My blog's turning 5!



Books and Lilies blog danas slavi 5. rođendan! 

Hvala vam što me pratite, ohrabrujete, što čitate blog i kad nema novih postova, hvala na svakom ostavljenom komentaru i svakoj lepoj pomisli. Nadam se da ćemo se družiti još mnogo godina pošto mnogo volim ovaj svoj Internet kutak. Ponekad ga, sticajem okolnosti, zanemarim, ali mu se uvek iznova vraćam i radujem. 

💖

Sad, što se tiče poklona. Spremila sam svoju omiljenu knjigu, Grof Monte Kristo, jednome od vas. U pitanju je ovo Vulkanovo izdanje u zaštitnom omotu. 


Jedan od uslova učestvovanja je da pratite blog na bilo kojoj od sledećih platformi: GFC, Facebook, Instagram ili Youtube. 

Drugi uslov je da imate adresu u Srbiji na koju bih vam poslala knjigu ili, ako vi (ili neko vaš) planirate da dolazite u Beograd u nekoliko narednih nedelja/meseci, onda se možemo naći i lično ću vam je uručiti. 


I, na kraju, da biste se prijavili, ostavite komentar ispod ovog posta i napišite mi koja je vaša omiljena knjiga i zašto (pretpostavljam da, kao i ja, imate više od jedne omiljene knjige, ali navedite eto jednu koje se najpre setite). Možete napisati dve-tri reči ili se raspisati do mile volje, kako želite. Prijavljivanje traje od danas do 22. februara (do ponoći), dakle 7 dana, a ime pobednika ću proglasiti na Facebook stranici narednog dana.


💖 Srećno 💖


Prijavljivanje je zatvoreno

Коментари

  1. Po meni jedan od najboljih romana svih vremena - Sto godina samoce, Markes. Prica o razlicitih sedam generacija, gde masta ide do krajnje stvaralackih mogucnosti, preplicu se ljubav i mrznja,usponi i padovi, cudesno i nestvarno...Ovo je knjiga koju treba procitati nekoliko puta, jer uvek nesto promakne.

    ОдговориИзбриши
  2. Moja omiljena knjiga je "Hajduk Stanko" Janka Veselinovića. Zašto? Najverovatnije zbog glavnog junaka koj želi da istera pravdu po svaku cenu, ali i zbog njegove ljubavi prema jednoj ženi. Ljubav Jelice i Stanka za naše vreme je (čini se) isuviše naivna i nevina, ali i nezamislivo hrabra. Iako sam i posle ove procitala dosta knjiga koje za temu imaju ljubav, ona nigde nije bila čista i lepa kao u ovom romanu. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih se uvek vraćam ovoj knjizi... ❤

    ОдговориИзбриши
  3. Prva koja mi pada na pamet je Orkanski visovi, jedna od omiljenih. Volim nacin na koji je ispricana njihova ljubavna prica, kao i Hitklifa.

    ОдговориИзбриши
  4. Srecan rodjendan😃 puno srece i uspjeha u daljem blogovanju 😉

    ОдговориИзбриши
  5. 'Orkanski visovi' Emili Bronte jer spaja vise zanrova u jedan roman i ima jedinstven stil pripovedanja.

    ОдговориИзбриши
  6. Rani jadi, Danilo Kis. Zaista, svima preporucujem ovu knjigu. Ova knjiga predstavlja pocetak porodicnog ciklusa „Rani jadi”. Knjiga se sastoji iz vise prica, i kao naratora imamo decaka Andreasa. On se susrece sa teskim zivotnim situacijama, odrastajuci bez oca sa majkom i sestrom. Decak Andreas dobro zna sta su patnja i nemastina. Srecan rodjendan, zelim ti da jos dugo blogujes! ♥

    ОдговориИзбриши
  7. Srecan blogorodjendan :-)) Puno uspeha u daljem blogovanju!!
    Nemam jednu omiljenu knjigu ali kao jednu od najomiljenih uvek izdvajam „Buka i bes” V. Fokner.

    ОдговориИзбриши
  8. Srecan rodjendan! Redovno pratim tvoje klipove a i blog :) Divan poklon, bas dugo planiram da je kupim i nikako. Kao omiljena knjiga prva mi je pala na pamet ,,Ponocna ruza" Lusinde Rajli. Zaista odlicna prica, preporucujem svima.

    ОдговориИзбриши
  9. Srecan mali jubilej :) Sto se tice omiljenih knjiga,osim Grofa Monte Krista,izdvojila bih i Tri musketara od istog pisca,Vasar tastine-V.Tekerija,Zerminal-E.Zole,Sesirdzijin zamak-A.Kronina,sestre Bronte,Dikensa,Selimovica...Dosta knjiga sam procitala i kupila na tvoju preporuku,a veliku zahvalnost ti dugujem,jer si me podstakla da se vratim biblioteci koju sam zapostavila poslednjih godina.Puno uspeha ti zelim,dobrih knjiga i preporuka za nas citaoce i gledaoce.

    ОдговориИзбриши
  10. Srecan jubilej, draga Aleksandra. Zelim ti puno uspeha u daljem radu. Sto se tice knjige koja mi je najdraza, to je Peta gora od Koelja. Zauzima posebno mesto u mom srcu iz sentimentalnih razloga, upravo zbog posvete, koju mi je napisao pokojni otac. Danas, ona je za mene pravo blago, mnogo vece od svega materijalnog sto se moze kupiti

    ОдговориИзбриши
  11. Happy birthday to your blog!!!
    Moja omiljena knjiga je "Jadnici" Viktora Igoa. Kada sam je uzela u ruke, pomislila sam "Trebace mi citava vecnost da je procitam!". Nije bilo tako; knjiga se, zaista, cita u jednom dahu. Izvanredno napisano, ovakvo delo je bezvremeno i vredi ga citati ne jednom, vec vise puta. Sami naziv romana je povezan sa sustinom istog, ali to mozete razumeti samo ako se udubite u citanje i razmisljate o likovima.
    Zaista odlican klasik koji bi svi ljubitelji knjiga trebalo da procitaju!

    ОдговориИзбриши
  12. Srećan rođendan :)
    Hvala na kutku pozitive i inspiracije, svu sreću u daljem blogovanju ti želim!

    ОдговориИзбриши
  13. Ajao, težak zadatak...ali knjige kojima se rado vraćam i koje svaki put čitam sa istim entuzijazmom jesu sve knjige o Hariju Poteru. I jedna knjiga na mađarskom, Dečaci Pavlove ulice (A Pál utcai fiúk). Inače, Grof Monte Kristo mi je na listi za kupovinu već odavno, ali svaki put nešto iskrsne i ne mogu da je kupim :/

    ОдговориИзбриши
  14. Ne mogu da kazem da mi je omiljena, jer nemam omiljenu knjigu, ali knjiga koja je na mene ostavila do sada najveci utisak, sa kojom "uporedjujem" sve ostalo sto procitam je - Senka vetra- .

    ОдговориИзбриши
  15. Cestitam na 5.rodjendanu. 😊 🎁
    Ne mogu tacno da kazem koja mi je omiljena jer se stalno nesto menja. Dok sam bila mladja Hari Poter mi je bio omiljena knjiga. Sada kada zelim malo da se opustim citam Sofi Kinselu jer se njene knjige brzo citaju a pune su humora. Tako da neka bude omiljena knjiga Bogomdana domacica. A moram da napomenem da mi je od nasih pisaca omiljeni Selimovic kome se uvek rado vracam. Jos jednom Srecan rodjendancic i samo tako nastavi. Cini mi se da je citanje postalo malo manje cenjeno nego ranije a ti nas nekako vracas na taj pravi put svojim savetima i predlozima o knjigama i samom druzenju sa njima. 😚

    ОдговориИзбриши
  16. Jedna od omiljenih knjiga mi je Bez tebe - Mišel Bisi. Knjiga mi je držala pažnju od prve, pa sve do poslednje stranice. Misterija, ljubav, neverstvo. Fenomenalan zaplet i skroz neočekivan rasplet. Mislim da bi se svakom dopala ova knjiga. ❤

    ОдговориИзбриши
  17. Srećan 5. rođendan! Divan poklon si pripremila. :)
    Teško pitanje jer imam više omiljenih knjiga i svaka mi je draga na svoj način.
    Izdvajam Andrića i roman "Na Drini ćuprija".
    Prvi put sam ga pročitala kao lektiru u srednjoj školi i još tada me je oduševio svet ove knjige. Andrić je maestralno prikazao šarenoliki svet na teritoriji Bosne kroz vekove, zajednički život muslimana, jevreja i hrišćana. Sve to nestaje bombardovanjem mosta, na kojem su se svi ti ljudi sastajali, rastajali, delili lepe i manje lepe trenutke.
    Pratim te na bloglovin'-u i facebook-u.

    ОдговориИзбриши
  18. Srecan 5.rodjendan!Trenutno knjiga "Dervis I smrt"Mese Selimovica".Jedna divna prica o Bogu,pravdi,sistemu,vlasti ali i prijateljstvu i promenama koje se desavaju u svakom od nas.Postoji jos puno knjiga koje volim ali trenutno bih izdvojila ovu.Inace pratim te na youtubu.��

    ОдговориИзбриши
  19. Dzejmi Ford-Boje ljubavi.Mnogo puta joj se vracam jer me je ona uvela u svet knjizevnosti,pomogla mi da zavolim citanje i da provodim vreme drugacije i kvalitetnije od mojih vrsnjaka.Lako se cita i prica o tome kako je Henri Li posle 40 godina pronasao u hotelu Panama stvari koje su pripadale Japancima,i tako krece da se priseca svega...Uzgred srecan 5 rodjendan.Samo tako nastavi.Najbolja si

    ОдговориИзбриши
  20. Prvo želim da ti čestitam rođendan bloga. Mada priznajem da je ovo prvi put da sam se susrela sa njim, vrlo mi je drago da kod nas postoje blogovi koji obrađuju ovakve teme. Moja omiljena knjiga jeste Ljubavnik Ledi četerli. Razloga naravno ima mnogo, ali bih izdvojila da su to moje emocije tokom samog čitanja. Unutrašnja borba jedne mlade žene, kao i životna priča u koju je ubačena. Puno pozdrava :***

    ОдговориИзбриши
  21. Ima puno knjiga koje volim ali mi je definitivno omiljena Ostani kraj mene Gijoma Musoa. Nekako sam se pronasla u toj knjizi. Svi mi imamo nekoga koga smo izgbili i koga bi voleli da jos jedom vidimo. Definitivno mi je sledeca na listi omiljenih knjiga Veliki Getsbi, klasik koji svako treba da procita i za koji mi s cini da jako dobro oslikava danasnje teznje mladih. Nisam citala Grof Monte Kristo, ali svakako planiram u sto skorije vreme da svoju gresku ispravim. Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
  22. Srećan blogorođendan! Imam više omiljenih knjiga, recimo Majstor i Margarita me odmah podsete na razrednu i filološku gimnaziju, onda Sto godina samoće, Don Rigobertove beležnice i Avanture nevaljale devojčice na fakultetske dane, a kada mi treba terapija Mali princ, da se isplačem i vratim u život :) Bravo, i jedva čekam svaki novi video! Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  23. Srećan blogorođendan! :)

    Mislim da će moja omiljena knjiga zauvek biti Mali princ. Uvek govorim da je u svakom dobu različito razumemo i otkrivamo stvari koje do tada nismo primetili, kao i da je treba čitati na svakih nekoliko godina.

    ОдговориИзбриши
  24. Kao školarac, bila sam totalno nezainteresovana za čitanje, pogotovo lektira. Koliko sam samo mrzela to! :D Ne znam u čemu je bio štos, da li su mi naslovi bili dosadni i nisu me privlačili ili neke teme nisam razumela tada, šta li, ne znam.
    Uglavnom, na red su došli "Romeo i Julija" i nekako rešim ja da bi bilo sasvim ok od mene da barem nešto pročitam. Uostalom, svi znaju za Romea i Juliju, pa je red, je li, pročitati. Morala sam da kupim knjigu pošto je nismo imali u kućnoj biblioteci, a i nisam bila učlanjena u gradsku biblioteku.
    Sećam se da sam je sa velikim uživanjem čitala i da je ostavila na mene utisak. Taj utisak doveo me je do zaključka koliko su knjige, u stvari, prelepa stvar. Tada sam zavolela knjige i sada obožavam da čitam!
    Iz tog razloga mi je "Romeo i Julila" omiljena. Hvala Šekspiru :)

    Učestvujem u nagradnoj igri jer sam kao mala obožavala crtani "Grof Monte Kristo", pa bih volela i knjigu da pročitam i imam u svojoj biblioteci. :)

    Želim srećan rođendan blogu i da, zajedno sa tobom, čitamo još puno lepih knjiga! <3

    ОдговориИзбриши
  25. Moja omiljena knjiga je Cudo od R.H.Palasio zato sto je na zanimljiv nacin opisana tema knjige odnosno detinjstvo malog Agija❤

    ОдговориИзбриши
  26. Borisav Bora Stankovic, uvela ruza. :)
    Opet sam te snevao! Kako zalim sto san ode, te i ti s njime! Kako bih voleo da to ne bese samo san, san i nista vise. Ali hvala i snu. Sladje je snevati negoli zbilju gledati i gusiti se od navrelih osecanja, uspomena, i teska, hladna, samotna zivota... Da, sladji je san, san detinjstva i mladosti...
    Svaki put kada citam ovu knjigu, ja placem, uvek iznova. Toliko me dirne ta ljubavna prica, da je to neverovatno. Uvek joj se iznova vracam.

    ОдговориИзбриши
  27. Srećan blogorođendan :)
    Uh, teško je izabrati jednu knjigu, u svakoj fazi života imam po par omiljenih, verovatno kao i većina ljubitelja knjiga. Otkad sam zakoračila u tridesete počela sam mnogo više da volim porodične knjige, pa ću izdvojiti jednu koju je ostavila utisak pre par godina... Posle Rivera- Dona Milner

    ОдговориИзбриши
  28. Srećan rodjendan, nadam se da ćemo se još dugo družiti, kako na blogu, tako i na instagramu i youtube-u! Puno ti hvala za ovakvu priliku, jako lep i simboličan gest od tebe. :)
    Ovo je baš teško pitanje, ja sam nekako poput Čarlija iz knjige "Prednosti jednog marginalca", pa mi je omiljena knjiga obično poslednja pročitana. Ipak, ovom prilikom odlučiću se za čuvenu "Anu Karenjinu" koja za mene ipak ima i sentimentalan značaj. Ova odluka verovatno bi začudila one koji me poznaju, jer sam neko ko uživa u psihološkim trilerima, misterijama, krimi romanima koji imaju nesvakidašnje zaplete i same radnje, dok se užasava standardnih, patetičnih, ljubavnih priča (Što ovo delo svakako nije!), ali, ovog puta tas je prevagnuo na ovaj poznati klasik. Pre svega, čitala sam je pre polaska u srednju školu, na moru. Bio je to moj prvi obimniji klasik i prvo poznanstvo s Tolstojem. Dapada mi se stil pisanja, koliko god mi neki dodatni opisi smetali, vremenom su mi se dopali. Postoji neka posebna atmusfera, poistovećujemo se s likovima, osuđujemo ih, sažaljevamo... Delo nam verno prenosi život i ljudska shvatanja tog doba, a s druge strane, možemo uočiti sličnosti u odnosu na današnjicu. Godinama menjamo mišljenje o njemu, menjamo stavove o ispravnom, pa tako svakim čitanjem uočimo nešto što ranije nismo. Nepotrebno je dodati da sam to dvotomno izdanje od po 500 stranica pročitala za pet dana, dok sam drugih pet provela sabirajući brojne utiske jedne četrnaestogodišnjakinje.
    Nakon nje, pročitala sam mnoge knjige različitih autora i žanrova, ali ipak smatram da je upravo Karenjina predstavljala jednu prekretnicu mog života, doba kada sam zavolela klasike o kojima me držalo čvrsto mišljenje da su dosadni. I dan danas, volim s vremena na vreme da pročitam po koji pasus i vratim se u te sparne dane gde smo se prvi put sreli.

    Prilično sam sigurna da nisi na ovo mislila kada si napisala "raspisati se do mile volje", ali nećeš mi zameriti, nadam se haha..

    ОдговориИзбриши
  29. Čestitam. :) Divna si, kao i tvoj blog.
    Naravno da imam više omiljenih, ali izdvojiću "O miševima i ljudima" - Džon Stajnbek. Knjiga me je oduševila, način pisanja, emocija, poruka, sve. Inače, čitala sam je na tvoju prepotuku, kao i mnoge druge. :)

    ОдговориИзбриши
  30. Srećan rođendan! Uživanje je biti deo tvog bloga, kao čitalac i kao neko ko redovno prati i povremeno komentarise. Kvalitet tvog pisanja je neosporan i prelepo je videti kako vremenom i tvoja vrcavost i duhovitost izlaze na svetlost dana. <3

    ОдговориИзбриши
  31. Moja omiljena knjiga je Usnulo umorstvo.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар