Restoration/Rose Tremain

''Restauracija'' Rouz Tremejn

Konačno sam završila i ovu knjigu, oteglo se čitanje na dve-tri sedmice, bogami, a sada ćete saznati i zašto. Kako je doskora bilo lepo vreme, uvek sam radije birala da ga provedem napolju nego unutra sa knjigom. Pokušala sam i da je nosim u park i čitam dok Ema skakuće okolo, ali bi mi njeni nestašluci redovno odvlačili pažnju. Ipak, glavni razlog je to što knjiga jednostavno nije dovoljno zanimljiva. Lepo je napisana - prethodno sam pročitala Muziku i tišinu iste autorke, ali  ove dve knjige nemaju ništa zajedničko. 

Radnja se dešava u Engleskoj, u drugoj polovini 17. veka, za vreme vladavine Čarlsa II. Robert Merivel je neugledni ''lekar u pokušaju'' koji biva primljen pod kraljevo okrilje jer je vladar zaključio da je tip poput Merivela savršen da bude formalni muž njegove ljubavnice Selije i tako kralja oslobodi zanovetanja starije ljubavnice (pošto ih je imao dve - možda i još koju, ali one nisu toliko bitne). Živeći u udobnosti novostečenog imanja, uživajući u jelu, piću i razvratu, Merivel se vremenom zaljubi u Seliju, zbog čega zapada u kraljevu nemilost. Osiromašen i prognan, prihvata posao neke vrste čuvara u ustanovi za duševno obolele. Tu nije kraj, ali ću ja stati jer ne volim da prepričavam radnju i otkrivam previše u slučaju da neko od vas ima nameru da čita ovu knjigu. 

Kako počinje: Ja sam, moglo bi se reći, veoma aljkav čovek. Pogledajte me. Bez perike, prava sam napast za oko. Moja kosa (bar ono što je ostalo od nje) ima boju peska i štrči poput svinjskih čekinja; uši su mi nejednake; čelo potpuno pegavo; nos, koji, razume se, perika ne može da sakrije, kakva god bila, neugledno je spljošten, kao da me je još prilikom rođenja neko tresnuo po njemu i spljeskao ga. 

Dobra strana, pored lepog stila, jeste prikaz tog doba, načina života ljudi, obožavanja vladara, pojave kuge i nedostataka tadašnje medicine. 
Loša strana je to što nedostaje dinamike. Polovinu vremena sam provela čekajući da se nešto desi. Preko dana me uopšte nije mamila na čitanje i sve sam manje ili više otaljavala, ali to pripisujem sebi i tome što mi je očigledno naišao period kada mi je manje do čitanja. 

Kao zaključak stoji da ne mogu reći da preporučujem ovu knjigu, ali, s druge strane, ne mogu reći ni da je loša. Ako je neko od vas čitao, neka slobodno podeli svoje utiske jer me veoma interesuju. 

Коментари

  1. Hvala na osvrtu na ovu knjigu! Već postoji čitavo brdo knjiga koje planiram pročitati "jednom"... tako da nekako nisam baš sigurna da ću se prihvatiti i ove kao što kažeš "nedovoljno zanimljive" knjige... ali zato je dobro čuti mišljenja drugih, kako bi se lakše odlučili... :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар