The Bookish Oscars

Knjiški oskari

Zdravo svima! Kako nam se uveliko primakla čuvena dodela Oskara, rešila sam da uradim tag koji je inspirisan njome, s tim što će umesto glumaca i filmova, glavni dobitnici biti knjige. Inspiraciju sam pronašla na blogu Oh, magic hour, a imate i nešto slično kod naše Tamare.
U obzir sam uzela knjige koje sam pročitala u 2017, nevažno da li prvi put ili je bilo ponovljeno čitanje. Moja verzija nije potpuno ista kao kod blogo-koleginica, neke kategorije sam preformulisala/izostavila i trudila sam se da je propratim fotografijama. O većini knjiga ste već mogli da čitate na blogu, tako da nisam htela mnogo da govorim o njima i da se ponavljam. Pa, da krenemo: 

1. NAJBOLJI MUŠKI GLAVNI LIK
Herkul Poaro - u 2017. sam  čitala Ubistvo u Orijent-ekspresu (po 3. ili 4. put). Gordi detektiv upadljivih brkova i velikog uma osvojio je srce većine čitalaca. 



2. NAJBOLJI ŽENSKI GLAVNI LIK
Pelagija, Mandolina kapetana Korelija. Ponosna, hrabra, privržena ocu i otadžbini, osećajna i istrajna uprkos svim nevoljama koje su je snašle u životu. O knjizi možete čitati OVDE.


3. NAJBOLJI OBRT
Popis, Erlend Lu. Glavna junakinja, Nina, nakon sumnivog izvrdavanja oko promocije njene nove knjige, odlučuje da preuzme stvar u svoje ruke i upada u niz situacija koje čitalac ne očekuje. Više o knjizi OVDE.


4. NAJBOLJE KORICE
Noćni cirkus Erin Morgenstern

5. NAJORIGINALNIJI ZAPLET
Tajni dnevnik Hendrika Hruna, roman  o žiteljima jednog staračkog doma me je razgalio 
O knjizi sam pisala OVDE.


6. NAJBOLJA ADAPTACIJA (KNJIGA-FILM)
Ovde ću se složiti s blogerkom od koje sam preuzela ideju za današnji post - Noćni cirkus Erin Morgenstern bih veoma volela da vidim ekranizovan. Što se tiče onih koje su već urađene, nisam ih pogledala mnogo u 2017, tako da mi jedino na pamer pada Ubistvo u Orijent-ekspresu po romanu Agate Kristi. 


7. NAJBOLJI SPOREDNI LIK (MUŠKI ILI ŽENSKI)

Lidon, gladijator iz Poslednjih dana Pompeja, koji u areni rizikuje život ne bi li zaradio dovoljno da otkupi slobodu svoga oca, ostarelog roba Medona. 


8. NAJBOLJI AUTOR KOG SI OTKRILA U PROTEKLOJ GODINI
Luj de Bernijer, veoma mi se dopala Mandolina kapetana Korelija, to mi je omiljena knjiga u 2017. 


9. NAJBOLJI OPISI/SCENOGRAFIJA
Cimetaste prodavnice, Bruno Šulc. Iako malo iščašena, poetika njegovog jezika je neverovatna. 

10. NAJBOLJA KRATKA PRIČA/NOVELA
Divlji konji, Meša Selimović (iz knjige Ostrvo). Tužna priča o slobodi. 

11. NAJBOLJI ISTORIJSKI ROMAN

Poslednji dani Pompeja, Edgar B. Liton

12. NAJBOLJI TRILER

Opredelila sam se za Roberta Galbrajta i njegov tj. njen serijal o Kormoranu Strajku. Treći deo, Uspon zla, mi je najzanimljiviji. 

13. NAJBOLJE DOMAĆE OSTVARENJE
Ostrvo Meše Selimovića, zbirka priča - dirljiva, emotivna, zrela 

14. NAJBOLJI DEČJI/TINEJDŽ/YOUNG ADULT
Poluživot trilogija Sali Grin (Bela vrana, Crno srce, Izgubljen i nađen)

15. NAJBOLJE ILUSTRACIJE
Ubedljivo Svet leda i vatre (Elio Garsija i Linda Antonson, po ideji Džordža R.R. Martina)



I to je to što se tiče mojih favorita za prethodnu godinu, volela bih da čujem vaše; drugi blogeri knjigoljupci bi takođe mogli da urade ovaj tag (ako već nisu) i možda da nam ovo postane neka tradicija - svakako je zanimljivo napraviti ovakav presek i još jednom prizvati i proživeti avanturu koju smo doživeli prilikom čitanja pomenutih knjiga. 

Коментари

  1. Nisam znala za ovaj upitnik/tag, odličan je i mnogo ti hvala na otkriću, sada imam još jednu dobru temu za buduće subotnje tekstove, obavezno ga radim u toku godine!:)
    I meni je "Noćni cirkus" među knjigama sa najlepšim koricama koje imam, ali od ekranizacije zazirem i gotovo da ne bih volela da se ostvari, jer imam utisak da bi samo upropastili sve, nekako je dosadašnje iskustvom uglavnom takvo.:(
    Mnogo mi je drago što si zavolela Luja de Bernijera, preporučujem ti njegov roman "Ptice bez krila" koji je još lepši od "Mandoline".:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaista? Onda moram da potražim i te Ptice. Jedva čekam da ti i još par blogerki-čitalica uradite ovaj tag (ili neki sličan, pitanja ne moraju da budu ista. Ja sam npr. strpala tinejdž i YA u isto pitanje jer ne čitam mnogo te žanrove, inače su bila različita pitanja).

      Избриши
    2. Da, divan je roman, otprilike slična tema, ali tužnija i nekako obuhvatnija. Radi se o zabranjenoj ljubavi između mlade Grkinje i Turčina, u periodu oslobađanja Grčke, a posebno je zanimljivo što se bavi prepletom kultura, zajedničkim životom tih naroda usled viševekovne okupacije i tragikom koja neminovno proizilazi iz tih zamršenih okolnosti - nešto u čemu se mi možemo pronaći, s obzirom na slično iskustvo i ove poslednje ratove...sve u svemu, meni je ostala u divnom sećanju ta knjiga, a inače sam Bernijera "upoznala" zahvaljujući profesorki engleskog, koja nam je u Gimnaziji davala odlomke iz upravo ova dva njegova romana, za prevođenje na pismenim zadacima.:) Nrgde u to vreme, "Plato" je objavio obe knjige i tako je krenulo...

      Избриши
  2. A za tag, isto jedva čekam, baš su mi postali zanimljivi, eto, za subotu spremam jedan koji sam "iskopala" sa stranih blogova i prevela, nadam se da će biti simpatično.:) Hvala na inspiraciji, uvek pronađem dobre preporuke, bilo za čitanje, bilo vrstu tekstova!:)

    ОдговориИзбриши
  3. Zanimljiv tag! Dodala sam nekoliko knjiga na svoj spisak. :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар