24.02.2015.

My favourite books


Les trois mousquetaires - Alexandre Dumas
Vanity fair : a novel without a hero - William Thackeray
Le comte de Monte-Cristo - Alexandre Dumas
The motorcycle diaries - Ernesto Che Guevara
The hound of Baskervilles - Arthur Conan Doyle
The jungle books - Rudyard Kipling
The Happy prince and other tales - Oscar Wilde 
The hobbit - J.R.R. Tolkien


Ovo bi ujedno bila neka moja top lista knjiga za pusto ostrvo, s tim što sam neke izostavila (npr. ponela bih i sve Hari Poter knjige i ceo serijal Pesma leda i vatre). 

Tri musketara Aleksandra Dime su mi od detinjstva omiljena knjiga pa je na svakih godinu-dve iznova čitam i uživam u avanturama hrabrih kraljevih gardista. Mislim da mi nikada neće dosaditi. 


Vašar taštine : roman bez junaka Vilijema Tekerija je svojevrsna društvena satira - dopada mi se kako pisac ismeva tadašnje društvo, njihova shvatanja i postupke - sav taj cinizam je vrlo privlačno upakovan, zahvaljujući čemu se i ovo delo može čitati više puta, bez bojazni da će vam dosaditi. 
Još jedno Dimino delo koje sam možda već i pominjala na blogu jeste Grof Monte Kristo - nudi još više avantura i uzbuđenja od musketara, kao i gorku pouku na kraju. Iako sve vreme navijamo da glavni junak, Edmond Dantes, sprovede svoju osvetu i vrati milo za drago svima koji su se ogrešili o njega, shvatamo da on na kraju tog trnovitog putovanja nije našao svoju sreću već je izgubio sebe. Ipak, svakako je zanimljivo čitati o njegovoj upornosti, čeličnoj volji i uživati u scenama kad zlikovci dobijaju šta su zaslužili. 
Dnevnik motocikliste je putopis slavnog revolucionara Če Gevare koji obuhvata njegovo putovanje sa prijateljem Albertom Granadom od Kordove u Argentini do Karakasa u Venecueli. Ernesto, lekar, i Alberto, biohemičar, nailaze na svakojake zanimljive ljude na svom proputovanju; ponekome pomognu, a poneko njima pomogne, što nas podseća na to da je život jedan ciklus uzimanja i davanja i da je na nama da ga održavamo. 
Kao ljubiteljki krimića bilo mi je teško da odaberem jednu knjigu, ali sam se odlučila za Baskervilskog psa ser Artura Konana Dojla jer je verovatno prvo i najduže njegovo delo koje sam pročitala. Šerlok Holms je zaintrigiran tajanstvenim posetiocem koji traži pomoć našeg slavnog detektiva. Tu je, naravno i verni doktor Votson koji prati Holmsa u unutrašnjost Engleske ne bi li istražili čudne događaje koji obavijaju imanje Baskervil Hol.
I, na kraju, tri dečje knjige koje svakako nameravam da čitam i u poznijim godinama:


Hobit Dž.R.R.Tolkin - još jedna avantura, pretpostavljam da deo mene nikada neće odrasti. Bilbo Bagins, hedonista, nerado se odriče udobnog života, a po naredbi čarobnjaka Gandalfa  i otiskuje na tajanstveno putovanje u društvu patuljaka. 


Knjiga o džungli Radjard Kipling - priča o dečaku Mogliju koga podiže čopor vukova. Svet životinja ima svoje zakone koji se razlikuju od ljudskih. 


Srećni princ i druge priče Oskar Vajld - zbirka se sastoji iz 2 dela: prvi deo se zove Srećni princ (obuhvata 5 priča) i Kuća narova (4 priče). Prelepo i pretužno. Meni se najviše dopala upravo Srećni princ; ne znam koga ne bi dirnula sudbina male nesebične lastavice. 

11.02.2015.

Lazy February


Posle prilično turbulentnog januara (na privatnom planu) koji se, kao i svake godine, otegao unedogled, nastupio je, za sada, miran februar, što predstavlja pravo olakšanje. No news is good news. Ušla sam u 9. mesec trudnoće, a dosad sam se već pozdravila sa većinom aktivnosti koje sam ranije upražnjavala. Čoveče, kako je samo teško obuti se. Čim pomislim na to, izgubim volju da igde idem. Spavanje je postalo pravi poduhvat, pošto je ležanje na leđima i stomaku isključeno. Zaspim na jednom boku, a onda se posle nekog vremena ukočim, pa se probudim i kao neki morž nespretno okrenem na drugi bok. I tako celu noć. Nedostatak energije, brzo umaranje i osećaj bespomoćnosti u nekim situacijama zaista umeju da deprimiraju, ali mi ne pada na pamet da se žalim. To su sve uobičajene prateće pojave drugog stanja i srećna sam što dosad nisam imala pravih problema. Još 4 nedelje i dobiću svoje telo nazad. 

Pre neki dan sam promenila boju kose, izvukla sam pramenove pa je sad vidno svetlija nego pre.
Neko je baš lepo ukrasio ovaj bicikl ispred jednog kafića u centru Zemuna.

A iz dalekih krajeva, sa Madagaskara, stiže ovaj neobični pejzaž koji je uslikao moj suprug dok je boravio tamo (ovo mu je prvi put da se igra sa efektima na foto-aparatu)
Zimski favoriti: tamne nijanse, svetlucavost i ovaj baby blue pastelni lak koji se provukao.

U DM-u sam pokupila neke šarene stvarčice koje asociraju na proleće.

Forever Young, kako to lepo zvuči :-) Prvi put vidim da u neki čaj ide origano. 

Zimi najviše volim skandinavske blogove, a jedan od omiljenih mi je Mariannan. To vam je devojka koja se oblači u skladu sa godišnjim dobima. Ne znam za vas, ali ja kad vidim gore kaput+šal, a dole bose noge, naježim se i ne otvaram dotični post.
Razočarala sam se ovom knjigom; nije mi se dopala priča o dvadesetogodišnjoj Lauri i njenim vezama s muškarcima, sa akcentom na jednog duplo starijeg od nje. 

A ''Služavke'' (u originalu''The help'', ima i film) su mi se dopale. Roman govori o položaju crnih žena sredinom 20. veka u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije Misisipiju. Neverovatno mi je da je pre samo pedesetak godina bila tako izražena diskriminacija crnaca u odnosu na belce. Preporučujem ovu zanimljivu knjigu. 

    I dalje ne izlazim iz džempera, mada već počinjem da maštam o proleću i laganim stvarima vedrih boja.
      Pošto redovno moram da vadim krv, nakon laboratorije skoknem po zasluženu nagradu.                          Često imam i publiku dok jedem, ali ne može baš sve da proba. 
Ovo najčešće doručkujem: musli + dodatak, kao što se vidi na slikama. Ne volim da ga zalivam mlekom, već ga jedem ovako suvog, pa ako imate još neki predlog šta bih mogla da iskombinujem, javljajte. 08.02.2015.

SS 2015 fashion trends

Dok napolju veju pahulje, neki od nas već maštaju o proleću i onome što nam nosi. Iako ne mogu reći za sebe da pratim modu, volim s vremena na vreme da pogledam šta nam diktiraju renomirane svetske modne kuće - kažem diktiraju jer od njih kasnije crpe inspiraciju svi manji brendovi, od kojih i mi kupujemo, tako da, hteli to ili ne, na neki način učestvujemo u tom procesu, odnosno, pratimo trendove. Ja usvajam ono što mi se dopadne, a ostalo ignorišem. Dakle, da vidimo šta su nam smućkali za sezonu proleće-leto 2015:

Suede
Dopada mi se trend prevrnute kože, ali ću morati da ga preskočim. Ko god ima iskustva sa ovim materijalom, zna da je užasno težak za održavanje i kako lako nastanu razne flekice i ogrebotine koje upropaste izgled odevnog predmeta (još ako je neko smotan kao ja...). Mora se nositi isključivo na hemijsko čišćenje, mada ni tada nije garantovano da ćete uspeti da ga spasite.