Legenda o Uspavanoj dolini

Legenda o Uspavanoj dolini i druge priče / Vašington Irving

Očekivala sam da će oktobar biti u znaku horora jer tako biva svake godine, bar za nas koji smo redovni na Instagramu i celog meseca nailazimo na fotografije izrezbarenih bundeva, narandžastocrnih kombinacija i veštičjih šešira, što kod mene izaziva dosadu. Ipak, potrefilo se da sam i ja ovog meseca pročitala jednu knjigu u duhu Noći svih svetih, ne računajući trilogiju Poluživot čiji su junaci vešci i veštice. Sećam se da sam ako dete gledala crtani film sa smešnim mršavim učiteljem velikog nosa i priznajem da sam tokom čitanja ove priče zamišljala upravo tog čovečuljka kao Ikaboda, glavnog junaka Legende o uspavanoj dolini, glavne priče u ovoj zbirci. 

Sama zbirka sadrži 7 priča, od kojih mi se većina dopala: Đavo i Tom Voker, Sablasni mladoženja, Legenda o Uspavanoj dolini, Čudne priče razdražljivog gospodina, Duhovi sa ostrva vešala, Rip van Vinkl i Začarano ostrvo. Svaka od njih prožeta je elementima sablasnog, ali i diskretnim i neočekivanim Irvingovim humorom, izuzev poslednje (Začarano ostrvo), koja je vrlo kratka i više služi da zaokruži zbirku. Naravno, u poređenju s hororima koji nam se serviraju u današnje vreme, ova knjiga će vam izgledati kao da je za malu decu, ali meni se dopada šarm starinskog pripovedanja. Iako ima svega 150 strana, ja sam je čitala danima - kao da mi je sama knjiga nametnula taj usporeni tempo i kaskanje dolinama države Njujork s početka 19. veka. Legenda o Uspavanoj dolini odavno je deo američkog folklora, a rame uz rame stoji i Rip van Vinkl, izuzetna priča o prolaznosti života i čudnovatim događajima u holandskim selima. 

Izdavač je Otvorena knjiga, a edicija horor klasika obuhvata i dela A. K. Dojla, Embrouza Birsa, Henrija Džejmsa, Radjarda Kiplinga, Le Fanua, Vilkija Kolinsa, Polidorija i A. Tolstoja, kao i ''Ukletu kuću'' Čarlsa Dikensa, jedinu iz ove edicije koju imam, pored Legende. Svakako planiram da kupim još koju jer mi se dopadaju ova izdanja. 

Коментари

  1. Nisam znala da je u pitanju zbirka pripovedaka, hvala na sadržajnom i korisnom tekstu - uz informacije o ediciji kojoj izdanje pripada, odlični naslovi!:)
    Gledala sam Bartonov film "Sleepy Hollow" (sa Džonijem Depom i Kristinom Riči), dok je crtani o Ikabodu Krejnu jedan od retkih Diznijevih koje nikada nisam pogledala.:) Knjigu dugo merkam i imam na listi budućih čitanja. Inače, meni je jesen takođe obično u znaku "bundevica" i blažih horora, tj. starinske strave, jer one ozbiljne ne trpim, previše se isprepadam.
    U svakom slučaju, pošto nažalost nisam u (finansijskoj) mogućnosti da ove godine posetim Sajam, biblioteka će mi biti i dalje dobar izvor dolaženja ovako sjajnih preporuka.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E šteta, nadala sam se da ćeš ipak otići i da ćemo se uživo upoznati. Film Uspavana dolina nikako da pogledam, a već godinama nameravam (ja sam mislila da u njemu glumi Kejt Vinslet, a nju baš volim).
      Hvala ti na lepim rečima!

      Избриши
    2. I meni, ali nema veze, biće prilike neki naredni put.:) Već sam se pomirila sa tim, pa ne žalim mnogo za Sajmom,a vidim i da su mnogi nezadovoljni, ali dobro, svakako čekam tvoj izveštaj.:))))

      Избриши
  2. Ja sam mislila da je uzmem na sajmu, jer znam da je prošle godine bila jako povoljna, ali sam muesto našeg izdanja uzela na engleskom, jedva čekam da je pročitam, jer sam obožavala crtani, a volim i film.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam uspela da svratim do njihovog štanda, tako da ne znam kakve su im cene ove godine, ali u suštini te knjižice su između 350 i 500 din, čini mi se.

      Избриши