26.02.2014.

Lila, Lila


Ovaj roman sam pročitala pretprošle godine, a danas ga ponovo prelistavam jer želim da podelim utiske sa vama. Nakon brojnih britanskih i američkih romana, veoma prija dohvatiti se jednog Švajcarca. Pitko napisana, zanimljiva i šarmantna, ova knjiga je svakako vredna vaše pažnje. 

David je mladić koji radi kao konobar u kafeu koji je stecište okupljanja mladih intelektualaca. Često biva svedok iznošenja njihovih stavova, diskusija i pretenzija da postanu priznati književnici i mislioci. Jedne večeri, u kafić ulazi Mari, koja ga osvaja na prvi pogled i koja, kao i David, traži veliku ljubav. 
U fioci polovne komode koju je kupio, David pronalazi ljubavnu priču tajanstvenog autora kojom biva opčinjen. U nameri da zadivi Mari, on joj daje da pročita rukopis, predstavivši ga kao svoje delo. Njoj se priča toliko dopala da je, bez Davidovog znanja, šalje izdavačima koji bivaju ushićeni i David preko noći postaje slavan i cenjen pisac bestselera. Rastrzan između griže savesti i uživanju u blagodetima koje pruža novi život, David postaje žrtva ucenjivača koji preti da će ga raskrinkati i javno obelodaniti njegovu prevaru.

Naravno, ne mogu da otkrivam rasplet, ali, kao i obično, mogu da prepišem poneki odlomak da biste stekli uvid u piščev stil: 

David se osećao nesigurno u prisustvu žena koje su mu se dopadale. Tada je posmatrao sebe njihovim očima. Šake i stopala bili su mu preveliki kao u nekog šteneta. Uši su počele da mu se odmiču od glave, a počeli su da se pojavljuju i zalisci. Osećao je svoje brkove, zulufe, bradicu, kozju bradicu, bradu od pet dana, dakle trenutno aktuelni izgled brade koji se često menjao. A kad je govorio, imao je osećaj da su mu usne debele. 

***

David je bio nervozan pre svakog nastupa. Osećao se kao ranije u školi kada je prepisivao. Svakog je trena mogao da bude uhvaćen i raskrinkan. Uvek je bio spreman na to da će iz polumraka sale neki glas uzviknuti: - Prevarant!
zaštitni znak Davida Kerna postalo je to što je odlomke iz svoga romana čitao kao zločinac pokajnik: postiđeno, mucajući, s mnogo pogrešno pročitanih reči i pogrešnih pauza. Ali ljudi su opčinjeno slušali i frenetično aplaudirali kada je na kraju zbunjeno ustajao da se pokloni. 


Link za čitaoce iz Srbije: Lila, Lila 

23.02.2014.

Red-head-wannabe and her roomie

Ovo preuranjeno proleće me je zateklo nespremnu, s obzirom na to da sam još uvek u svetu ispijanja čajeva, gledanja filmova i ušuškavanja ispod ćebeta sa prazničnim kilogramima koji nikako da se odlepe od mene. Ipak, odmah nakon pravoslavne Nove godine sam počela da treniram, što mi mnogo pomaže u tome da se osećam više pozitivno, a manje mlitavo. S dolaskom lepih dana sve više vremena provodim napolju sa svojom novom drugaricom, koja cvili od uzbuđenja svaki put kad vidi da otvaram cipelarnik i obuvam se da nekud krenem. Ponovo sam ofarbala kosu u crveno - imam premalo hrabrosti, a previše godina za neke drečavije nijanse, pa se držim mahagonija.

Još uvek nisam stigla da pogledam sve filmove nominovane za Oskara, a razlog tome je što sam počela da pratim Lutera (Luther 2010-2013), britansku mini seriju o policijskom inspektoru koji odskače od dobro poznatog, ustanovljenog šablona. Nedavno sam pogledala i poslednju, četrnaestu epizodu. Preporučujem svim ljubiteljima krimi-trilera. 

Nisam zaboravila da sam vam ostala dužna blogorođendanski giveaway, pa ga očekujte u nekom od narednih postova. Poljubac. 


19.02.2014.

Pink 50's


Već sam jednom rekla da ne kupujem mnogo kad sam u Crnoj Gori, ali je zato poseta Cosmetics Marketu nezaobilazna. Svaki put se radujem kao malo dete i uživam šetkajući između rafova prepunih šminke, sapuna, kupki, losiona i ostalih mirišljavih kutijica i bočica. Većina toga ima da se kupi i u Beogradu, ali ne sve (ili bar ja nisam uspela da nađem neke proizvode). Kupila sam gomilu (ne)potrebnih stvarčica, a ovde vidite jednu od njih koja mi se posebno svidela.

 U pitanju je Pupa set iz kolekcije Pink 50's koji se sastoji od toaletne vode (50ml) i gela za tuširanje (100ml), a dođu u divnoj velikoj kutiji. Postoje 4 mirisne note - Vanilla MilkshakeCotton CandyLollipop i Marshmallow. Ja sam odabrala Lollipop jer mi se učinio najmanje sladunjavim. Inače su sva četiri mirisa slatkasta i dolaze u sličnom ružičastom pakovanju. Nemaju nikakve testere, prodavačica je jedino dozvolila da otvorim svaku kutiju i udahnem miris, tako da sam kupovala na osnovu nekog slabašnog osećaja, ali ne smeta jer sam uverena da, koji god miris da izaberete, ne možete pogrešiti. Šta je svrha ovog posta? Ne znam, jednostavno sam mislila da je ovo slatko za videti, a možda i nekome dam ideju za poklon sebi ili drugima. Takođe sam htela da vas obavestim da od prošle nedelje Books and Lilies možete naći i na Fejsbuku. KLIK.15.02.2014.

2nd blog anniversary

I didn't make a New Year recap post like many other bloggers because my blog anniversary is in February, so I had rather waited and published this retrospective today, on February 15th, just like I did last year. 
Um, where to start? 2013 was one of my happiest and unhappiest years so far. All my regular readers know what am I talking about and it's also the reason why I'm posting only the pictures I made till October. So, here we go.

Nisam pravila rekapitulacioni post za Novu godinu kao većina blogera jer mi godišnjica bloga pada u februar, pa sam odlučila da tada objavim ovo. Prošla godina mi je bila jedna od najsrećnijih i najtužnijih u životu, čemu svi redovni posetioci bloga znaju razlog. Iz istog razloga objavljujem samo fotografije nastale do oktobra. Tada sam preko noći psihički ostarila deset godina, tako da mi sve ovo izgleda kao da se dogodilo u nekom prošlom životu. Ipak, lepo je podsetiti se srećnih dana i zbog toga i volim ovaj blog jer na neki način čuva moje uspomene. 
Spring
Proleće u Beogradu, posećivanje izložbi, Noć muzeja, druženje sa zekanom, izlasci na ples, putovanje u Prag, karneval u Budvi, prva poseta Perastu i Podgorici, malo planinarenja, farbanje u crveno, čitanje knjiga na Kalemegdanu...

Summer

Leto sam najvećim delom provela u Crnoj Gori, družila se sa sestrama, lunjala po Kotoru (i dalje ne umem sama da izađem iz Starog grada), napravila izlet u Dubrovnik, proslavila godišnjicu braka, a potom i rođendan, šetala Avalom,  posetila karneval u Kotoru, vozikala se po Vojvodini (poseta kumovima, posle koje smo otišli na jedno venčanje gde je moj muž pronašao davno izgubljenog rođaka). Malo sam usporila tempo kad sam saznala da nosim dete, zbog čega sam i dala otkaz na novom poslu. Bila sam stalno pospana i umorna, ali smirena i srećna.
Moj divni Doda me je napustio, sa čime mi je i dan-danas teško da se pomirim. Pošto sam izgubila i bebu i njega, odlučila sam da u svoj život pustim novog drugara. Bila sam u iskušenju da kupim istog takvog belog kunića i pretvaram se da je to jedan te isti (čoveku u takvim trenucima padaju najluđe stvari na um), ali sam shvatila da to nije pošteno. Iako ih smatram najdivnijim životinjama, ne mogu više konstantno da živim u strepnji pa sam uzela nešto malo otpornije. Većina kunića biva prerano odvojena od majke i puštena u promet tj. prodaju, tako da im je imunitet od starta narušen. Stoga, ako nameravate da kupite zeku, nađite pouzdanog odgajivača. Ja svog nisam kupila već usvojila, tako da nisam mogla da utičem na to. 

 Pored toga što je različita životinjska vrsta, Ema je boje i različitog pola od mog prethodnog ljubimca, tako da ću moći da povučem jasnu razliku među njima i da je ne prihvatam samo kao utehu i zamenu za ono što sam izgubila. Ovo je slikano kad smo je tek uzeli, imala je jedva više od dva meseca starosti:

What have I learned in the past year? To seize every moment of happiness and enjoy while it lasts. Not to trust doctors completely. Not to regret for what I don't have but to dedicate myself to things and people that I do have in my life. That animals make us better persons more than we imagine.
Just like last year, I was thinking of organizing a giveaway, but I can't realize it at this moment because I'm going on a trip, so I'll have to postpone the giveaway till March. Thank you for reading, 
                                                                                                                             Alexandra 

Šta sam naučila u protekloj godini? Da čvrsto zgrabim svaki trenutak sreće i uživam dok traje. Da ne poklanjam bezrezervno poverenje lekarima. Da ne žalim za onim što nemam već da se okrenem i posvetim onome što imam. Da nas životinje oplemenjuju i čine boljim osobama više nego što smo svesni. 

Kao i prošle godine, i za ovaj blogorođendan nameravam da organizujem giveaway, ali trenutno nisam u mogućnosti da se posvetim tome jer ovog vikenda krećem za Crnu Goru, pa ga pomeram za mart. 
Hvala na čitanju, 
                                                                                                                           Aleksandra 

14.02.2014.

Quick update


I was thinking about changing some things on my blog. I've named my blog Dress and Read because it was one of the first things that came onto my mind and I didn't want to spend much time on thinking about blog title. I just wanted to start blogging and change my blog title when I come up with something better. However, I got really lazy and didn't do anything about it for 2 years, till today. Now it is called Books and Lilies - Books because I love reading so much (besides, don't forget that I'm a professional librarian) and Lilies because they're my favourite flowers and Lily is also my mother's name. 
I am sorry for any inconveniences that you might have experienced when tried to read the blog while it was under construction. Bloglovin account also has to be updated, so I contacted their support team, and for any other info you can always check out my Facebook page.
Thank you for reading!


Već neko vreme sam nameravala da uvedem neke izmene u svoj blog, počevši od naziva. Blog sam nazvala Dress and Read jer je to bila jedna od prvih stvari koje su mi pale na pamet, s namerom da ga preimenujem kasnije, kad smislim nešto ''bolje''. Tu odluku sam u međuvremenu potisnula negde tako da o njoj nisam razmišljala skoro 2 godine, do danas. Preimenovan je u Books and Lilies - Books iz očiglednog razloga, obožavam knjige i prosto ih gutam (a ne zaboravimo i da sam po struci bibliotekar), a Lilies su moje omiljeno cveće, kao što je i Ljiljana ime moje mame. Promena naziva i domena bloga sa sobom povlači i promene na drugim sajtovima poput Bloglovin-a (već sam kontaktirala njihov tim za podršku) i Facebook-a, gde sam otvorila novu stranicu, koju nameravam redovno da ažuriram, za razliku od one stare na koju sam i zaboravila, pa tako više i ne mogu da pristupim tom nalogu. 
Bilo je mnogo brljanja juče, pa se izvinjavam svima koji su pokušali da uđu na blog dok su ''radovi'' bili u toku. 
Hvala na čitanju! 


13.02.2014.

Mint dress

Hello butterflies! Today's post is all about my new dress which I simply adore, mostly because it was a gift from my beloved brother. I was really surprised because he had completely guessed what I like - colour, style and the material. I love glamourous, fancy dresses but I don't have many opportunities to wear them (only for the weddings and such events), so I'm more into this kind of daily, comfortable pieces, who can be worn with flat type of shoes.

08.02.2014.

Blogs I love 2

Do you remember my last year's post about my favourite blogs? No? Never mind, here's another list. You can still check out my previous post HERE, though I don't read all of them on regular basis anymore. A few of them became uninteresting and uninspiring in my opinion. 
Now it's time to represent  another six blogs I love to visit and explore. This time I sorted them out by country. As you might have noticed, I mostly follow European blogs.


Možda se sećate mog prošlogodišnjeg posta o omiljenim modnim blogovima? Ne? Nije važno, evo stiže nova lista. Ako vas zanima prethodna, uvek je možete pogledati OVDE, mada je u međuvremenu došlo do nekih izmena; pojedini blogovi su izgubili na kvalitetu, pa ih više ne čitam redovno kao ranije, ali to je ionako samo moje mišljenje. Kao što ste dosad možda primetili, uglavnom pratim blogove iz Evrope. 

Poland
Behind Maffashion blog is a 25 year old girl Julia. Her style is edgy and youthful - leggings, lots of jewelry, prints - she can easily pull everything off because she looks like a model.  Her style is so different than mine but I love her because she is so beautiful and really sticks to her style, she doesn't change it with every new trend that comes along. 

Iza bloga Maffashion stoji dvadesepetogodišnja Julia. Njen stil je mladalački, sa dosta smelih printova, voli nakit, helanke i tetovaže. Jednostavno joj sve stoji jer je manekenske građe, a pritom ima i veoma lepo lice. Njen stil totalno odudara od mog, ali je volim zato što ga se čvrsto drži i ne menja sa svakim novim trendom i, kao što sam već pomenula, neverovatno mi je lepa. 


Sweden

Another model whose blog I read is young Ebba from Sweden. I just love redheaded girls, though Ebba looks pretty good with brown hair as well.  Ebba's a vegan, so you won't find any fur, leather or silk items on her blog. 

Još jedna devojka koja izgleda kao model, a i bavi se time, jeste Ebba sa severa Švedske. Mnogo volim blogove riđokosih devojaka, mada Ebi lepo stoji i smeđa kosa. Pošto je vegan, kod nje na blogu nećete naći proizvode napravljene od krzna, kože ili svile. 


Finland

I don't know much about this girl except that she's 21 and absolutely adorable. Her outfits are very simple and wearable, and that's what I appreciate the most. Maria is half Iranian so her look is a bit exotic, yet beautiful. 

Ne znam mnogo o ovoj devojci, sem da ima 21 godinu i da je preslatka. Na vom blogu prikazuje jednostavne i nosive kombinacije kakve najviše volim. Maria je po majci Persijka tj. Iranka i otud ima pomalo egzotičan izgled, koji ja smatram prelepim. 

Russia

Tanya is a Russian lady who loves to mix retro with modern pieces. As I can see, most of her stuff is from online shops. She just loves to experiment with colours - I didn't pick the right photos this time, but you can easily check out her blog and see what I had on my mind.

Sledeća je Tanja, jedna dama iz Rusije za koju bih mogla da kažem da ima eklektičan stil i da voli da kombinuje retro komade sa modernim. Bavi se dizajnom. Ono što je za nju karakteristično je smelost poigravanja sa bojama. Ovde očigledno nisam odabrala fotografije koje to ilustruju na odgovarajući način, ali uvek možete ući na njen blog i videti na šta sam mislila. United States

Steffy from Miami Beach is nothing like me but I like to dip into her romantic, vintage world from time to time. If you like polka dots, pastels, girly, retro style and weenie dogs, you're on the right place. 

Stefin stil se takođe veoma razlikuje od mog, ali volim s vremena na vreme pogledam ovakve retro blogove i zaronim u njihov romantični svet. Uskoro se udaje pa, ako vas zanima, možete potražiti neke ideje na temu dekoracije i detalja, pošto joj to ide od ruke. 


                                                           Serbia
And the last but not the least is one Serbian blogger, Jelena. This young English teacher is so beautiful and charming - sometimes she reminds me of Laetitia Casta. Not that she's just another beauty but very intelligent as well, which I find very refreshing among all those boring and barely literate Serbian fashion blogs.

I, poslednji (ali ne i najmanje važan) je jedan domaći blog. Ova mlada profesorka engleskog je veoma lepa i šarmantna; ponekad me podseti na manekenku Leticiju Kasta. Moram da priznam da je pravo osveženje u moru neautentičnih i ispraznih srpskih modnih blogova.  Zato i izdvajam Jelenin blog jer, ne samo što je lepa, već ima i štošta pametno da kaže.

***
What about you guys? Are you already following some of these blogs or you just can't stand them? Eager to hear your opinion. Note: Photos used in this post are not my property. They are linked back to their owners' blogs. 

Šta je s vama, da li već pratite neke od ovih blogova (ili, pak, ne možete da ih smislite)? Veoma me zanima vaše mišljenje, kao i preporuke. 

03.02.2014.

New Year-New List

Since a couple of years ago, I make annual Books To Read lists, and here's what I have planned for 2014. Most of these books I bought long time ago and this is way to pay more attention to them and finally read them. 

''Baudolino'' Umberto Ecco
''Louis Lambert'' Honore de Balzac
''La musique d'une vie'' Andrei Makine
''When Nietzche wept'' Irvin Yalom
''Day of the bees'' Thomas Sanchez
''Neverwhere'' Neil Gaiman
''Justinian'' H.N. Turteltaub
''The road home'' Rose Tremain
''Asam'' Gerard de Cortanz
''Tigana'' Guy Gavriel Kay
''Northanger abbey'' Jane Austen
''Distant hours'' Kate Morton
''Tides of war'' Steven Pressfield
''A viagen do Elefante'' Jose Saramago
''The garden of evening mists'' Tan Twan Eng
''Her fearful symmetry'' Audrey Niffenegger
''Still Alice'' Lisa Genova
''The night circus'' Erin Morgenstern
''Константиново раскршће'' Дејан Стојиљковић
''Restoration'' Rose Tremain
''Red seas under red skies'' Scott Lynch


Pre dve-tri godine počela sam da pravim godišnje liste knjiga koje treba da pročitam jer neke od njih čame godinama na policama zahvaljujući činjenici da zaboravim da ih uopšte imam. To obično bude nekih dvadesetak naslova beletristike, a pored toga uzimam i (nasumično) knjige iz biblioteke, tako da ukupno pročitam otprilike pedesetak knjiga godišnje. 
Evo liste za 2014. koju nameravam redovno da ažuriram i jedva čekam da počnem s precrtavanjem :-) Naslove sam napisala u originalu mada ih uglavnom čitam na srpskom, a tek poneki na engleskom jeziku. 


Edit: Ovaj post je originalno obljavljen 19.01.2013. ali se iz meni nepoznatih razloga iznova objavljuje kad ga ažuriram tj. precrtam neku od knjiga sa spiska.