The Company


Kompanija: portret jednog ubice - Arabela Edž

O zapletu i likovima: Jeronimus Kornelis je apotekar iz Amsterdama, oličenje zla, čovek (ili bolje rečeno nečovek) koji zadovoljstvo nalazi u pohlepi, pobuni, mučenju i ubijanju. Jedrenjak ''Batavija'' holandske Istočnoindijske kompanije nasukao se na obalama Australije i tu počinje Kornelisova smrtonosna igra moći. Neštedimice se koristi urođenom harizmom ne bi li potčinio preživele brodolomnike svojoj volji, upravljajući njihovim postupcima poput surovog lutkara. Njegov teror traje čestrdeset dana. 

Pored Jeronimusa, od likova imamo Lukreciju Jans, mladu nevestu višeg trgovačkog oficira koja je glavnom junaku zapala za oko, zatim Mari - Jeronimusovu dadilju iz detinjstva, vođu vojnika Hajesa, kao i ostatak posade ''Batavije''.
Roman je pisan u prvom licu, u formi dnevnika, a vreme dešavanja je 17. vek. 

Utisak: Roman odiše mračnom atmosferom i na svoj način je zanimljiv, mada je prvi deo, koji opisuje putovanje brodom s naizmeničnim epizodama iz Jeronimusovog detinjstva i odrastanja zanimljiviji. Drugi deo, u kome je prikazan boravak na ostrvu, podseća na Gospodara muva i manje je ubudljiv od prvog. Knjiga ima 313 strana i nisam poželela da je duža. 


Citati:


Kad je otac umro - u celoj oblasti postao sam poznat kao jedini član njegovog domaćinstva koji je preživeo kugu - brigu o meni preuzele su tetke koje su još uvek strahovale za duševno stanje moje majke. Prihvatajući moje izbavljenje kao božje delo, tetke su u meni videle čudo, divotu, idola i udovoljavale su svakom mom hiru. Postao sam tiranin u njihovom okruženju, a one, duboko ubeđene da bejah anđeo, Isus sa zlatnim uvojcima, nisu se usuđivale da mi protivreče. 
***
Samo ja, Jeronimus, imam plan. Samo ja razmišljam unapred i gledam u budućnost. 

***
Greh je samo ono što čovek zamišlja da krije u sebi.

***
Ako ne radim onda moram da razmišljam, a kad počnem da razmišljam rastužim se. (Lukrecija)

***
Ponekad čovek mora da bude okrutan da bi se videlo koliko je ljubazan.



Naslov originala: The company / Arabella Edge
Izdavač: Laguna

Коментари

  1. Zaista deluje mračno... Mnogo mi se svidela ideja ubacivanja citata. Iskreno se nadam da će to postati redovna praksa. Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар