Villette

Vileta / Šarlota Bronte

Lusi Snou je devojka bez roditelja koja je prinuđena da se sama snalazi da bi preživela, prihvatajući se poslova družbenice i negovateljice, a nešto kasnije i nastavnice engleskog u jednoj uglednoj ženskoj školi. Neugledna i nenametljiva, ali žilava i odlučna, više pasivni posmatrač nego učesnik, Lusi nam predstavlja ličnosti s kojima se susreće, slikajući portrete različitih karaktera koje je njeno pronicljivo oko sagledalo . Uzdržana Engleskinja, koja krije osećanja i od same sebe, uspeva, uprkos svim zagradama, da nam dozvoli da zavirimo u deo njene duše i sagledamo svet njenim očima - sposobnu direktorku škole, gospođu Bek, mladog i zaljubljenog doktora Džona, nezgodnog i namćorastog profesora Pola, koketnu i plitkoumnu Džinevru Fenšejv i mnoge druge. 

Viletu (negde je prevedena kao Vileta, drugde kao Vilet) sam prvi put čitala u petnaestoj godini i zaljubila se u tu knjigu. Ovoga puta oduševljenje je izostalo, ali sam svejedno uživala u podsećanju i činjenici da pri svakom čitanju imamo nešto drugačije utiske i zapažamo različite stvari. U tinejdžerskom dobu bili su mi najzanimljiviji delovi koji su se ticali zaljubljivanja, odlazaka na balove i haljina mladih gospođica, dok sam sada zastajala nad onima gde se Šarlota Bronte osvrtala na netrpeljivost i varnice između katolika i protestanata, kritikujući katoličanstvo; haljine i udvaranje me ni najmanje nisu interesovali. Prikladna za mlade devojke, introspektivna i dovoljno interesantna da biste joj dali šansu. Pretpostavljam da bi muškarcima bila dosadna, kao i većina ''ženskih'' knjiga. Šarlota je, očekivano, unela deo sebe u lik Lusi i sam roman mi deluje nekako prefinjenije od mnogo poznatijeg Džejn Ejr, koji, opet, ima druge kvalitete. 

Ako neki domaći izdavač odluči da objavi ovu knjigu, verovatno ću je kupiti (pogotovo ako je lepo upakuje). Džejn Ejr i Profesora (kog još nisam čitala, ali sam videla da je u pitanju preteča Vilete) imam, tako da planiram i s njima da se družim ove godine. 


💬 Pitanje za vas: Da li ste čitali Viletu? Šta mislite o pisanju Šarlote Bronte?

Коментари

  1. Одговори
    1. Naravoučenije, nikad više ne kucati odgovor preko telefona, vidim da nisam završila misao. :)
      Elem, hvala na preporuci, ušla sam im u trag, biće članovi biblioteke za koji dan (Vilet i Šarlota), uvek sam se mimoilazila sa njima. Krivo mi što Vulkan nije objavio i preostale romane Šarlote i En, mogu taman u još jednu knjigu da stanu. :)

      Избриши
    2. Da, da, razumela sam :-) I meni se dešava da mi telefon pobrljavi, zato najviše volim da kucam s kompa. Ne znam u čemu je fora s Vulkanom, mogli su bar da odgovore na pitanje da li im je u planu izdavanje drugih romana.

      Избриши
  2. Ja mnogo volim "Dzejn Ejr", a ako je "Vileta", kako kazes prefinjenija, moracu da je procitam 😊.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja tek treba da pročitam ponovo Džejn Ejr, pa ću moći lepo da uporedim. Probaj Viletu, ništa te ne košta, uvek možeš da odustaneš ako ti ne leži :-)

      Избриши
  3. Nisam čitala "Vilet", iako imam onaj stari komplet sestara Bronte iz pet knjiga. Nekako me Šarlot najmanje oduševljava, mnogo mi se više dopada Emilin i Enin stil, ali imam u planu da nadoknadim propušteno sa "Profesorom" i "Vilet", sramota me. Hvala na lepom i korisnom prikazu.:)

    ОдговориИзбриши
  4. Od sestara Bronte citala sam samo Emiline "Orkanske visove" u srednjoj skoli i ostavili su veoma jak utisak na mene, ali "Viletu" nisam citala nazalost... jos uvek. :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар