Cimetaste prodavnice

Sklepy cynamonowe / Bruno Schulz

Tanušna zbirka isečaka života glavnog junaka, dečaka Josifa i njegovog viđenja sveta oko sebe jedna je od knjiga koja će obogatiti vaš jezik i to vidim kao njenu glavnu vrlinu. Autobiografski elementi prepliću se s bizarnim čineći jedan konstantni kontrast između stvarnosti i mašte. Šulcova nezaustavljiva bujica reči uvešće vas u jedan neobičan svet. Sijaset prideva i maestralni opisi preovlađuju i uspevaju da nadomeste ne tako razvijenu fabulu, međutim, ne mogu reći da mi se knjiga mnogo dopala - suviše je iščašena za moj ukus. Šulc je pesnička duša tragičnog života i žrtva svog jevrejskog porekla, ubijen od strane nacističkog vojnika. Posebno mesto u njegovim pričama, kao i u životu, ima otac - jedna doista neobična i bizarno dočarana figura. 

Zaključak: Divnim, bogatim jezikom služi se Bruno Šulc, ali mi je na momente knjiga bila pomalo naporna. Razumem zbog čega je hvaljena među mnogima koji su je čitali, samo ja više naginjem klasici, pa je moje oduševljenje izostalo. 


                                                                             📖


Moj otac je lagano nestajao, vidno je propadao. Skupio se ispod velikih jastuka, s divlje nakostrešenim čupercima, tiho je razgovarao sa samim sobom, potpuno utonuo u nekakva složena unutrašnja pitanja. Moglo se učiniti da se njegova ličnost raspala na mnogo posvađanih i udaljenih individua jer se glasno svađao sa samim sobom, uporno i strastveno pregovarao, ubeđivao i molio, a zatim je ponovo delovao kao da predsedava sednici s velikim brojem učesnika i iz petnih žila se trudi da ih svojom krasnorečivošću pomiri. Ali svaki put ti bučni skupovi, puni usijanih glava, na kraju bi se rasprsli u psovke, kletve i uvrede. 


Коментари

  1. Aleksandra, videla sam pre nekog vremena, verovatno na instagramu, da si pocela da citas Vracar Svetlane Velmar-Jankovic, ali posle nisam pronsla nikakve utiske o toj knjizi. Mozda mi je promaklo, kakva je knjiga?
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zdravo, Jelena, nije ti promaklo već sam je počela, pa ostavila da bih pročitala neke pozajmljene jer sam morala da ih vratim. Nadam se da ću je dovršiti do kraja maja :-)

      Избриши

Постави коментар