Nordijska mitologija

Norse mythology - Neil Gaiman

Evo jedne knjige za koju sam znala da ću je kupiti čim sam je ugledala - Nordijska mitologija Nila Gejmena (da li je pravilnije Gejmen ili Gejman?). Zapravo, na kraju nisam ni morala da je kupim jer sam je dobila za Novu godinu, jupi. Knjiga je podeljena u više priča i potrebno je čitati ih redom jer se na početku pominje nastanak sveta i bogova, njihova imena, a u onim kasnijim se podrazumeva da to znate. Meni je bilo žao što nisam sačuvala svoje beleške iz perioda kada sam prvi put čitala o nordijskoj mitologiji (u studentskim danima), ali pamtim to kao vrlo zanimljivo i dopadljivo štivo. 

Gejmanov roman počinje od početka, zapravo, kako sam naglašava, od pre početka, kada nije bilo bogova niti ljudi, već samo Niflhejm, svet magle i Muspel, svet vatre. S topljenjem leda došlo je do stvaranja prvog džina, Imira. Da ne bih sada prepričavala deo po deo, jasno vam je da će se uskoro pojaviti Buri, otac Odina, najstarijeg među bogovima. Upoznaćemo i ostatak plejade - tu su riđobradi Tor, lepotica Freja, prevrtljivi Loki;  saznaćemo za Igdrasil, drvo života i Asgard, dom bogova, Valhalu, mesto u kome hrabri žive večno, dok ne dođe sudnji dan, Ragnarok, koji će zbrisati dotad postojeći svet (da li ste i vi čitali teoriju po kojoj je Džordž R.R. Martin podosta maznuo odavde?). Sve ove mitove Gejmen nam prenosi jednostavnim, pitkim jezikom i idealan je za one koji bi da se zabave, a usput nešto i saznaju. Ovde ćete pročitati kako je Tor dobio svoj čuveni malj Mjolnir, ko su Lokijeva deca, kako su pesnici dobili svoj dar od bogova, kime se Frej oženio i štošta još. Meni je ovo prežvakavanje nordijske mitologije bilo vrlo simpatično, pa sam za dva dana pročitala knjigu. Volela bih da je sačuvano više tekstova koji govore o ovoj temi jer mi je vrlo privlačna i nekako mi je interesantnija nego mitologija većine ostalih naroda. 

Akcenat je na fabuli, nema mnogo zadržavanja na opisima, a Gejmen nam i ovog puta servira na svoj dobro poznati, vickasti način. Mislim da ovde nije imao mnogo prilike da daje mašti na volju jer je morao da se drži sačuvanih podataka i da se roman pretežno sveo na prepričavanje, ali, ako vam to ne smeta kao ni meni, onda svakako probajte. 

💬 Pitanje za vas: Da li vam se dopadaju Gejmenove knjige i imate li omiljenu?

Коментари

  1. Ova knjiga mi je na listi za citanje jer i mene jako interesuje nordijska mitologija (grcku i rimsku sam morala na faksu da prilicno detaljno izucim pa mi vise nije toliko zanimljiva). Nisam citala do sada nista od Gejmena osim "Dobra predskazanja" koja su pisali zajedno Teri Pracet i on i koja me je bas nasmejala. E sad, koliko je udela u pisanju te knjige imao sam Gejmen, ne znam, ali u buducnosti svakako nameravam da procitam nekoliko njegovih knjiga. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, kod nas se (a i u svetu) forsiraju grčka i rimska, mada je rimska u osnovi prepisana grčka, pa mi tek to nema smisla. Slovenska mitologija je prilično zanemarena kod nas, a trebalo bi da se uči pre nego neke druge. Nordijska je super :-)

      Избриши
    2. Izvinjavam se zbog upada :).
      Ne mislim, lično, da se grčka mitologija "forsira", koliko je prosto u pitanju kolevka evropske civilizacije, iz koje je potekla čitava antička kultura, uopšte misao, sa ovog prostora, pa nije ni čudo što su grčki mitovi inspirisali ne samo rimsku mitologiju, nego i antičku književnost, ti motivi se protežu do dana današnjeg i uticali su na umetnost, psihologiju, politiku...rimska jeste praktično prekopirana grčka, poenta im je ista. I šta znam, nekako jeste najživopisnija, mada je mene za germansku zainteresovao Vagner i stvaralaštvo nemačkih romantičara npr.:)
      Meni je, npr, egipatska takođe fascinantna.:)
      A o slovenskoj se, nažalost, malo zna, nije sačuvano gotovo ništa da bismo je valjano istraživali i upoznavali.:(

      Избриши
  2. Okej, sad znam sta je sledece. Eno je, smesi mi se s' police :D
    Znas da ga obozavam :)

    ОдговориИзбриши
  3. Kupila sam ovu knjigu bratu za Novu godinu, pošto obožava nordijske mitove, zajedno smo pratili "Vikinge" dok ja nisam odustala od serije (jer je prešla granice besmislenosti), a odgledao je i sve one Marvelove varijacije na temu (Tor, Loki i ekipa).:) Pročitao je za dan (isto kaže da je u osnovi prepričavanje, ali pitko) i sad je red na mene, volim Gejmenov (mislim da mogu obe verzije izgovora), stil, lagan je i zabavan. Dopada mi se i vizuelno rešenje za korice.
    "Zvezdana prašina" mu je divan romančić, "Nikadođija" me oduševila, "Američki bogovi" razočarali, a "Uspavana i vreteno" su zanimljivo, malo drugačije (i mračnije) čitanje stare bajke. Sve u svemu, dobar pisac, iako malo precenjen.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni se sviđa ona Nilova izjava da je hteo da napiše bajku u kojoj nije potreban muškarac da spasi ženu, već da ona to može i sama (Uspavana i vreteno). Meni se mnogo više svidela Zvezdana prašina nego Nikadođija :-) Mislim da se jeste malo istrošio i da ne može više bogznašta novo da izmisli, kao i većina savremenih pisaca.

      Избриши

Постави коментар