Mrs. Dalloway


''Gospođa Dalovej'' engleske spisateljice Virdžinije Vulf smatra se jednim od najvećih romana toka svesti, a na mojoj listi knjiga za čitanje nalazio se već godinama, sve do ovogodišnjeg Sajma knjiga, kada sam postala vlasnica jednog primerka. 

Roman se ne odlikuje posebno razvijenom fabulom - akcenat je na unutrašnjem monologu naših junaka, mahom pripadnika londonskog otmenog društva, koji se sreću uoči prijema priređenog u kući Klarise Dalovej, naše junakinje iz naslova. Klarisa je dobrodržeća i dobrostojeća sredovečna dama suočena sa duhovima svoje prošlosti. Zadivljujuća je veština kojom spisateljica premešta fokus s jednog lika na drugi i kako nam, u malo reči, dočarava njegovu ličnost i razmišljanje. Univerzalnost pojave da ljudi jedno misle, a drugo govore, i da više vremena provode u prošlosti nego u sadašnjosti čini ovo delo svevremenskim. Ne mislim da će se svakom dopasti, zapravo, i sama ga smatram genijalnim i dosadnim u isti mah; ne vezujemo se mnogo za likove i ne dotiču nas toliko njihove sudbine jer smo, kao i oni, okrenuti sebi, svojim htenjima i problemima. Gospođa Vulf je majstor u baratanju engleskim jezikom i zasluženo zauzima istaknuto mesto u književnom stvaralaštvu svoje zemlje. 

Kod nas je knjigu izdao Feniks Libris (izdavač iz Zemuna, malo lokal-patriotizma nije na odmet :-)), u tvrdom povezu, sa simpatičnim koricama i na 185 strana), sa jednom velikom greškom u Belešci o piscu i delu, u kojoj stoji da je Virdžinija Vulf živela u periodu od 1822. do 1941, kada je počinila samoubistvo (u 120. godini, dakle, bilo joj je svega dosta). 

Коментари

Постави коментар