27.02.2017.

Half Bad


Poslednje dve-tri godine se ne prihvatam rado romana u nastavcima jer serijal svakako zahteva veću dozu posvećenosti i koncentracije, a ja sam u fazi kada mi je to luksuz. Ipak, uželela sam se savremene fantastike, pa sam impulsivno kupila Belu vranu Sali Grin, koja predstavlja prvi deo trilogije Poluživot

Nejtan Birn je od samog rođenja neobičan dečak jer raste u svetu u kome se na suprotstavljenim stranama nalaze beli i crni vešci. Rođen od majke koja je bila ugledna bela veštica i oca, najmoćnijeg crnog vešca-ubice, Nejtan se oseća kao da ne pripada ni jednima ni drugima u potpunosti. Život mu značajno otežava Savet belih veštaca koji vrši stalan nadzor nad svim osobama mešane krvi (a koliko ih zapravo ima, otkrićete usput).  

- ''Baka kaže da sam ja beli veštac''
- ''Ne, ne kaže to baka.''
- ''Kaže da sam polubeo.''
- ''Ti si polucrn.''

Rastrzan između dva sveta, istovremeno pripadajući i jednom i drugom, a opet, ni jednom ni drugom. Vidite kako je sudbina napakostila Nejtanu, kao da biti tinejdžer nije dovoljno teško samo po sebi. Radnja je smeštena u savremenu Britaniju, naseljenu običnim ljudima (kod Dž. K. Rouling su to Normalci, a kod Sali Grin su Neupućeni - ljudi koji ne poznaju magiju), među kojima prebivaju i vešci. 

 Nejtanova majka je izvršila samoubistvo , tako da se dečak okreće ocu, odnosno predstavi koju ima o njemu, budući da ga nikada nije upoznao. S jedne strane želi da se uklopi u sredinu, u školu koju ide i vodi normalan život kraj devojke u koju je zaljubljen, Analize, ali s druge oseća zov krvi i iščekuje sedamnaesti rođendan, kada će dobiti tri dara od člana porodice i postati deo sveta odraslih veštaca. Svaki veštac i veštica imaju određeni dar, moć po kojoj se ističu - preobražavanje u druge osobe, spravljanje napitaka, nevidljivost, letenje... - a Nejtan željno čeka da sazna koji će dar pripasti njemu, strepeći da li će do darivanja uopšte doći. 

Salina rečenica je kratka, jezgrovita. Radnja romana je dinamična, uzbudljiva. Glavni junak je buntovan i nepredvidiv, ali je srce čitaoca na njegovoj strani. U moru savremenih romana fantastike namenjenih adolescentima teško je izdvojiti se i zgrabiti pažnju čitaoca, a Sali Grin je uspela u toj nameri, bar što se mene tiče, tako da jedva čekam da se domognem sledećeg nastavka. 

26.02.2017.

To Be Read - Spring


Evo gomilice kojom ću se baviti ovog proleća (mart-april-maj), pretpostavljam da ću usput pročitati još ponešto, ali ovim naslovima ću dati prvenstvo. Mislim da nisam jedina koja, kad kupi novu turu knjiga, hoće najpre njih da čita, a one starije odloži da čekaju; i onda kroz nekoliko nedelja kupi nove knjige, pa se prihvati njih i sve tako ukrug.

Zbog toga sam dve nove knjige (kupljene pre dve nedelje) uvrstila na ovu listu. Jedna je Tereza Raken Emila Zole. Čitala sam njegov Žerminal i veoma mi se dopao, pa sam bez straha poručila i Terezu. Druga je Bela vrana Sali Grin; čita mi se neka fantastika, pa sam kupila ovo, nadam se da će mi se svideti priča i Salin zamišljeni svet. Ima i dva nastavka, ali o tom, potom. 

Mandolina kapetana Korelija - ovo mi je na listi već godinama. Deluje mi da je više za leto (pošto se radnja dešava na moru, takvo vam je moje rezonovanje), ali pošto ovo nije moja knjiga već pozajmljena, red je da malo ubrzam.

Biblioteka noću me čeka još od Sajma knjiga, a Vračar od Noći knjige, pa je vreme da se pozabavim njima. U januaru sam kupila Deretine knjige Ostaci dana i Šapat krošnji u ukletoj četvrti, koja me verovatno najviše ''zove'' na čitanje od svih koje sam navela danas. 


A šta ćete vi čitati ovog proleća? 

21.02.2017.

The Old Curiosity Shop


Staru prodavnicu retkosti već duže vreme planiram da pomenem u okviru svojih recenzija, ali sam htela da je ponovo pročitam jer je prošlo mnogo vremena od mog prvog čitanja - reći ću vam samo da sam bila duplo mlađa - mislim da to dovoljno govori o tome koliko je vremena prošlo. Ovakvim knjigama treba posvetiti malo više vremena - em su obimne (ovo moje izdanje ima preko 600 strana), em svaku rečenicu valja pažljivo pročitati i mislim da ću sada uzeti jedan fini odmor i čitati nešto dinamičnije. 
Sam naslov zvuči vrlo poetično, mada se najmanji deo radnje dešava u pomenutoj starinarnici. Pratimo život devojčice Nel i njenog dede, koji vodi antikvarnicu. Međutim, sticajem sumnjivih okolnosti, deda ostaje bez imetka i beži sa Nelom. Njih dvoje su vrlo neobičan tandem - Nel je mlado, lepo i pametno devojče zlatnog srca, dok dedu visprenost već izdaje, a njegova nesposobnost da odoli poroku dovodi do propasti i njega i devojčicu. Njih dvoje nisu sami na svetu jer imaju prijatelje koji ih vole i koji tragaju za njima. Na prvom mestu je vrli, mladi Kit, siromašni momak kog je Nel učila pisanju, a tu je i tajanstveni gospodin samac čiji identitet saznajemo na samom kraju romana. 
Ni ovaj roman nije bez negativaca, a oličenje zlobe sadržano je u Danijelu Kvilpu, zelenašu i manipulatoru, sadisti i prevrtljivcu koji ne preza ni od čega u želji da se surovo poigra životima nedužnih ljudi.  

Što se same dinamike tiče, radnja je u priličnoj meri razvučena, da bi se postepeno ubrzavala do pomalo zbrzanog raspleta. Pretpostavljam da u to vreme pisci nisu imali urednike kao ovi današnji, koji im pomažu da izbace suvišne delove. Moja zamerka se odnosi na nesklad između razvučene radnje i pomalo zbrzanog kraja. Ipak, u celini je knjiga veoma lepa, a Dikens uspeva da nam gane dušu, a u pojedinim situacijama i da je razgali svojom duhovitošću. 

Druga zamerka ne tiče se pisca, već izdavača. Otvorena knjiga je rešila da ovom prilikom (to jest, iskreno se nadam da i u ostalim slučajevima nije tako) škrtari na lektoru, pa je posao traljavo obavila jedna gospođa. Ne znam šta je po zanimanju, ali reklo bi se da nije prošla pored Filološkog fakulteta. Zbog toga ću se uzdržati od kupovine ove knjige, a i ostala Dikensova dela ću najpre proveriti, pa ako je lektor isti, odustajem. Korice su veoma lepe, povez deluje pristojno (u smislu da se ne raspada), ali pravopisnih grešaka ima na svakoj strani, a na to ne mogu da zažmurim i to neću da plaćam. 

20.02.2017.

Awakening


Opet me je obuzela lenjost i sad čekam mart da počnem s vežbanjem. Tako je to kad napraviš pauzu. Odradila sam dva treninga za protekla tri meseca, stvarno sam se pretrgla. U svoju odbranu, trčim za detetom svaki dan i izvodim kuče u šetnju, ali nije to to. Sreća pa je februar kratak mesec, u martu već mogu da se nadam proleću i lepom vremenu, kao i bogatoj ponudi cveća i svežeg povrća na pijaci (rotkvicee, here I come). Otišla sam na čas baleta za žene, da vidim kako ide, ali mislim da to nije za mene; ja sam više zumba skakalica tip. 

Zubar mi je na prethodnoj kontroli nagovestio skidanje proteze, ako se zubi budu ponašali kako treba, pa bi to bila lepa promena. Ne smeta mi sama proteza, odavno sam se navikla, ali mi je zbog nje nezgodno da jedem bilo gde van kuće jer se bojim da ću ostaviti jelovnik na zubima. Jedva sam pregurala slave u prethodna dva meseca :-D Nekoliko puta sam morala da ustajem od stola i idem do kupatila da proverim imam li zaglavljenih komadića hrane; interdentalna četkica spadala  je u neizostavni arsenal moje torbe. 

U planer već upisujem neke zakazane događaje, aktivnosti i izložbe, druženja kojima se neizmerno radujem nakon ovog perioda hibernacije. A sad se bacam na sastavljanje svoje prolećne liste čitanja. Pisaću vam uskoro.

15.02.2017.

My blog's turning 5!Books and Lilies blog danas slavi 5. rođendan! 

Hvala vam što me pratite, ohrabrujete, što čitate blog i kad nema novih postova, hvala na svakom ostavljenom komentaru i svakoj lepoj pomisli. Nadam se da ćemo se družiti još mnogo godina pošto mnogo volim ovaj svoj Internet kutak. Ponekad ga, sticajem okolnosti, zanemarim, ali mu se uvek iznova vraćam i radujem. 

💖

Sad, što se tiče poklona. Spremila sam svoju omiljenu knjigu, Grof Monte Kristo, jednome od vas. U pitanju je ovo Vulkanovo izdanje u zaštitnom omotu. 


Jedan od uslova učestvovanja je da pratite blog na bilo kojoj od sledećih platformi: GFC, Facebook, Instagram ili Youtube. 

Drugi uslov je da imate adresu u Srbiji na koju bih vam poslala knjigu ili, ako vi (ili neko vaš) planirate da dolazite u Beograd u nekoliko narednih nedelja/meseci, onda se možemo naći i lično ću vam je uručiti. 


I, na kraju, da biste se prijavili, ostavite komentar ispod ovog posta i napišite mi koja je vaša omiljena knjiga i zašto (pretpostavljam da, kao i ja, imate više od jedne omiljene knjige, ali navedite eto jednu koje se najpre setite). Možete napisati dve-tri reči ili se raspisati do mile volje, kako želite. Prijavljivanje traje od danas do 22. februara (do ponoći), dakle 7 dana, a ime pobednika ću proglasiti na Facebook stranici narednog dana.


💖 Srećno 💖


Prijavljivanje je zatvoreno

08.02.2017.

February so far...


Još jedna knjiga sa mog spiska je pročitana! Ubiti pticu rugalicu mi se dopala znatno više od Idi, postavi stražara (i da, znam da je ova druga zapravo nastavak, šta ću, zalomilo mi se da čitam 'naopakim' redom). Roman o životu na američkom Jugu prikazan iz perspektive osmogodišnje devojčice Džin Luiz, o pravdi i nepravdi i o tome kako ljude ne treba deliti na crne i bele, već dobre i loše. 


Nisam vam predstavila svoje skorašnje otkriće, a to je ovaj Fun&Fit musli sa kafom. Piše da je ograničena serija, ali se nadam da je neće povući u skorije vreme pošto sam se navukla. Ja spadam u one čudake koji ne zalivaju musli mlečnim proizvodima već ih grickam ovako, uz dodatak voćkica po izboru. 


 Labudovi su i dalje atrakcija na Keju. Dobar deo Dunava je još uvek pod plutajućim ledom, pa se ova družina smestila uz samu obalu i gricka kokice koje im bacaju oduševljena deca.

Kaput i čizme su neizostavni deo svake zimske odevne kombinacije

Malo sam obnovila svoju kolekciju kozmetike i kupila neke nove proizvode, uključujući Vichy serum za lice i par Alchemy stvarčica. 

Levo - uobičajeno skitnica autfit dok šetam psa Desno - Tečni sapun koji mi se mnogo svideo, miriše na  pomorandžu, pakovanje je preslatko i prilično povoljno, ima u Liliju da se kupi.

07.02.2017.

Malentendu a Moscou


''Nesporazum u Moskvi'' francuske književnice Simon de Bovoar je kratak roman o bračnom paru u poznim godinama i njihovom međusobnom odnosu. Nikol i Andre su se obreli u svojim šezdesetim, potpuno nespremni na dolazak starosti i na sve ono što ona sa sobom nosi - propadanje duha i tela, preispitivanje, svest o tome da život više nije pred njima nego iza njih i da nemaju mnogo čemu da se nadaju. Tokom boravka u Moskvi, gde su u poseti Andreovoj kćerki iz prvog braka, Maši, oni prolaze kroz bračnu krizu. Simon nam daje uvid u obe strane, tako da možemo pratiti tok razmišljanja obaju supružnika, s tim što se ipak malo više bavi Nikol. Prisećanje prošlosti, upoređivanje njihove prethodne posete Moskvi i ove trenutne, samokritičnost i žal zbog neispunjenosti nekih životnih ciljeva provejavaju kroz misli naših dvoje junaka. 

Sam roman je vrlo pitak i postavlja neka pitanja koja verovatno sve nas muče u određenom razdoblju života. Moje mišljenje je da nije za mlađu publiku. Ne mogu reći da sam oduševljena, ali sam svakako zainteresovana da pročitam još neko delo ove poznate spisateljice i feministkinje, životne saputnice filozofa Žan-Pol Sartra. Nesporazum u Moskvi ima svega stotinak strana, pa ćete ga pročitati za sat ili dva. 

02.02.2017.

January in pics

Prođe i, za većinu, a i za mene, najduži mesec u godini. Bilo je malo dosadno zbog hladnog vremena i poledice, pa nismo mogli da uživamo u aktivnostima napolju, ali bar možemo očekivati da je najljuća zima iza nas i da je u februaru konačno ispratimo. Pre desetak dana sam sklonila sve novogodišnje ukrase i stavila ih da se odmaraju do decembra (koji će, bojim se, doći prebrzo). Bilo je tu i kupovine knjiga u Dereti, na novogodišnjem sajmu knjiga i u Vulkanu, a u februaru planiram da pauziram s posetama knjižari i samo čitam. Već sam napisala na Instagramu da ovog meseca nameravam da pročitam Ubiti pticu rugalicu i Nesporazum u Moskvi, kao i da ponovo pročitam Staru prodavnicu retkosti i Hari poter i Polukrvni Princ.

Ovo su neke od mojih slika sa Instagrama, koji se pretvorio u bookstagram :-)) Nisam nameravala da kačim isključivo fotografije knjiga već da odvojim oko 10% za sadržinu drugačije prirode, ali eto, u januaru se potrefilo da su možda 99% bile knjige. 
Ko me prati redovno, zna da u februaru obeležavam godišnjicu bloga i tom prilikom ću nagraditi jednog čitaoca. Više o tome možete videti prekosutra na mom Instagramu (@books_and_lilies) ili 15. februara ovde na blogu. Čitamo se!