30.06.2015.

June favourites


Na redu su letnji favoriti, ovog puta junski, a ubuduće i julski i avgustovski, što znači da će akcenat biti na šarenim stvarčicama i pretežno laganim sadržajima, bilo da je reč o proizvodima za negu, odeći, knjigama, filmovima ili nečemu drugom

20.06.2015.

Back on track


Rešila sam da se konačno pokrenem i poradim na svojoj mlitavosti nastaloj usled slabog kretanja tokom trudnoće i neposredno nakon porođaja. Znam da neke žene ostaju aktivne i dok su u drugom stanju, ali ja sam se toliko plašila ponovnog pobačaja da nisam htela da se izlažem eventualnom riziku, pa se moja fizička aktivnost svodila na šetnju sa psom. A posle porođaja sam bila toliko iscrpljena i umorna od nespavanja tako da sam jedva nalazila vremena da se istuširam, nije bilo vremena ni energije za bilo šta drugo. 

Naravno, posle jednogodišnje pauze, ne očekujem da se odmah vratim u staru formu - penjanje stepenicama na drugi sprat a da se ne zadišem mi je dosadašnji domet. Krenula sam prvo sa malo dužim pešačenjem i brzim hodanjem, malo sam kao i trčala (ali ipak sam još slaba za to).  Na jesen nameravam ponovo da se upišem na aerobik/teretanu, a dotad polagano. Držite mi palčeve da istrajem na svom putu i da me vrućine ne pokolebaju :-) Kao što vidite, kupila sam i šarenu opremu jer je tako veća uživancija. 

Kako vi stojite sa fizičkom spremnošću, trenirate li nešto/ preporučite neku aktivnost za porodilje? 

12.06.2015.

Book Lovers' Tag


Tokom blogovanja odradila sam dva-tri taga, ali nijedan nije bio vezan za moju omiljenu aktivnost - čitanje - tako da sam rešila da napravim jedan na tu temu. Ovo je Book Lovers's Tag koji sam pronašla na blogu onetoomanyadjectives.blogspot.com, a bilo ko od vas ga može uraditi ukoliko to želi (jako bih volela da pročitam i vaše odgovore). 


1. Imaš li određeno mesto za čitanje?
Najčešće čitam na kauču, ponekad na krevetu, volim da se udobno smestim.

2. Koristiš li obeleživače stranica (bukmarkere) ili ubaciš bilo koji papirić?
Imam dosta obeleživača, ali nekad se desi da žurim (mrzi me da ih tražim), pa ubacim i običan papirić; uglavnom, glasam za obeleživače i to neke zanimljive.3. Da li možeš bilo gde da prekineš čitanje ili moraš da dovršiš započeto poglavlje?
Dok sam imala vremena da čitam pred spavanje, volela sam da završim poglavlje pa onda odložim knjigu, dok se preko dana zaustavim bilo gde.

4. Da li jedeš ili piješ dok čitaš?
Da, ako knjiga nema krvavih scena i drugih odvratnih prizora, uz takve ne bih mogla da jedem ni da pijem jer sam gadljiva. Takođe mi ne pada na pamet da, npr. pijem čaj dok čitam tuđu knjigu jer se nikad ne zna :-D 

5. Da li su ti uključeni muzika ili TV dok čitaš?
Ne, to bi mi samo smetalo.

6. Čitaš li jednu po jednu knjigu ili započneš više njih istovremeno?
Uglavnom jednu po jednu, mada nekad započnem jednu ''papirnu'' i jednu elektronsku pa čitam naizmenično.

7. Da li više voliš da čitaš kod kuće ili negde drugde?
Kod kuće je najlepše! Ali, nosim knjigu i kad znam da ću čekati kod lekara npr. ili tokom dugih vožnji autobusom.

8. Čitaš li u sebi ili naglas?
U sebi.

9. Čitaš li po redu ili preskačeš stranice?
Po redu. Kako da preskačem stranice, onda ću sigurno propustiti neki događaj?

10. Savijaš li knjigu ili je čuvaš kao da je nova?
Ovo i nije pravo pitanje za nekog ko je po profesiji bibliotekar. Naravno da čuvam knjigu, i tuđu i svoju.

11. Pišeš li u svojim knjigama?
Retko. Ponekad podvučem delove koji mi se posebno dopadnu (grafitnom olovkom), ali većinu knjiga ostavim na miru :-) 


Lepo se provedite za vikend :-*


06.06.2015.

The Baby and The Dog


Otkad sam se porodila, često nailazim na izjave tipa ''A, znači, ipak ste odlučili da zadržite Emu.'' Kao da tu ima šta da se razmišlja. Srela sam nekoliko parova koji su, kada je stigla beba, udomili svog ljubimca jer su morali. Ne razumem zašto se to vodi kao moranje, sem u slučaju da je beba alergična na pseću dlaku i slično. Ja se jesam malo pribojavala razmišljajući o tome kako će moj pas prihvatiti novog člana porodice i obrnuto, ali nijednog trenutka se nisam dvoumila da li da ga zadržim. Jedva sam čekala da se porodim, jer, kako je trudnoća odmicala, bilo mi je sve teže, a na kraju i nemoguće da se sagnem i pomazim Emu i igram se s njom napolju (tu su mi otac i muž mnogo pomogli i odmenili me).

Nije mi jasno kako neko može prijatelja koji ga voli najviše na svetu da izbaci iz stana, a da i ne pokuša da uskladi novonastale obaveze sa onim ustaljenim. Iako nije čovek, i pas je živi stvor sa osećanjima i navikama i odaniji prijatelj nego što su to mnogi ljudi. Ema će uvek biti moja devojčica koja mi je neizmerno pomogla u situaciji kada mi je bilo najteže i zbog toga ću joj biti zahvalna do groba. Jeste malo veći izazov izbalansirati i njene i bebine potrebe za druženjem, šetnjama i maženjem, ali mislim da je sve izvodljivo ako se čovek lepo organizuje. Smešno mi je to što se Ema, kada idemo u šetnju, retko udaljava od bebinih kolica, uvek je tu negde u blizini, a desi se i da se zbuni pa krene za nekom drugom ženom koja vozi kolica i onda razočara kad vidi da to nismo mi. 

Ovo je ujedno moj odgovor ljudima koji se iščuđavaju činjenici da imam i psa i bebu. Jedino što je malo pojačano čišćenje kuće, a pas je ionako redovno vakcinisan i čišćen od parazita, tako da se s te strane ništa nije promenilo. Videću kako će se situacija dalje razvijati, ali za sada nema nikakvih problema. ♥ Mi smo jedno veselo društvance i nadam se da ćemo biti i ubuduće.  


“Such short little lives our pets have to spend with us, and they spend most of it waiting for us to come home each day. ''

03.06.2015.

May favourites


*Omiljeno u maju*

Dosad sam radila samo sezonske favorite (prolećne, zimske itd.), ali sam naumila da odsada svakog meseca rezimiram šta mi se svidelo od beauty proizvoda, knjiga, filmova, veb-sajtova i slično. Potrudiću se da budem redovna :-)


Alverde ulje za lice od divlje ruže sam često viđala po drugim blogovima, ali mi je uvek nekako izmicalo, dešavalo se da ga i nema kad odem u DM. Ne zadržavam se dugo ispred rafa sa Alverde proizvodima jer je sve na nemačkom pa mi treba više vremena da pohvatam šta je šta, a to ne volim. Na vrhu se nalazi pipeta pomoću koje nakapate onoliko ulja koliko vam treba. U hladnijim danima je sjajno kao baza pre nanošenja hidratantne kreme, a u ovim toplijim ga nanesem ujutro često i bez kreme, i sasvim mi je dovoljno. Sjajan proizvod za svega 300 i nešto dinara (15ml).

Još jedan kozmetički proizvod koji sam često koristila prethodnog meseca je Fitogal Neven krema za ruke sa vitaminom E i pantenolom. Pošto košta tek malo više od 100 dinara , očekivala sam neki krš, ali je iznenađujuće gusta i čini ruke glatkim. Nema parabena, a pored uljanog ekstrakta nevena, sadrži i glicerin, parafin, pantenol i beta-karoten. Sama krema je žute boje, a tubica sadrži 80ml. Sporije se troši jer je, kao što rekoh, prilično gusta. 
Da li vi birate knjige na osnovu godišnjeg doba? Mene, na primer, britanski i skandinavski pisci više privlače zimi, a u toplijim danima volim da u mislima krstarim Grčkom i sličnim destinacijama sa blagom klimom. Zbog toga sam ponovo čitala ove dve knjige Adel Geras, Troju i Itaku. Iznenadila sam se kad sam, otvorivši Troju, naišla na posvetu koju sam napisala svom suprugu 2008. godine (potpuno sam zaboravila da je to zapravo njegova knjiga), dok u Itaki stoji njegova posveta upućena meni, tako da sam ja njemu poklonila Troju, a on meni nekoliko meseci kasnije Itaku. Eto, kako vreme prolazi, sve više zaboravljamo, pa je dobro zapisati nešto s vremena na vreme. Izvinjavam se na digresiji, da se vratim na same knjige: u vezi s njima zanimljivo je to što su ispričane iz vizure ''malih'' ljudi, koje ne srećemo često na stranicama istorije - sluškinja, dadilja, konjušara, mada nailazimo i na one poznatije, poput Hektorove supruge Andromahe i Penelope sa Itake. Kad već pominjem Penelopu, ona u ovoj knjizi i nije baš toliko verna kao što nas legenda uči. Sama spisateljica u  uvodu kaže: ''Ova knjiga nije nova verzija Homerove priče niti prepričavanje Odiseje, već roman nastao pod uticajem priča koje sam čitala još kao dete i još tada ih zavolela.'' Od jogurta pijem samo Jogood, ali s vremena na vreme kupim i neki drugi, čisto da isprobam. Ovog puta sam uzela Dukat sa interesantnom i ukusnom kombinacijom borovnice i banane. Tečniji je od Jogooda pa pretpostavljam da je manje mastan, a komadići voća su manji. Ja baš i ne obraćam pažnju na procenat masti jer ne verujem da se iko ugojio od jogurta. 


Pošto mi je limunada do daljnjeg zabranjena, okrenula sam se novom omiljenom letnjem bezalkoholnom piću, Knjaz Miloš gaziranoj vodi sa ukusom kruške


Prethodnog meseca sam otkrila i jednu domaću Youtuberku, The casual princess , vrlo simpatičnu devojku koja jezgrovito iznosi svoje utiske o beauty proizvodima koje je isprobala (ima i vlogove, ali vlogove inače ne gledam, nemam vremena) - najviše mi se dopada što je koncizna, dakle, ne razglaba bespotrebno 20 minuta ono što može da se saopšti i za 5, i deluje mi vrlo realno, ne hvali svaki proizvod. Pogledala sam sve njene klipove o favoritima i fujoritima, kao i otvaranja Glambox i Puritybox kutija. Bacite pogled, ako već niste. 

A koji su vaši majski favoriti?