The White Tower


This is a sequel to my previous post about my trip to Thessaloniki, Greece. Here are the photos I made in the waterfront, where the famous White Tower is. This symbol of the city is a monument of Greek struggle against the Turks. The Ottomans used is as a fort and a prison for torturing (and executing) the Greeks who wanted their freedom and their land back; therefore it was also known as The Blood Tower. Nowadays it is museum dedicated to the city of Thessaloniki. If you ever visit Thessaloniki, make sure you get into this tower (the ticket costs only 3 €) and climb all the way to the top. The view is just spectacular and below in this post you'll be able to see several shots I made from the top of the tower. 


Stiže nastavak prethodnog posta o Solunu. Ovog puta predstavljam vam slike nastale na obali grada, gde se nalazi čuvena Bela kula. Ovaj simbol Soluna predstavlja spomenik grčke borbe protiv neprijatelja, prvenstveno Turaka. Turci su za vreme otomanske vladavine kulu koristili kao tvrđavu, ali i kao zatvor za mučenje i pogubljivanje Grka željnih oslobođenja od okupatora. Zbog toga su je neko vreme nazivali i Krvavom kulom. Danas je to muzej posvećen gradu i promenama koje je podneo tokom vekova koji su prohujali. Svako ko poseti Solun, treba obavezno i da se uspne na vrh Bele kule (ulaz košta samo 3 evra) i uživa u spektakularnom pogledu na grad i more. Pri silasku možete zastati na svakom spratu i pogledati fotografije i video snimke koji govore o istoriji Soluna. 

Pogled sa Bele kule:

Uz more se prostire veliko šetalište, gde Grci ujutro šetaju pse ili džogiraju, dok se predveče ispuni brojnim šetačima, turistima i prodavcima koječega. 

Spomenik Aleksandru Velikom

Posetili smo i Srpsko vojničko groblje, Zejtinlik, gde je sahranjeno oko 8000 naših vojnika koji su učestvovali u proboju Solunskog fronta. Unutra se nalaze i grobovi ruskih, francuskih, engleskih i italijanskih vojnika, a centralni deo zauzima kapela ispod koje se nalazi kripta koja čuva ostatke jednog dela poginulih boraca. Nisam htela ovde da kačim slike groblja, ali ga svakako treba posetiti i na taj način odati počast našim precima koji su poginuli u Prvom svetskom ratu. 

Za kraj današnjeg druženja, sličica suvenira koje sam kupila, a sutra očekujte post sa Olimpa, kojim ću i završiti ovu malu grčku avanturu. 

Коментари

Постави коментар