Book fairies in Serbia

* All photos are property of Marija Matic

Knjiške vile su stigle u Srbiju! Zato, ako prilikom svoje sledeće šetnje gradom, primetite knjigu ispod klupe, privezanu na granu nekog drveta ili na sličnom polusakrivenom mestu, znajte da ona čeka baš vas. Da je uzmete, ponesete sa sobom i pročitate, a onda sakrijete za sledećeg srećnog nalazača. Ovog načina za promociju čitanja dosetila se Lidija, koja se prva u Srbiji priključila međunardnom društvu knjiških vila i vrlo uspešno zarazila mnoge entuzijaste željne da učestvuju u njegovom proširenju. Popularna glumica Ema Votson (Emma Watson), koja je u jednoj noći ostavila 100 primeraka knjige Sluškinjina priča u Parizu, znatno je doprinela širenju vesti o pokretu knjiških vila na globalnom nivou.

Informacije vezane za ovu akciju možete pronaći na zvaničnom sajtu Book Fairies, a ja ću vam samo ukratko reći da je Kordelija (koja se na Internetu predstavlja kao Cordelia Ox) iz Velike Britanije došla na ideju deljenja knjiga na način na koji jednu knjigu može pročitati neograničen broj ljudi i učestvovati u osećanju zajedništva i uživanja u pisanoj reči.



Da biste postali knjiška vila, potrebno je samo malo volje i, naravno, nekoliko knjiga koje ćete ostaviti na mestima koje sami izaberete. Stikere koji se lepe na korice knjige (da bi projekat ostao prepoznatljiv) možete naručiti sa zvaničnog sajta (imate još propratnog materijala, poput zelenih traka kojima možete obmotati knjigu kao poklon, platnenih cegera u kojima možete nositi knjige i slično, ali vam oni nisu neophodni) ili možete zamoliti neku od vila da vam da nekoliko nalepnica ukoliko ima viška. Knjizi možete dodati i papirić sa ispisanom porukom, nekoliko reči o projektu koje ćete sami sročiti, da bi budući čitalac znao o čemu se radi, ili nekoliko reči o samoj knjizi. Sama sam se nedavno priključila sprskom ogranku knjiških vila (kontaktirala sam ih preko Instagrama i više su nego ljubazne), a juče sam ostavila i svoju prvu knjigu u gradu. Ovog leta planiram da ostavim nekoliko knjiga, a konkretne lokacije možete saznati ako budete redovno pratili moj Instagram ili Facebook profil, kao i zvanični profil Book Fairies Serbia, na kome vas obaveštavaju o svakoj knjizi koju sakrije neka od knjiških vila. 

Uz nadu da će se glas ljubitelja knjiga sve jače čuti, ostavljam vas da pogledate fotografije koje mi je velikodušno ustupila Marija Matić.








Коментари

  1. Jaoo pa ovo je divno! Zao mi je sto u Crnoj Gori ne postoji nesto ovako.. :-( Svaka cast! prije par godina su u Centru za Kulturu u Kotoru postavili stari ormar sa knjigama. Ideja je bila da uzmite knjigu, procitate i vratite. Ili da donesete neku svoju knjigu i uzmete neku iz ormara. Na kraju se sve zavrsilo tako sto je jedan covjek ukrao knjige i prodavao ih na kotorskoj rivi. Nakon par dana su uhvatili lopova a ormar je uklonjen iz Centra. Tuzno, ali istinito!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Branka, ja sam upravo na odmoru u Crnoj Gori i spremila sam jednu knjigu koju ću ostaviti čim je ponovo pročitam. Kupila sam je pre 8 ili 9 godina u Herceg Novom u jednoj prelepoj knjižari pa sam rešila da je sakrijem negde u blizini. Što se tiče knjiških vila i granica, one ne postoje, pošto trenutno ima preko 5000 vila u više od 100 zemalja, a sve što je potrebno je jedna knjiga i stikeri koje svako može da kupi.

      Nadam se da će se i u Crnoj Gori naći neka vila koja će biti spremna da širi i promoviše ovu ideju :)

      Избриши
  2. Draga Lidija hvala vam.. moram priznati da ste me sad bas zainteresovali za cijelu ideju.. :-) mozete li mi reci kako mogu da saznam kada ste ostavili knjigu? Posto je Aleksandra napisala da ce objave postavljati na svojoj facebook stranici i instagramu... meni je ovo sve novo pa ne zamjerite ako puno pitam :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Branka, baš mi je drago da vas zanima ideja. Ja ću knjigu slikati i objaviti na svojoj stranici, a verovatno će i @bookfairiesworldwide podeliti pošto ne postoji zvanična vila za sada za Crnu Goru. Na sajtu ibelieveinbookfairies.com imate sve informacije kao i kontakt mejl na koji možete da se informišete više ako vas zanima da ova ideja dođe i zvanično u Crnu Goru :)

      Избриши
    2. Na mojim profilima ću pisati o knjigama koje ja budem ostavila, a na zvaničnom Book Fairies Serbia profilu će biti podaci o knjigama koje sve knjiške vile budu ostavljale po Srbiji.
      A slažem se s Lidijom, ako nema vila u Crnoj Gori, prava je prilika da Vi budete prva :-)

      Избриши
  3. Jos jednom veliko hvala Lidija. Srdacan pozdrav!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар