Lolita


Mnoge knjige vam prilikom ponovnog čitanja pružaju sasvim novo iskustvo, otkrivajući vam stvari koje prethodni put niste primetili, a jedna koja se posebno ističe skrivenim aluzijama i koja vas svakog puta iznova iznenadi, jeste Lolita. Vrlo je nezahvalno komentarisati jedno od remek-dela književnosti 20. veka, a ja zbilja nemam pretenzija da postanem književni kritičar niti se smatram stručnom da pišem profesionalne prikaze. Jednostavno sam želela da onima koji još uvek nisu pročitali ovu knjigu sugerišem da to promene jer je Nabokov pravi virtuoz, jedna rečita i nadarena duša i da ne bi bilo pravedno zadržati se samo na Loliti već prionuti i na čitanje drugih njegovih dela, prvenstveno iz ruskog opusa. Prvu verziju Lolite napisao je na ruskom jeziku. O mukama stvaralaštva napisao je i ovo: '' Nijedan od mojih američkih prijatelja nije čitao moje ruske knjige, tako da je svaka moja procena zasnovana na mojim engleskim knjigama nužno van fokusa. Moja lična tragedija, koja ne može i zaista ne treba nikoga da se tiče, je što sam morao da se odreknem svog prirodnog govora, svog nesputanog, bogatog i beskrajno poslušnog ruskog jezika, radi drugorazredne vrste engleskog, lišenog svih aparatura - varljivog ogledala, crne baršunaste pozadine, podrazumevanih asocijacija i postupaka - koje domaći iluzionist, lepršajući peševima fraka, može tako magično da upotrebi, ne bi li, na sopstveni način, prevazišao svoju baštinu.'' Mi se, naravno, nećemo složiti s konstatacijom da je Nabokovljev engleski drugorazredan; naprotiv, svako od nas bio bi srećan da može tako da se izrazi na maternjem jeziku, da ne govorim o stranom. 

Lolitu sam najpre čitala kao dete, nedoraslo biće koje nije shvatilo ni polovinu onoga što je pisac iznedrio, potom u srednjoj školi kada sam prvi put pročitala Poovu Anabel Li, ali tek sada, prilikom trećeg čitanja u već odavno odraslom dobu shvatam koliko sam malo mogla da razumem u tako ranom uzrastu, tako da bih zaista svakome preporučila da je ne zaboravi nakon čitanja u tinejdžerskim godinama (uzrast u kome većina ljudi pročita ovu knjigu), već da joj se kasnije vrati jer će mu svako čitanje skinuti novi veo Nabokovljeve imaginacije, oljuštiti još jedan sloj skrivenih aluzija i pružiti veliko uživanje u ovom izuzetnom romanu. 

 Roman je pisan u formi ispovesti Hamberta Hamberta, koji nam priča o svojoj opsesiji mladim devojkama, tačnije devojčicama na pragu puberteta i očajničkim težnjama da im se približi, istovremeno uzmičući i osećajući krivicu zbog nedozvoljene strasti. Osuđen da pred svetom potiskuje svoje prirodne sklonosti, Hambert konstantno lebdi u limbu između raja i pakla, čuvajući tajnu koja mu upravlja životom. Zahvaljujući svom dobrom izgledu (nakon odgledanog filma, počela sam da ga zamišljam kao Džeremija Ajronsa u četrdesetim godinama), uspeo je da šarmira Šarlotu Hejz, oženi se njome i na taj način se približi njenoj dvanaestogodišnjoj kćerki Dolores, zapečativši svoju sudbinu. 

📖 

Često sam imao prilike da uočim kako smo skloni da podarimo svojim prijateljima postojanost kakvu književni likovi stiču u čitaočevu duhu. Ma koliko puta otvorili Kralja Lira, nikada nećemo zateći dobrog kralja kako, zaboravivši sve svoje jade, lupa krčagom na bučnoj terevenki, u radosnom društvu sve tri ćerke s njihovim kučićima. Nikada se Ema neće oporaviti, oživljena samilosnim solima iz blagovremene suze Floberovog oca. Kako god se razvijao ovaj ili onaj lik između korica knjige, njegova je sudbina utvrđena u našem duhu; i mi , slično tome, očekujemo da naši prijatelji slede ovaj ili onaj logičan i konvencionalan obrazac koji smo utvrdili za njih. 

Коментари

  1. Nekoliko meseci je prošlo od mog čitanja "Lolite", još uvek sam pod utiskom. Njegove rečenice su kao melodija nekog virtuoza. Stil koji hipnoziše. ❤

    ОдговориИзбриши
  2. Ne podnosim "Lolitu" i verovatno sam jedina osoba na svetu kojoj ni nakon ponovljenog čitanja, posle nekoliko godina i stečenog iskustva, obrazovanja, uslova za bolje razumevanje, ovaj roman nije postao draži, razumljiviji, prihvatljiviji. Mislim da je precenjen. Priznajem Nabokovu majstorski stil, književno-istorijski značaj i savršenu manipulaciju koju vrši nad čitaocem kroz Hambertovu izopačenu perspektivu. Ali, isto tako vidim da je poenta priče, nažalost, pogrešno shvaćena kod širokog čitalaštva i tragična žrtva pedofila percipirana je kao "seksi devojčica", a ime Lolita postalo sinonim za maloletne kokete. Čitajući sa svešću o podtekstu i pravom smislu, osećala sam samo najdublje gnušanje sa svakom stranicom. Da Nabokov nije tako savršen pripovedač, ne bi bilo uopšte podnošljivo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da sam na Lolitinoj strani. I pored sve otvorenosti uma, ne mogu klimati s odobravanjem na Hambertove misli i postupke - mislila sam da nema potrebe da to ističem i žao mi je ako si me svrstala u isti koš s ljudima koji to čine. Uzgred, ne mislim da ih ima toliko - većina čitalaca koje ja poznajem jeste sablažnjena Hambertovom ispovešću, a da ne govorim o pedofiliji u celosti. Mediji su ti koji propagiraju imidž Lolite kao fatalne školarke.
      Nabokova smatram vrednim čitanja i stoga sam ga i preporučila posetiocima svog bloga. Naravno, svesna sam toga da se ukusi razlikuju i da se neće dopasti svima, kao što se ni meni ne dopadaju svi u svetu cenjeni autori.

      Избриши
    2. Meni je žao ako si ovaj komentar shvatila kao upućen tebi lično. Samo sam iznela svoje mišljenje o knjizi, moje shvatanje iste, koje otprilike svuda pominjem kada se o njoj povede priča. Zaista nema veze sa tvojim postom konkretno, niti te svrstavam u bilo kakav koš. Razmišljala sam naglas o romanu generalno. I naravno da se podrazumeva da su mediji progurali pogrešno shvatanje, kao što čine u slučaju većine dela.
      Izvini.:)

      Избриши
    3. Ma nema potrebe da se izvinjavaš, ja sam pogrešno razumela. Samo sam htela da istaknem da to što mi se knjiga dopada, ne znači da mi je tema sama po sebi draga i da podržavam takvo ponašanje. Nisam htela mnogo da pišem o Lolitinom liku da ne bih otkrila previše onima koji nisu čitali tj. koji ne znaju šta s njom biva na kraju.

      Избриши

Постави коментар