Zašto sam batalila oblast lepote


Ako kojim slučajem čitate moj blog otpočetka, videli ste da sam neko vreme aktivnije kačila objave na temu kozmetike (i još uvek imam odeljak Beauty u delu s tagovima desno) i pisala utiske o proizvodima koje koristim. To više ne radim, odnosno, provučem koji pasus o tome možda dvaput godišnje. Jednostavno, poslednjih nekoliko godina mi to više nije toliko važno i, mada se ne smatram zapuštenom ženom, ne pridajem toliko pažnje toj oblasti. Mislim da je precenjena jer nam mediji kreiraju sliku idealne lepote kakvoj bi trebalo da težimo, a koju ne možemo dostići bez čudotvornih preparata koji se menjaju svake sezone. Ko može da isprati i isproba većinu proizvoda kojima je tržište preplavljeno? Sve i da je izvodivo finansijski (ili da dobijate od brendova besplatne proizvode), jednostavno nema vremena za isprobavanje svega, da ne pominjem da to uopšte nije preporučljivo kada je zdravlje naše kože u pitanju. Zasitila sam se kozmetičkih blogova na kojima svakog meseca preporučuju drugu kremu za lice ili otkrivaju savršeni puder. Ne verujem im. Kada počnete da primećujete kompletno našminkane srednjoškolke, s nadograđenim noktima, umecima u kosi, veštačkim trepavicama, zapitate se da li je to faza kroz koju prolazimo i da će za koju godinu u modi biti nemaran izgled, ili je to nešto mnogo ozbiljnije. Naravno da je većini žena slađe da ode u Seforu i kupi šminku, nego da taj novac ostavi za zubarsku kontrolu ili ginekološki pregled, ali treba poraditi na prioritetima, odnosno na njihovoj propagandi. Ne želim da zvuči kao da pametujem, ali mislim da bi u medijima trebalo više forsirati negu duha i tela, a manje kamuflažu. I kao neko ko ima društvene mreže i blog kao sredstvo izražavanja, radije ću podeliti priču o tome kako sam ispravila zube nego reklamirati novu kolekciju ruževa.  

Da ne budem shvaćena pogrešno, ima veoma korisnih kozmetičkih blogova koje pišu devojke koje su zaista proučile materiju, razumeju se su sastav proizvoda, prednosti i mane svakog od sastojaka, i na koje svratim kad god mi se ukaže potreba za time. Jednostavno, ne podržavam toliki primat kozmetike nad ostalim oblastima čovekovog života. I to je moj izbor. Ne pada mi na pamet da određujem ko će o čemu da piše, samo pojašnjavam zašto sam ja digla ruke od tih tema, kako od njihovog čitanja, tako i od pisanja. Prezasićena sam. U neseseru imam jednu maskaru, jednu paletu senki, jedan bronzer, dva pudera (mada mi je dovoljan jedan), 3-4 ruža, dve olovke, korektor, jedan parfem i srećna sam. Nema više 3-4 nesesera, prašnjave šminke koju bacim neupotrebljenu jer nisam stigla, a istekao joj je rok upotrebe, prosutih senki i skorelih lakova za nokte. Beauty odeljak je na čišćenju. 

Ostavljam vas sad i idem da potražim tekst na temu ''Kako se naterati na vežbanje''.

Коментари

  1. Bravo za razmišljanje, bravo za tekst!

    ОдговориИзбриши
  2. Iskreno, nikada nisam pratila modne i kozmetičke blogove, nemam ni naviku, ni interesovanje za to - što ne znači da ne cenim trud koji njihovi autori ulažu. Ali, iako ja volim modu i šminku, nikada nisam davala mnogo novca za to i jednostavno nisam u tom fazonu.:) Imam određene proizvode koje koristim godinama, stil šminkanja sam sama razvila i pronašla eksperimentisanjem, nikada mi nisu bili potrebni tutori i "life coach" savetnici, pa me uvek iznenadi (pomalo i zabrine) njihova ogromna popularnost i zastupljenost na mreži, u novinama, itd. Slažem se sa tobom da bi bilo dobro preokrenuti teme i vrednosti, ali, nažalost, otkad je sveta i veka zna se šta je na ceni...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam pratila i redovno čitala sve i nisam imala bogznakakav filter do pre neku godinu. Ima korisnih tutorijala, recimo, ja ni danas ne bih znala da nanesem senku za oči da nisam pogledala neke klipove na YT, samo mi smeta što je ta oblast toliko zastupljena, devojke po gradu pričaju gde je koja radila nokte, a ja bih rado čula preporuku za neku izložbu, predstavu, knjigu, šta obići na nekom putovanju... Uh, o ''life coach'' personama bolje da ne počinjem.

      Избриши
  3. Mene je ta manija uhvatila na ženskom forumu, onda sam kao manijak počela da kupujem pudere, rumenila na akciji, sto lakova za nokte, dok sam skapirala da meni to ništa ni ne treba, ne, jer sam neka prirodna lepotica, nego što ja u šminkanju zaista ne uživam nešto i ne volim da gomilam proizvode, radije uložim u jedan kvalitetniji puder i maskaru, a istog proizvođača koristim već skoro deset godina, dva, tri rumenila i olovka za obrve, eventualno bolji ajlajner. Jedino sa karminima i tečnim sjajevima volim da eksperimentišem i da se poigravam sa tamnim i drugačijim bojama.
    Potpuno si u pravu, prevelika je navala i takvih blogova i sadržaja, čini mi se pre svega, jer se neki nadaju da će tako dobiti besplatne prozivode. Meni je to dosadno i da čitam i da gledam, tako da te totalno podržavam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste, povedeš se za drugima, i onda em gubiš vreme na čitanje reklama, em trošiš novac na nešto što ti ne treba. Relativno malo tih preporučenih proizvoda mi je odgovaralo, tako da nisam imala neku korist od čitanja.

      Избриши

Постави коментар