Insta Januar

U januaru sam najčešće kačila fotografije knjiga (naravno) i šolja. Ja sam veliki čajopija i zaista popijem sve što uslikam (ovo naglašavam jer znam da neki misle da nam šolje služe samo za slikanje; i, takođe, spadam u ljude koji zaista jedu musli za doručak - ne uvek, ali bar jednom nedeljno - pošto ima nekih teorija da se blogerke foliraju kako jedu musli jer je to fensi. Da hoću da izmišljam, stavila bih nešto zdravije i više trendi, a ne musli pun šećera koji pojedem na brzinu jer nemam vremena. 

Posetila sam Božićni sajam knjiga u Domu omladine i najduže se zadržala na štandu Otvorene knjige, na kom sam kupila Ruske priče i Antihrist, roman o Petru Velikom. Odvojila sam i Priču o dva grada, ali sam na kraju zaboravila da je kupim. Imaju zbilja sijaset klasika koje bih volela da imam, i imaću, vremenom. Kupila sam i nekoliko knjiga u Deretinoj knjižari i uveliko čitam Zaslepljenost Elijasa Kanetija (pisaću o utiscima, naravno). Fotografisala sam i divna ilustrovana izdanja Harija Potera (Evrobook), koje sam ovog meseca najzad kupila i već pročitala Kamen mudrosti (s nešto izmenjenim prevodom u odnosu na onaj raniji; neke izmene mi se dopadaju, dok druge smatram nepotrebnim). Tu je i Uspavana i vreteno, koju obavezno vadim tokom zimejoš jedno izdanje osmišljeno da namami nas koji padamo na ambalažu, mada bih Gejmena kupila i da je u najobičnijim koricama. Podjednako volim i neugledne i impozantne članove svoje kućne biblioteke i svi su mi izmešani na policama, čineći jednu šaroliku skupinu. Jedan do drugog su tu Hari Poter i Tolstoj, Meša Selimović i Šarlota Bronte, Šerlok Holms i Če Gevara, Umberto Eko, Hobit i Grof Monte Kristo... Iako znam gde mi stoji većina knjiga, volim kad se iznenadim i uživam u izmešanom rasporedu i šarenilu koje vlada. Uvek sam mislila da ću jednog dana, kada budem imala dovoljno polica, sve složiti po žanrovima, a unutar toga azbučnim redom, ali mi određena doza haosa deluje sve primamljivije. 

Sad sam mnogo skrenula s teme Instagrama, ali tamo i nemam nekih noviteta, pratim manje-više iste profile i ove zime najviše uživam u slikama snežnih predela, Praga i u šalove umotanih knjiga.  Ako imate neku preporuku, drage volje ću je pogledati. 

Verovatno ste primetili da sam malo petljala oko izgleda bloga. Odavno mi je dosadio onaj klasični izgled, ali me je uvek mrzelo da se time pozabavim jer znam da mi za takve stvari treba čitav dan. Ovo je samo privremeno, planiram u toku februara da preuredim stranicu, pa me interesuje i vaše mišljenje. Da li volite blogove sa više ili manje postova na početnoj stranici? Slike srednje veličine ili one velike? Više teksta, a manje slika ili obratno? Naravno da prvenstveno gledam da ugodim sebi, ali uvažavam i mišljenje čitalaca, mislim da je kompromis najbolja opcija. Ja sam lenja mrcina koja je kupila domen 2016. godine i još se nije nakanila da prebaci postove tamo, ali planiram uskoro. 

Коментари

  1. Pozdravljam redizajn bloga!
    Svidjao mi se i prethodni, ali ovo miriše na veliko prolećno čišćenje. Iako sam te prvo slušala na youtubu, ti si moja prva i omiljena knjigo-blogerka i moja inspiracija da se otisnem u te vode. Želim ti svako dobro i još puno zanimljivih postova.

    ОдговориИзбриши
  2. Meni se svidja i prethodni i sadasnji izgled bloga.Mada sam se vise navikao na stari, ali promena prija.Sve pohvale za celokupan rad na youtube-u i blogu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam se navikla na stari i teško mi pada promena, ali moram malo nešto i da menjam, već godinama je izgledao manje-više isto :-)

      Избриши
  3. Sam izgled bloga je tesko proceniti sto se mene tice. To je stvar navike. Ali, promena nikada ne skodi. :) Meni se licno dopada sto sam na starom blogu mogla da vidim sta trenutno citas, a i vece fotografije su mi nekako lepse. Pa sad, kako odlucis. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaću da zadržim taj gedžet tj. da bude vidljiv, tek treba da osmislim konačnu verziju; ovo je neka prelazna varijanta. Hvala na iskazanom mišljenju, mnogo mi znači :-)

      Избриши
  4. Zaboravila sam prošli put da pohvalim novi izgled bloga!:) Mada je veoma sličan prethodnom, jednako je pregledam, "čist" i nekako svetao, što je meni kao čitaocu bitno - dok sopstveni blog sve nešto ne smem da "diram", znajući sebe, nešto ću upropastiti, pa ostavljam stranicu takvu kakva jeste, za svaki slučaj.:)
    Takođe, mislim da je baš zbog preglednosti najbolje imati što manje postova na naslovnoj - jedan, najviše dva.
    Haha, ja sam isto od tih što zaista jedu i vole musli, iako nije najzrdavija hrana na svetu, ali kao što kažeš, brzo se pripremi i ukusan je, pa mi prija da ga jednostavno "potopim" u jogurt.:) Mada sam se od prošle godine navukla i na ovsene i pirinčane kaše: ukusno je, dobro zasiti, a ima i toliko zanimljivih ukusa, od voćnih do paradajza.:) Posebno volim one sa jabukom i cimetom.
    Tvoje fotografije su uvek PRELEPE!:)
    Što se tiče sajma, dobar "ulov", a za "Otvorenu knjigu" moram primetiti kako mi se mnogo, mnogo dopada izbor prevedenih i objavljenih dela, takođe su izdanja prekrasna, ali lektura, korektura i prevod uglavnom su katastrofalni i ne pamtim kada nisam na svakoj drugoj stranici dolazila u iskušenje da ostavim čitanje zbog užasnog, aljkavo priređenog teksta - između ostalog, baš kod našeg dragog Dikensa.:(
    Moja biblioteka je uvek strogo sređena prema žanrovima, kompletima i piscima, ali kada ponestane prostora, bogami, i sama "nabacam" sve kako i gde stane, jer je važno "udomiti" ih za prvo vreme::)
    Volela bih da objaviš tekst sa slikama svoje biblioteke, ja imam sličan u planu za leto, obožavam da "prošetam" kroz kolekcije dragih knjigoljabaca.:)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар