The Rose and The Ring


Nedavno sam pročitala Ružu i prsten, većini manje poznato Tekerijevo delo. U pitanju je dinamični igrokaz o kraljevima, prinčevima i princezama, borbi da se sačuva presto i ponekom sakrivenom identitetu. Tu je i pomalo neobična vila po imenu Čarobna Palica, koja princu i princezi, umesto velikog magičnog poklona, kao dar na rođenju poželi jednu malu nesreću. Dva čarobna predmeta iz naslova poseduju moć da osobu koja ih nosi učine neodoljivo privlačnom suprotnom polu - dejstvo, naravno, prestaje po skidanju dotičnog predmeta, ruže ili prstena, sa sebe. Princeza Anđelika važi za najlepšu i najbolju devojku u kraljevstvu, a njena pomoćnica Besinda krije jednu veliku tajnu. 
Tekerijeva neizbežna ironija nazire se i u ovom delu i obavezno vam izmami osmeh dok ga čitate. Ipak, prvenstveno je prilagođeno tome da se izvodi kao predstava za decu i verovatno bi mu ona bila najzahvalnija publika.  
Prvo Tekerijevo delo koje sam pročitala je Vašar taštine,  i moram reći da mi se mnogo više dopalo nego Ruža i prsten, koja bi verovatno oduševila zagrižene Tekerijeve ljubitelje ili, pak, decu osnovnoškolsog uzrasta. Meni nije žao što sam je pročitala, na kraju krajeva, nije obimna niti zahtevna, ali ne mogu je preporučiti jer nije iznad proseka, po mom mišljenju. Pošto je samo delo prilično kratko (oko 125 strana), nemam mnogo toga da pišem o njemu, a da ne prepričavam fabulu, na kojoj je ovde i akcenat (kao kod svake dečije predstave). 

Izdanje mi se veoma dopada - ovo je iz edicije Evrobook Klasici za decu - tvrd povez, ćirilica, svetlosmeđe korice koje tipografski podsećaju na starinske spise i volim da ih gledam poređane na svojoj polici. 

Коментари

Постави коментар