Thessaloniki


Γεια σας!  I've recently come back from my trip to Thessaloniki, the city in northern Greece. It wasn't in my previous schedule at all - I booked a trip to Athens but it was cancelled, and then I was wondering whether to go to Krakow or to Milan instead, but Thessaloniki suddenly popped so we grabbed the opportunity. This was the first time I visited this place (if I don't count several hours I spent here on my way to Athens many years ago). It definitely wasn't love at first sight - the city seemed ordinary, a bit dirty and greyish. Gosh, how wrong I was! With every hour that passed, I liked Thessaloniki a bit more and now I know I want to go back there as soon as possible. Streets crowded with young people, vivid shop windows, long narrow terraces and great food painted my impressions that will never fade in my memories. 

Γεια σας! Nedavno sam se vratila s putovanja u Solun, glavni grad grčke pokrajine Makedonije, koji isprva uopšte nije bio u mom planu. Uplatila sam putovanje u Atinu, koje je potom otkazano od strane agencije, pa smo se između preostalih ponuda dvoumili između Krakova i Milana, i onda je najednom iskrsao Solun. Željni malo sunca (Beograd je tada bio u svojoj kišovitoj varijanti danima i danima), prihvatili smo i zaputili se preko 600km na jug. Pošto se sve vreme vozi autoputem, daljina nije predstavljala neki problem. Solun me na prvi pogled uopšte nije osvojio - činio se sivim, prljavim i tako običnim, ni u kom pogledu lepšim od Beograda. Kako sam se prevarila. Sa svaki satom provedenim u ovom gradu, moje mišljenje se menjalo u njegovu korist. Na odlasku sam ponela uspomene na sunčana jutra, dugačke, elegantne terase ukrašene cvećem, ulice krcate mladim ljudima, živopisne izloge bezbrojnih prodavnica i miris loukoumadesa. U Atini sam ostavila deo svog srca, ali ni Solun svakako nije naodmet posetiti.


Коментари

  1. I ja bih uvek odabrala sunce :)
    U Solunu sam bila samo jednom na par sati i pre 10-ak godina tako da i nemam neko mišljenje, ali sam sigurna da je vredan obilaska. Uostalom, to se i vidi sa tvojih fotografija :)

    ОдговориИзбриши
  2. Baš mi lijepo djeluje sa ovih slika :)

    ОдговориИзбриши
  3. Divne fotke :)
    Aaah posebno volim ove sa cvećem :D

    ОдговориИзбриши
  4. Slažem se sa tobom, Solun mora biti ljubav, makar i na drugi pogled ;)
    Meni je taj grad tako drag i nekako blizak, naročito kad je okupan suncem, a uglavnom jeste.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, svakako nameravam da ga opet posetim, i ovaj put malo više vremena posvetim šopingu :-)

      Избриши

Постави коментар