On my bookshelf #3

Jedan brzinski On my bookshelf post, da vidite šta se čitalo ovog leta. I da vas podsetim da su prijave za giveaway do sutra, 12. avgusta u ponoć (rezultati stižu prekosutra).
''Đokonda'' Lusil Tarner (''Gioconda'' Lucille Turner) - još jedan pogled na zagonetnu i fascinantnu ličnost velikog Leonarda. Priča prati njegovo odrastanje do perioda kad počinje da stvara svoje najpoznatije delo, Mona Lizu. Pošto volim da čitam romansirane biografije ljudi kojima se divim, morala sam da pročitam i ovu. Lepo je napisana, mada ostavlja utisak nedovršenosti (možda je autorka ostavila mesta za nastavak). U njoj nailazimo na objašnjenje Leonardove takozvane jeresi i nepriklanjanja Crkvi, njegove mračne momente i jedinu devojčicu, a potom i ženu koja je uspela da ga zaintrigira, Lizu Gerardini. 

''Pazi šta želiš'' Aleksandra Poter (''Be careful what you wish for'' Alexandra Potter). Poterova je jedna od retkih čiklit autorki koje mogu da svarim jer piše lagano i neopterećujuće, a opet dovoljno zanimljivo da održi pažnju. Imam nekoliko njenih knjiga, a ova mi spada u omiljene. Heder Hamilton radi kao fotograf na venčanjima dok mašta o poslu u prestižnom časopisu i proklinje svoju tužnu sudbinu - sve do dana kada joj misteriozna žena na ulici proda ''srećni'' vres. Hederin život se odjednom menja - više ne mora da čeka u redu za kafu, slobodno mesto za parking je uvek tu, a zgodni komšija je poziva na sastanak. Idealno štivo za plažu.

''Mladi Šerlok Holms: Smrtonosni oblak'' Endru Lejn (Young Sherlock Holmes.Death cloud /Andrew Lane) je prva u nizu knjiga koje se bave životom najčuvenijeg izmišljenog detektiva pre nego što se proslavio. Autor je dobio odobrenje predstavnika Zadužbine Artura Konana Dojla, kao i njegovih naslednika. Delo je namenjeno nešto mlađim čitaocima (sam Šerlok je u ovom romanu četrnaestogodišnjak) pa mi nije bilo zanimljivo koliko bi moglo biti da sam ga čitala ranije. Lepo je napisano i nimalo dosadno, pa će svakako ostati deo moje biblioteke da ga možda moja deca čitaju jednog dana.

''Zamka za snove'' Stiven King (''Dreamcatcher'' Steven King) je kao neki horor-triler koji sam pročitala tek do pola. Ne volim da čitam o vanzemaljcima koji izlaze kroz analni otvor. Grupa prijatelja odlazi u vikendicu u planini i tamo sreću čoveka koji deluje jako pogubljeno i čudno. I onda počinju da umiru jedan po jedan. To jest, ne mogu reći da su svi umrli kad je nisam pročitala. Možda je i dovršim jednog dana pošto mrzim da ostavljam nepročitane knjige. Dakle, nemam zamerku za stil pisanja, sretala sam se sa Kingom i ranije, nego mi eto ova tema ne leži.
''Severina'' Rodrigo Rej Rosa (''Severina'' Rodrigo Ray Rosa) - Jednoga dana, misteriozna devojka ulazi u knjižaru i kradom prisvaja nekoliko knjiga, što joj prelazi u naviku. Glavni junak postaje opsednut njome i pokušava što više da sazna o lepoj kradljivici na osnovu naslova koje bi ukrala. Prva rečenica: ''Zapazio sam je još kada je prvi put ušla i odmah sam posumnjao da je kradljivica, iako tada ništa nije uzela''. Radnja romana se dešava u Gvatemali. Veoma pitka knjižica koja se pročita za par sati. Ja nešto čisto sumnjam da bi mene (u mojim najlepšim danima kad sam imala 25) neki mladić gledao kako kradem i prolazim nekažnjeno, al' 'ajde :-) Ko mi je kriv kad nikad nisam probala. 

Šta vi čitate ovog leta? Dajte neku preporuku ili kažite šta da zaobiđem.

Коментари

  1. Ja sam knjigu ,,Pazi sta zelis...'' dobila na poklon pre par godina. Procitala sam je za dva-tri dana, lagano. Jedino me smorilo sto sam posle prve-druge glave znala kako ce da se zavrsi. Klasicni zenskasti, malo komican roman. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Prve dvije mi zanimljivo zvuče, baš dobra ljetna štiva za plažu :)) ja trenutačno čitam Knjigu izgubljenih priča (John Connolly) i užasno mi je zanimljiva zasad :)

    ОдговориИзбриши
  3. ja sam se ovo ljeto nekako vratila klasicima...sada su mi repertuaru Braća Karamazovi i Kafkina ljubavna koresponencija sa Milenom.

    I ja nisam dovršila tu Snovolovku...paše mi njegov stil pisanja, ali nekako ova mi je ipak malo...odbojna.

    ОдговориИзбриши
  4. Uh zapisala zanimljivo a moram da priznam da je mene i film po Kingovom romanu razočarao pa sam prestala na pola, tako da knjigu sigurno preskačem

    ОдговориИзбриши

Постави коментар