Beauty, Books & Beyond / September

Šta sam u poslednje vreme isprobala i šta (ne)preporučujem: 



Le Petit Marseillais šampon sa uljem šafranike i ekstraktom borovnice namenjen je farbanoj i/ili oštećenoj kosi. Najpre sam htela da uzmem onaj za suvu kosu, ali mi je malčice bilo muka kad sam ga pomirisala, pa sam ipak uzela ovaj. Moram da kažem da sam neznalica po pitanju šampona i da mi je jedino bitno da mi lepo opere kosu, ne očekujem nikakvu hidrataciju; uglavnom ih biram po mirisu. Meni se ovaj čini sasvim pristojnim i dobrodošlim za malo promene, nakon čega ću se vratiti Afroditi. Zapravo, više pažnje mi je privukao isti takav regenerator, koji je potrebno držati samo 1 minut i potom isprati. Mrzim kada na flašici piše da mora da se drži 3,4,5 minuta (nemam ja živaca za to), tako da mi je ovaj fino legao i prilično sam zadovoljna. Trenutno ne moram nakon ovog balzama da stavljam ništa dodatno, što ne znači da to nikad i ne radim. Tuba sadrži 200ml koje nemilice trošim, tako da će se potrošiti mnogo pre šampona. Ne sadrži parabene.

Neutro Roberts Ritual Relax gel za tuširanje sa lavandom i pačulijem je jedna divota kojom se počastim pred spavanje i koju ću sigurno ponovo kupiti. Prikladan je i za osetljivu kožu i PH neutralan. 

Kad već pominjem Neutro Roberts, moram da pohvalim njihov Derma Zero dezodorans - bez anti-perspiranata, alkohola, aluminijuma i parabena, dakle bez alergenih sastojaka. U početku me je odbijao ovaj crveni poklopac i slova, jer me ta boja asocira na agresivne sastojke, ali to ovde nije slučaj. Lepo miriše, podseća me na neki dezodorans koji sam već imala ranije. 


Simple hidratantni losion za lice je savršen za blaže letnje i jesenje dane jer je lagan, nekomedogeni i hipoalergijski. Piše da pruža 12 časova hidratacije, što je ipak preterano.  Bele je boje i nema nikakav miris. Proizvođač je iz SAD, mislim da nema da se kupi kod nas. 



Osvrnuću se i na dva proizvoda namenjena nezi ruku: 
Afrodita tečni sapun sa smokvom i maslinom - sama etiketa me je zbunila jer spreda piše Fig&Olive, sa ilustracijom smokava i lišća masline, a pozadi piše ''sa ekstraktom masline i limuna'' (i to na 3 mesta). Pretpostavljam da je greška na prednjoj nalepnici jer smokvu ne mogu da osetim ni u tragovima, dok miris limuna jasno razaznajem. Ljudi, neozbiljni ste. Dalje piše: ''Uljni kompleks bogato neguje kožu i štiti je od isušivanja i pojave suve, hrapave kože''. Naprotiv, baš isušuje kožu, a ni miris mi se ne sviđa. Već sam u više navrata pisala koliko volim Afroditu, ali se tečnim sapunima baš i ne mogu pohvaliti. 


Eveline krema za ruke sa glicerinom i kozjim mlekom je visokokoncentrovana formula ''5u1'' (navodno intenzivno hidrira, dubinski hrani i obnavlja kožu, posvetljuje pigmentne fleke i ojačava nokte). Sad, malo su preterali sa nabrajanjem kvaliteta, ali je, i pored toga, ovo jedna fina kremica prijatnog mirisa koja se lako razmazuje i lepo upija. Može se koristiti i kao maska za negu ruku (tada se nanese u debljem sloju i ostavi desetak minuta da deluje). Pored kozjeg mleka, sadrži vitamin E, karite buter, ulje pšeničnih klica, kolagen i elastin, kao i D-pantenol i alantoin; nažalost, sadrži i i gomilu parabena.


A sada nešto da se popije: 

Arizona beli čaj sa borovnicom i kruškom je ukusan napitak koji sam otkrila u Vero marketu. Zapravo, više deluje kao sok nego kao čaj, zbog voća i šećera. Piše da ne sadrži veštačke konzervanse, boje i arome, a proizvodi se u Nemačkoj. Boca je od 500 ml, a ima ih još u varijantama sa zelenim čajem. 



Banča (bancha) je poseban zeleni čaj koji sadrži visok nivo kalcijuma, a veoma nizak nivo teina, tako da čak i deca mogu da ga piju. Otkrila sam ga zahvaljujući svojoj sestri, koja ga nabavlja u Kući čaja.  Kupuje se u pakovanjima od 50 i 100g. Ovo moje je od 100g i baš dugo traje. 


''Biblioteka'' domaćeg pisca Zorana Živkovića je skup priča čija je glavna tema knjiga, a svaka priča sadrži vrlo zanimljiv zaplet koji spada u domen fantastike. Iako nisam ljubitelj tog žanra, u ovoj knjižici (ima svega 116 strana) sam uživala. Ono što je karakteriše je i bezličnost sveta u koji je smeštena - likovi nemaju imena, kao ni gradovi, tako da radnja može biti smeštena bilo gde. U jednoj ili dve priče ima i humora. Preporuka. 

''Memoari jedne gejše'' Artur Golden - divna knjiga, kao i film. Retkost je da mi se obe stvari podjednako dopadnu. Pošto je većina vas verovatno upoznata sa radnjom, neću je prepričavati. 

''Pikova dama i druge priče'' Aleksandar Sergejevič Puškin - neverovatno je kako su ovakva dela malo na ceni kod nas. Ja sam je pronašla pre nekoliko godina na jednom zabačenom štandu u sporednoj hali na Sajmu knjiga i kupila po smešnoj ceni od 300 dinara (dok se u glavnoj hali šepure najnovija dostignuća estradnih spisateljica i koštaju tri puta više). Na početku knjige nalazimo Puškinovu biografiju, posle koje sledi 8 priča. Neke su mi se više dopale, neke manje, ali su svakako vredne ponovnog čitanja. Mećava, društvena raslojenost i melanholični ruski duh su reči kojima bih najkraće prenela atmosferu ove zbirke.

Коментари

  1. *Aleksandra,pažljivo sam čitala ovaj blog post.
    Ovog meseca počela sam da koristim Bioten kozmetiku i zaista sam se prijatno iznenadila njom.
    Kremu za ruke sa medom i šea puterom sam potrošila.
    Uporedo sa njom koristila sam i Staru planinsku riznicu kremu za regeneraciju ruku sa nevenom,kamilicom i koprivom, ali se nije pokazala ni blizu Biotenu.
    Šampon za kosu sam promenila i Avonov Natural's od kajsije i šea putera zamenila sam bademom i avokadom.
    Ova "nova"varijanta Avona je zaista, za nijansu bolja kod raščešljavanja.
    Trenutno sam u fazi da mi stignu neki novi Avonovi proizvodi:Mistique kremasti gel za tuširanje i Care cocoa puter za telo pa ću utiske o tome podeliti nešto kasnije.
    Hvala za savet da ne kupujem Afroditin sapun jer smokve ima u tragovima.I ja sam takođe kao i ti pročitala na kraju dekleracije da je u pitanju limun,jer sam ga u "Merkatoru"pomirisala.
    Neprekidno me mami ovaj Neutro Roberts gel za koga mislim da je od lavande,a povoljniji je od nekih "izvikanih" SPA gelova.
    Ma koliko to staromodno zvučalo,trenutno sam u stanju da mi se jako čita Njegoš.
    I to "Lažni car Šćepan mali".
    Sve pohvale za tvoj izbor Puškina.Predlažem ti i Ljermontova "Junaka našeg doba".Puškin i Ljermontov su duhovna sabraća i sledbenici iste spisateljske linije u ruskoj književnosti.

    ОдговориИзбриши
  2. hello sweety!
    you really like cosmetics!!
    great haul!! good job!
    like your review!!!! :))
    how about follow each other? let me know, I always follow back :)

    keep in touch
    kisses

    ОдговориИзбриши
  3. Stvarno ti se divim koliko si proizvoda isprobala tokom svog blogovanja.
    Ja sam tu definitivno lenja. Ne isprobavam mnogo niti kupujem puno kozmetike. Samo no najneophodnije. Mada volim videti kod tebe toliko tubica i kutijica :)

    ОдговориИзбриши
  4. Volim da vidim tvoje preporuke za knjige, rekla bih da imamo sličan ukus :)

    ОдговориИзбриши
  5. Memoari jedne gejse mi je jedna od najdrazih knjiga. Knjigu sam citala prije filma, pa sam prema filmu bila jako skepticna, ali, isto kao i tebi, svidio mi se i film. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Zna se gde pravi znalci kupuju knjige na Sajmu ;)
    Moja lepsa polovina je ljubitelj Z.Zivkovica i imamo Biblioteku, ali tek sad sam pozelela da procitam, zato hvala! :D

    ОдговориИзбриши

Постави коментар