30.11.2016.

InstaNovember


Mic po mic, ode nam i novembar. Obično na kraju meseca ili napravim ''Mesec u slikama'' ili Instapost, tako da ćete danas dobiti ovo drugo :-) Na kolažu iznad možete videti veliki deo mojih slika koje sam kačila tokom novembra, a na onima ispod ću vam pokazati neke od naloga koje sam pratila (neke već duže vreme pratim, a druge sam nedavno otkrila), pa ako se i vama dopadaju, bacite pogled na njihove profile. Najviše sam uživala u profilima koji predstavljaju knjige, tako da će oni biti zvezde današnjeg posta. Sve fotografije su njihovo vlasništvo i pozajmila sam ih isključivo da biste stekli bar neki uvid u vrstu slika koju postavljaju: 


Chasing_false_projections
Domaći ljubitelj knjiga. Ima i svoj blog OVDE, na kome piše recenzije knjiga, uglavnom na engleskom jeziku, kao i Goodreads profil. Nisam uspela da nađem neku ličniju informaciju (ime, godište, grad i slično, ali to, na kraju krajeva, nije toliko važno), slike govore više od reči.beautiful.bibliophile
 Jedan bookstagrammer (ako neko zna srpsku reč za ovo, neka javi, mrzim da mešam srpski i engleski u istoj rečenici) iz Kanade, potpisana kao Yeldah. Lepe sličice na kojima preovladava ušuškana jesenje-zimska atmosfera. 

booklover_221b
 Još jedna mlada blogerka (KLIK) koja voli fantastiku, mačke i stripove, a živi u SAD. 

katie_scarlett_o_hara
 Ivanu već duže vreme pratim, kao i njen blog, volim njene fotografije - kako knjiga, tako i pejzaža (koji nisu posvetljivani do besvesti već izgledaju prirodno). Volimo mnoge iste knjige, poput Letopisa Narnije ili En iz Ejvonlija. 

oh.juliette
Juliju iz Rusije sam tek skoro otkrila, ima mnooogo divnih slika knjiga, kako napolju, tako i unutra, mačke su bonus za ljubitelje. Uživajte! 

24.11.2016.

Thursday thoughts


Imam nekoliko mrskih obaveza koje stalno odlažem i koje mi vise nad glavom, umesto da ih k'o čovek rešavam jednu po jednu i odahnem konačno. Evo, dohvatila sam se i bloga umesto da prionem na posao. Razmišljam da snimam vlogmas (možda ću tako naterati sebe da budem ažurnija u pretprazničnim danima), sastavljam spisak za Noć knjige koja je nedeljama daleko i maštam o proleću. Sad kad sam sebe ovako javno izgrdila, možda se i pokrenem. Sutra ću. 

U međuvremenu, evo i preliminarnog spiska knjiga koje nameravam sebi da poklonim u decembru: 

Najpre klasici: ''Plodovi gneva'' Džon Stajnbek (sama ova knjiga košta hiljadu dinara) i ''Ubiti pticu rugalicu'' Harper Li, potom ''Udvojeni čovek'' Žozea Saramaga kog sam zaboravila da pokupim na prethodnoj Noći knjige. Da ne zanemarim domaće autore - već duže vreme nameravam da kupim neku zbirku pesama Mike Antića, pa sam odabrala''Tako zamišljam nebo'' - kao i knjigu ''Vračar'' Svetlane Velmar Janković. Do kraja novembra bi trebalo da budu puštene u prodaju i neke nove knjige (zainteresovale su me ''Reči na mom dlanu'' i ''Kuća na ivici noći''), možda da kupim treći deo serijala o Loku Lamori - ''Republika lopova'', a ako mi neka Agata Kristi slučajno sklizne s police u ruke, neću se buniti. 

15.11.2016.

New in


I evo šta sam kupila ovog meseca: 
Kariranu košulju sam uzela neplanski, slučajno sam je spazila kad sam (takođe neplanski) ušla u Bershku i oduševio me je mekani materijal (viskoza), a nisam imala kariranu košulju još otkad sam išla u školu, pa zašto da ne. Tu su i moje novokupljene knjige iz edicije Klasici za decu. Evro book je izdao ove dragulje svetske književnosti i prodaje ih po više nego prihvatljivim cenama. Tek sam pre neki dan primetila da imam duplikat, naime, kupila sam Iščezli svet A. K. Dojla, a već sam ga imala, samo drugačije izdanje (inače sam rasejana, rano mi je da me hvata demencija). Planiram da jedan primerak poklonim nekoj dečjoj biblioteci, zajedno s još nekim dečjim knjigama koje mi ne trebaju. Ako znate gde bih mogla da ih odnesem, javite, ili ću sama potražiti, zašto da stoje kod mene kada ima dece koja bi se obradovala knjigama. 


Ranac je jedna od osnovnih potrepština majki s malom decom jer je dovoljno veliki da primi sve neophodne stvarčice (flašicu s vodom, presvlaku, maramice, užinu itd.), a ostavlja nam slobodne ruke za rvanje s nestašnim podmlatkom. Već sam imala jedan manji ranac, takođe Carpisa, koji eksploatišem i koji se malo fucnuo, pa sam uzela ovaj sa karo šarom; bio je na 50% popusta. Ostala sam i bez pudera i korektora, pa sam na brzinu uzela ovaj Bourjois Healthy Mix, rekoše mi da je dobar za suvu kožu; znam da je izbor pudera veoma bitan i da mu se treba više posvetiti, ali nisam imala vremena čak ni na Internetu da iščitam recenzije. 

Kupila sam i neku odeću u C&A, klasične farmerke (koje su pliće nego što bih volela), i majicu dugačkih rukava. Zapravo, ovakvu skoro identičnu sam prošle godine kupila svom suprugu i onda stalno pozajmljivala od njega jer mi se sviđa što je dovoljno dugačka, tako da sam uzela konačno za sebe jednu, samo manju, kad mi se već toliko sviđa. 


Ovo crno je veliki džemper/pončo iz Kotona koji nikako nisam uspela da uslikam jer se tamne boje teško slikaju, a Kuća veselja i Stanarka napuštenog zamka su takođe noviteti u mojoj kućnoj biblioteci, zajedno s desetak knjiga koje sam kupila prošle nedelje i onih osam koje sam donela sa Sajma :-) 

14.11.2016.

November so far


Ne želim da započnem post kuknjavom o hladnom vremenu, to već i sami znate. Nekako imam utisak da je zima rano stigla i da je mart jako daleko. Mnogo manje izlazim iz kuće nego prethodnog meseca i već mi je dosadilo zavlačenje ispod pokrivača i ispijanje hektolitara čaja (lažem, čaj ne može da mi dosadi). Prethodne nedelje sam malo više kupovala jer sam shvatila da mi je većina odeće u poluofucanom stanju, savršenom za po kući, ali ne i za javnost, a imam i malo dete koje mi pred očima svakog dana raste i svakih nekoliko nedelja moram po novu turu odeće za njega. Takođe sam se malo otela kontroli kada je reč o kupovini knjiga (to ste mogli da vidite u mom Book haul videu), a sutra će vas i ovde čekati mali new in post. Otkad sam otkrila čari raščišćavanja i (umerenog) minimalizma, uopšte me ne privlači odiseja po prodavnicama nakrcanim šarenim stvarčicama, što je super jer mi onda ostane više para za knjige. Kad već pominjem knjige, od početka meseca sam pročitala već četiri komada, pa nameravam da napravim pauzu nekoliko dana i, umesto toga, pogledam neki film; već sam dobila neke preporuke, tako da jedva čekam da ugrabim vremena za to. Ako je neko gledao ''Fantastične zveri'', neka javi utiske. 

I tako, svako jutro mi počne jednom šetnjom sa Emom, tokom koje se uglavnom smrznem, a tek da vidite moju odevnu kombinaciju za te prilike: preko kućne odeće (džemper+helanke ili majica+donji deo trenerke) navučem veliki kaput (najtopliji jer sadrži najviše vune) koji sam nosila u poodmakloj trudnoći, preko koga prebacim čupavi šal koji je veći od mene, nataknem svetlucavu bež kapicu na neočešljanu kosu, a dole obujem crne patike ili čizme. U Home centru sam kupila termo šolju u koju sipam topao čaj, da upotpuni moj izgled beskućnika (mogli ste je videti na FB stranici). Uveče se umorna svalim u krevet oko 22h u želji da odgledam neku epizodu Prijatelja ili Best of Chandler Bing na Youtube, ali redovno zaspim. 

Kako vama ide novembar?

12.11.2016.

Mrs. Dalloway


''Gospođa Dalovej'' engleske spisateljice Virdžinije Vulf smatra se jednim od najvećih romana toka svesti, a na mojoj listi knjiga za čitanje nalazio se već godinama, sve do ovogodišnjeg Sajma knjiga, kada sam postala vlasnica jednog primerka. 

Roman se ne odlikuje posebno razvijenom fabulom - akcenat je na unutrašnjem monologu naših junaka, mahom pripadnika londonskog otmenog društva, koji se sreću uoči prijema priređenog u kući Klarise Dalovej, naše junakinje iz naslova. Klarisa je dobrodržeća i dobrostojeća sredovečna dama suočena sa duhovima svoje prošlosti. Zadivljujuća je veština kojom spisateljica premešta fokus s jednog lika na drugi i kako nam, u malo reči, dočarava njegovu ličnost i razmišljanje. Univerzalnost pojave da ljudi jedno misle, a drugo govore, i da više vremena provode u prošlosti nego u sadašnjosti čini ovo delo svevremenskim. Ne mislim da će se svakom dopasti, zapravo, i sama ga smatram genijalnim i dosadnim u isti mah; ne vezujemo se mnogo za likove i ne dotiču nas toliko njihove sudbine jer smo, kao i oni, okrenuti sebi, svojim htenjima i problemima. Gospođa Vulf je majstor u baratanju engleskim jezikom i zasluženo zauzima istaknuto mesto u književnom stvaralaštvu svoje zemlje. 

Kod nas je knjigu izdao Feniks Libris (izdavač iz Zemuna, malo lokal-patriotizma nije na odmet :-)), u tvrdom povezu, sa simpatičnim koricama i na 185 strana), sa jednom velikom greškom u Belešci o piscu i delu, u kojoj stoji da je Virdžinija Vulf živela u periodu od 1822. do 1941, kada je počinila samoubistvo (u 120. godini, dakle, bilo joj je svega dosta).