Kućni momenti i spisak za Sajam knjiga

Navikla sam da u jesenje jutro pijem crni čaj. Pretpostavljam da sam nesvesno našla alternativu kafi, koju ne pijem, a stičem neki utisak da me šolja čaja pripremi za početak novog dana. Naravno, najpre popijem veliku čašu vode, pa limunadu, pa čaj. Ne istovremeno. Kupila sam i papuče jer više nije leto pa da idem bosa, i bilo je vrlo teško odabrati među svim mekanim, pufnastim, sivim, belim, puderastim, tufnastim, prugastim, s mašnicama... pogotovo ako ih kupujete u proseku na svake dve godine, kao ja. 
Dve nove knjige koje sam kupila u protekloj nedelji: Izgubljen nađen je treći deo trilogije Poluživot (pisala sam o prvoj knjizi OVDE i nema potrebe da i o nastavcima pišem zasebne postove), a Uspon zla je treći deo serijala o detektivu Kormoranu Strajku na koji sam se navukla i ne znam šta ću kad pročitam ovu knjigu jer novih nastavaka još nema.

Ovaj tanjir me je očarao čim sam ga ugledala, pa sam ga ukrala iz prodavnice. Šalim se, bio je 149 dinara i još nisam smislila da li na njemu da držim nakit koji nosim tih dana ili neke slatke keksiće ili da mi stoji tako prazan i divim mu se kao umetničkom delu. Izgleda da me (već) hvata pretpraznični duh, čim zastajkujem ispred svetlucavih stvarčica. Ili su mi gradske vlasti isprale mozak onim septembarskim kačenjem novogodišnjih ukrasa, pa sam se ubacila u takvo raspoloženje.  
Pisala sam juče nešto poput spiska za Sajam knjiga; uglavnom se spiska držim oko 60-70%, a ostalo bude rezultat slučajnosti, impulsivnosti ili nesnižene cene knjige koju sam htela da kupim, tako da ne kupim sve sa spiska, ali na kupljenoj gomili se nađu i neke koje nisu bile na spisku. Moj plan je zapravo bio da ove godine ne odem na Sajam jer ne mogu da odem i kupim 3-4 knjige već se uvek raspištoljim i kupim sve što mogu da ponesem. Prošle godine sam probala da uvedem sebi budžet, ali je to ograničavanje za posledicu imalo napad naručivanja knjiga u nedelji nakon Sajma, pa ništa nisam postigla. Ovako izgleda moj ovogodišnji spisak (koji je podložan promenama, kao i uvek): 

LOM: Strindberg, Singer, Orvel, Gogolj (''Mrtve duše''), I.Brlić-Mažuranić(''Priče iz davnine'')
Dereta: Elijas Kaneti ''Zaslepljenost'', Hemigvej ''Za kim zvono zvoni''
Evrobook: ''Jedne zimske noći''+ knjige za decu
Kreativni centar
Beli put: Roald Dal
Rende: ''Čovek koji nije imao pojma''
Solaris: Salvador Dali ''Ja sam genije''
Arhipelag: Harold Pinter ''Novi svetski poredak''
Gepoetika: Georgi Gospodinov
Stubovi kulture: Albahari ''Mamac''
Ivan Bunjin ''Tolstojevo oslobađanje'' (Paideia)
Sezam Book: G.G. Markes

Idete li vi na Sajam i šta kupujete, baš me zanima?

Коментари

  1. Ako odem, kupiću knjigu Moj muž, Rumene Bužarovske, knjige Inid Blajton za dete, na štandu Publik praktikuma engleski za decu (dobre su im te knjige, ako izađu iz štampe do Sajma, videla sam kako izgledaju u prelomu), i moram da proverim kad i ko od pisaca dolazi na Vulkanov štand.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moram još nešto da dodam, kao preporuku za izbor za decu (bilo da čitaju sama, ili da im vi čitate): bajke Grozdane Olujić. Najpoznatija, Sedefna ruža, koja je u čitankama, lepa je, ali sigurno nije jedna od njenih najboljih. Nećete se pokajati.

      Избриши
    2. Sećam se njenih bajki, čitala sam ih u osnovnoj školi i bile su mi divne. Hvala što ste me podsetili :-)

      Избриши
  2. Uliks-Dzejms Dzojs,prvi deo Igre Prestola i jos nesto,al ne znam jos tacno i naravno ako mi se nesto na oko dopadne pa neplanirano kupim!

    ОдговориИзбриши
  3. Tvoje fotografije su zaista predivne!:) Nekako upotpune ovako svetao, pedantan, lep blog na pravi način. Hm, moram priznati da sam se ja navukla na "irsku kafu" i toplu čokoladu, takođe kao zamenu za kafu koju ne pijem...a sezone čajeva mi kreće otprilike sa zimom.:) I sama se radujem prazničnoj dekoraciji, unapred, za sada se zamajavam narandžasto-zlatastim tonovima jeseni i obaveznim bundevicama!:) Nedavno sam u parku Manjež, na onom sajmu cveća, pazarila par malih za kuhinju.
    A tek Sajam...kao povratnik u grad i na samu manifestaciju, već danima štedim ne bi li uspela da kupim, nakon šest godina odsustva, barem deo onoga što planiram.:) Nadam se da ću uopšte ići, tekst takođe u tom slučaju sledi, a za sada svakako mislim da mi je pod obavezno na listi za nabavku:
    Treći deo Foletovih "Stubova zemlje" - "Temelji večnosti", S.S.Montefjore - "Romanovi" (čula sam da su prošle godine bili upola cene!), LOM: "Crveno i crno" i "Evgenije Onjegin"; Dereta - "Korto Malteze u Sibiru" i "Dan skakavaca", možda dopunu kolekcije u "Čarobnoj knjizi", takođe planiram da posetim zagrebačke i anglofone štandove, jer za antikvare i ove "fensi" izdavače imam čitavu godinu i česte akcije, nekad znatno povoljnije...uglavnom, pokupiću što više kataloga, pa natenane zaokruživati ono zanimljivo. Jedva čekam tvoj izveštaj!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Isidora, veruj da mi za moje 33 godine niko nikada nije rekao da sam pedantna (mada sam pokušavala nekad da budem) :-DD Iskreno se nadam da ćeš otići na Sajam i kupiti šta si želela - i meni je Ken Folet na nekom spisku, ali nisam čitala ni prvi deo, pa mi deluje obavezujuće da kupim sve, pogotovo što su obimne, a opet, ne ide mi ni da kupim samo prvi deo. Spetljah se sad, možda ipak da kupim prvi deo ako bude dobra cena(? videćemo)

      Избриши
    2. S obzirom da nisu striktno povezane, sem katedralom u (izmišljenom) Kingsbridžu i da radnju sva tri toma razdvajaju po dva-tri veka, nema nikakve prepreke da ih čitaš nezavisno jednu od druge, kojim god redosledom želiš.:) Zaista su labavo povezane, sem hronološki i pominjanjem nekih junaka u naredne tomove, ali ne toliko presudno važno.
      Nisam sigurna jesi li mi ranije pominjala da si gledala mini-seriju "Stubovi zemlje" - ukoliko nisi, moja najiskrenija preporuka, postoji i "Svet bez kraja", takođe iz osam epizoda. Naravno, romani su još detaljniji i bogatiji.:)
      Videh juče da je izašla i Montefjoreova "Nebo u podne, crveno", završnica trilogije koju čine još i "Jedne zimske noći" (baš me raduje što je vidim na tvojoj listi, meni mnogo draga knjiga!) i "Sašenjka".
      Spisak se samo širi, a na kraju obično uzmeš i nešto neplanirano.:)

      Избриши
    3. Nisam još pogledala seriju, sećam se da sam kod tebe videla preporuku. Sve čekam da se dogovorim s mužem da zajedno gledamo jer i on voli takve teme, a pošto radi u inostranstvu, moram da sačekam da se vrati kući na odmor :-) Moraću nešto Foletovo na Sajmu da kupim kad nailazim na preporuke sa svih strana.

      Избриши
    4. Ja nisam čitala njegove trilere/krimi romane, po kojima je prvenstveno poznat, zapravo sam ga i otkrila/zavolela kroz uspešna "izlet" koji je Kingsbridž-trilogijom načinio u istorijsku prozu :), ali čula sam dobre komentare za "Skandal sa Modiljanijem", npr. U svakom slučaju, dokle god ima preporuka, sve je dobro!:)

      Избриши
  4. Ja ne idem, ali evo nekog spiska okvirnog (do kraja godine da se kupi):
    Fernando Pesoa - "Knjiga nespokoja", sabrana dela Oskara Vajlda u Wordsworth izdanju, kao i "Little Men"/"Jo's Boys", L.M. Alkot i Berijev "Petar Pan". Stavila sam i Murakamijev 1Q84, ako ne ove onda sledeće godine svakako (na engleskom mi je jeftinije).
    Za sve što pretekne ne odgovaram. 😁

    Htela sam uzeti i Tenisonova sabrana dela, ali sam to morala preko sajta BookDepository jer kod nas nema (Wordsworth).

    Još samo da opljačkam banku. 😁

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dodajem i Orvela "Niko i ništa u Parizu i Londonu" i poeziju Volta Vitmana..

      Избриши
    2. Bilo je Wordsworth izdanja i preko sajta English Book-a da se naruči, doduše ne znam da li je bilo baš tih naslova koji tebi trebaju. A stvarno su imali pravu rasprodaju, mnogi klasici su bili zaista povoljni.
      Hvala na spisku <3

      Избриши
    3. Vitmana "juri" u starom izdanju BIGZ-a. Najbolje je.:)
      P.S. Zaista, Kaćo, svaka čast za ovako česte kupovine - da meni ne bi stipendije i honorarnih poslova, nikad ne bih nabavila ni peti deo lične biblioteke (nasleđeno ne računam).

      Избриши
    4. Trudim se. :) Ja sam, nažalost, sve morala sama, nasledila ništa nisam, mada bi knjige tada imale dodatnu draž. ❤ Da mi nije kutija od 50 i 100 dinara i puka sreća što mogu da kupim u rodnom gradu, ne bi to bilo u tolikoj meri. :) Ispade da su mi dobro došle i pređašnje kupovine s onih nakaradnih akcija, menjala sam ih za klasike, sigurno 50 komada do sad. :)

      Избриши
    5. Ni ja nisam ništa nasledila, šta da se radi. Ima nešto privlačno i u tome da sama gradiš svoju biblioteku ispočetka, tešim se. Sjajno je to sa zamenom, ja sam dosad uspela samo za jedan klasik da se trampim, ali nisam se ni trudila nešto.

      Избриши
    6. Gledajte, to nasleđeno se odnosi na knjige koje je moj deda kupovao, a potom i moji roditelji - nekako, od malena su me okružili time, a kasnije i osluškivali moja interesovanja, pa sam kao klinka za rođendane uvek tražila knjigu ili strip pre nego igračke.:) Zvuči kao da se pravdam, ali to, opet, nije nešto mnogo - letos, praveći popis kućne biblioteke, ustanovila sam da "nasleđeno" čini tek trećinu celokupnog fonda, sve ostalo sam sama nabavljala, od džeparaca, štednje, stipendija, periodičnih plata...tokom dugih 15 godina i eto, slažem se, ono što SAMI izgradimo (prosec je još u toku!) zaista jeste najlepše, a sam sadržaj polica mnogo govori o ličnosti vlasnika.

      Избриши
    7. Naopako, nema potrebe za pravdanjem. :) Za "rođenje" moje biblioteke okidač je bio fakultet, sajam se ubrajao pod praksu. :) Ja često na nečemu zakinem kako bi došla do knjige, garderoba najčešće. Danas sam se u knjižari merkala s Zolinom "Terezom Raken", cena ala trafika… Sad mi žao što je nisam uzela. :)

      Избриши
  5. Ja još ne mogu da pronađem adekvatnu zamenu za kafu, previše je volim, ali sam zato sada u sezoni voćnih čajeva, naročito od pomorandže i jabuke. :D
    Sastavila sam spisak za Sajam, ali iskreno, planiram da kupim samo ono što bih pročitala otprilike odmah čim stignem kući, jer mi se neke vuku još od prošlog Sajma, a na neke sam samo bezveze potrošial pare poneta uzbuđenjem.
    Svilena buba i Uspon zla su i meni na spisku, Svilena buba mi je još jedina ostala, mada sam gledala seriju i pojma nemam šta ću posle, baš sam se navukla na te likove. :/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svilena buba i Zov kukavice su na akciji u knjižari u Knezu, ja sam ih platila po 550 din otprilike. I meni se neke vuku od prošlog Sajma, recimo ''Crveno i crno'', ''Dževdet-beg i njegovi sinovi'', tako te bucmaste xD

      Избриши
  6. Nadam se da cu vas sresti sada u petak.��������

    ОдговориИзбриши

Постави коментар