Mrs. Dalloway


''Gospođa Dalovej'' engleske spisateljice Virdžinije Vulf smatra se jednim od najvećih romana toka svesti, a na mojoj listi knjiga za čitanje nalazio se već godinama, sve do ovogodišnjeg Sajma knjiga, kada sam postala vlasnica jednog primerka. 

Roman se ne odlikuje posebno razvijenom fabulom - akcenat je na unutrašnjem monologu naših junaka, mahom pripadnika londonskog otmenog društva, koji se sreću uoči prijema priređenog u kući Klarise Dalovej, naše junakinje iz naslova. Klarisa je dobrodržeća i dobrostojeća sredovečna dama suočena sa duhovima svoje prošlosti. Zadivljujuća je veština kojom spisateljica premešta fokus s jednog lika na drugi i kako nam, u malo reči, dočarava njegovu ličnost i razmišljanje. Univerzalnost pojave da ljudi jedno misle, a drugo govore, i da više vremena provode u prošlosti nego u sadašnjosti čini ovo delo svevremenskim. Ne mislim da će se svakom dopasti, zapravo, i sama ga smatram genijalnim i dosadnim u isti mah; ne vezujemo se mnogo za likove i ne dotiču nas toliko njihove sudbine jer smo, kao i oni, okrenuti sebi, svojim htenjima i problemima. Gospođa Vulf je majstor u baratanju engleskim jezikom i zasluženo zauzima istaknuto mesto u književnom stvaralaštvu svoje zemlje. 

Kod nas je knjigu izdao Feniks Libris (izdavač iz Zemuna, malo lokal-patriotizma nije na odmet :-)), u tvrdom povezu, sa simpatičnim koricama i na 185 strana), sa jednom velikom greškom u Belešci o piscu i delu, u kojoj stoji da je Virdžinija Vulf živela u periodu od 1822. do 1941, kada je počinila samoubistvo (u 120. godini, dakle, bilo joj je svega dosta). 

Коментари

  1. Jako volim V. Vulf. Gospodja Dalovej je na mene ostavila jak utisak. Preporucujem i Ka svetioniku.

    ОдговориИзбриши
  2. Moras da procitas i njen feministicki esej 'Sopstvena soba' i roman 'Orlando'.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар