The storied life of A.J.Fikry


''Sabrana dela Ej Džej Fikrija'' Gabrijele Zevin je roman o životu vlasnika knjižare na ostrvu Alis. Ej Džej Fikri je pomalo namćorast, otresit udovac i strastveni ljubitelj knjiga. 
Prikladno nazvana Ostrvo knjigaknjižara opstaje zahvaljujući turistima i činjenici da je jedina prodavnica knjiga na ostrvu (koje je navodno smešteno negde na istočnoj obali SAD). Ej Džej nakon smrti supruge dane provodi u opijanju i empatiji, potpuno nezainteresovan da nastavi svakodnevni život i pusti nove ljude u njega. Međutim, kako to u knjigama obično biva, njegova samonametnuta čamotinja biva prekinuta kada u prizemlju knjižare zatekne ostavljenu bebu. Naravno, naš junak odlučuje da zadrži dete - još uvek nisam pročitala knjigu niti pogledala film gde se to ne dogodi - i mala Maja postaje deo inventara knjižare. 

Neću vam otkrivati šta se dalje dešava, ali ću vam reći da su moji utisci, u celini, pozitivni i da bih ovaj roman  poklonila nekom ljubitelju knjiga jer nam Gabrijela Zevin, uporedo sa pričom o Ej Džeju, govori o čitanju, provlačeći brojne citate i nazive književnih dela koje će mnogi od nas prepoznati. Iako u širokom luku zaobilazim knjige na čijim koricama piše ''Bestseler broj 1 na listi New York Timesa'', ova mi se u velikoj meri dopala. Ne mislim da je spisateljski talenat Gabrijele Zevin nešto što će vas oduševiti, ali će vam se verovatno dopasti ova priča o običnim ljudima koji vole knjige i njihovim sudbinama. Ako bi u jednoj reči trebalo da je opišem, to bi bilo - simpatična. 

I na kraju, imam malu zamerku u vezi s prevodom. Kakvih knjiga ima, ova je još i dobra, ali bi prevodilac trebalo da ima određeno poznavanje opšte kulture i da zna da je Toni Morison žena, a ne muškarac. 

📖

Ljudi izgovaraju dosadne laži o politici, bogu i ljubavi. Sve što treba da saznaš o nekom saznaš iz odgovora na pitanje: ''Koja ti je omiljena knjiga?''

Reči koje ne možeš da nađeš - pozajmi.
Čitamo da ne budemo sami. Čitamo zato što smo sami.
Čitamo i nismo sami. Nismo sami.

Коментари

  1. Baš mi zanimljivo zvuči, mislim da ću je definitivno potražiti u knjižnici :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ja imam ovu knjigu zahvaljući tebi, a zajvaljujući tvom tekstu, preko reda ide na čitanje ❤

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da će ti se dopasti, meni se svidelo što, pored regularne fabule, pominje i citate nekih pisaca i čitanje uopšte. Brzo se pročita.

      Избриши

Постави коментар