresu. Ako želite, možete napisati i koju biste od ovih knjiga najradije dobili. Rok za prijavljivanje je 5. jun.  Srećno!

Коментари

  1. Za Saramaga kazu - ili ga obozavas ili ga zaobilazis. Ja ga jos uvek samo gledam i nikako da dodje na red :))
    Ja bih Tonija :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa i nije baš da ga obožavam. Pristojan je pisac, ali nisam nešto specijalno oduševljena. Svideo mi se dovoljno da pročitam još koje njegovo delo.

      Избриши
  2. Radujem se ovakvim postovima od tebe -
    odlična preporuka za čitanje!
    ''Raj sam oduvek zamišljao kao svojevrsnu biblioteku.'' – Horhe Luis Borhes
    A kad vidim ''giveaway'', raspilavim se
    od sreće :D
    tinamaxima@hotmail.com
    Dnevnik od crvene kože

    ОдговориИзбриши
  3. Najbolji poklon za mene je knjiga!I to svi moji prijatelji znaju :D Neverovatno ali nijednu od ovih knjiga koje poklanjaš nisam pročitala, tako da je bilo koja dobrodošla!Divan blog,pozz :*
    slatkooddunja@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  4. Saramaga već volim, a od predloženih mi se najviše sviđa Svijet poslije rođendana :) Često se i sama bavim tom idejom pa će biti interesantno pričitati kako je netko drugi zamislio cijelu stvar.

    ОдговориИзбриши
  5. Obozavam knjige!!!
    Volela bih da dobijem knjigu "Moja omiljena supruga"
    jecaneca1@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  6. Obozavam knjige i vec sam nekoliko puta pomislila da bih mogla da napisem post o njima, ali nikako to da uradim. Citala sam knjigu Djavo voli dijamante...
    milana1504@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  7. Obožavam postove gde mogu da čitam o tuđim impresijama i preporukama knjiga :)
    Imam i ja ''Hotel Borg'' i baš sam planirala danas da započnem sa čitanjem jer sam upravo završila jednu odličnu, ''Snežana mora da umre'', sjajan krimi roman.

    Nisam pročitala nijednu od ove tri ali ako bih mogla da biram to bi bila ''Dnevnik od crvene kože'' :)

    oinkifyouloveopi@gmail.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čula sam za tu Snežanu, a volim i krimiće, verovatno ćemo se družiti ona i ja jednog dana :-)

      Избриши
  8. ja se baš veselim ovakvim postovima kod tebe!! Obožavam knjige i super mi je kada vidim neku novu koju nisam uočila :)

    ОдговориИзбриши
  9. Samo da podrzim darivanje,ali ja necu ucestvovati...
    Srecno devojkama :)

    ОдговориИзбриши
  10. Moram da ucestvujem!
    mekec88@hotmail.com

    Hm.. a koju bih htjela.. pa mozda Djavo voli dijamante :) Sretno mi :P

    ОдговориИзбриши
  11. Muy buena seleccion, me guata Saramago.
    Un beso

    ОдговориИзбриши
  12. Joj, ja isto obozavam citat. Lionel Shriver mi je jedna od omiljenih...

    ОдговориИзбриши
  13. jao, da li je fer da opet oprobam srecu? ^-^
    meni bilo koja... :)

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман27. мај 2013. 20:12

    Volim čitati kad imam vremena, ali nisam ništa pročitala od gore pomenutog. Obilazim oko Parsonsa, ali uvek kupim nešto drugo.
    koricamarija@gmail.com

    ОдговориИзбриши

Постави коментар