The ticking clock




Prošlog vikenda smo imali pokušaj kićenja jelke - kažem pokušaj jer sam dobar deo prepustila Ogiju, koji je polupao jedno 5 ukrasa i kačio po 3 komada na istu granu, zbog čega nam se jelka opasno naherila, tako da mislim da još uvek nije spreman za ovaj poduhvat. Ja sam bila uz njega sve vreme i pokazivala mu kako se radi, ali uzalud. Sad neću moći da se hvalim kao druge mame kako imam pametno i napredno dete :-P I tako sam sama krenula ispočetka kad sam ga otpratila u vrtić. Slikaću je celu kad bude dovršena, s poklonima ispod (koje još nisam kupila). S početkom decembra kreće tradicionalno odbrojavanje do Nove godine, čuveno pitanje ''Gde ćeš za doček?'' i svođenje računa. 

Na Instagramu sam vam već javila da sam u drugom stanju - novi član porodice se očekuje u maju, tako da sam sad na bolovanju, ne idem na posao i najveći deo vremena provodim u kući. Još uvek ne znam pol, ali, sudeći po tome što uživam u pastelnim nijansama roze boje (za razliku od trudnoće s Ogijem kad sam se lepila za sve što je plavo), mogla bi da bude devojčica, odnosno, više ću se iznenaditi ako je dečak. Trebalo bi i to da saznamo na sledećem ultrazvuku (za desetak dana). Meni je Ogi toliko divan da se uopšte ne bih bunila da imam još jednog takvog dečaka, a, opet, lepo je imati i žensko dete. Za razliku od prethodne trudnoće, u ovoj sam imala mučnine (i još uvek me ponekad gnjave), a dvaput me je uhvatila prehlada tokom koje sam se osećala kao prebijena, tako da sam bila prilično asocijalna i bezvoljna; nije mi bilo ni do čitanja. 


Izvukla sam praznične šolje, kupila 2-3 nova džempera i naručila nekoliko knjiga, kao da ih već nemam dovoljno da provedem ne jednu, nego bar tri zime u kući, čitajući svakog dana. Pošto me je mučila nesanica, u poslednje vreme sam noću odgledala pet Hari Poter filmova (i pročitala prve 3 knjige). 


Laguna je, po ko zna koji put, organizovala rasprodaju, tako da sam naručila 10 knjiga za 1000 din. Ovog puta je procedura s kurirom prošla bezbolno i nije bilo nikakvih problema. Zaista nisam nameravala da kupujem, a onda sam na sajtu videla da je ''Papina kći'', koju već duže vreme nameravam da pročitam, takođe na spisku, pa sam prelomila. Za Ogija se takođe uvek nađe neka knjižica (on i dalje obožava one s nalepnicama), tako da mi se svakako isplatilo. Njemu sam uzela 4 knjižice (uzela bih i više da je bilo), a sebi 6. Pored pomenute Papine kćeri, uzela sam i Varufakisa, kog sam takođe merkala već neko vreme, zatim Tiho veče s Merilin Monro - to je nastavak Tihe večeri s Odri Hepbern, koju takođe imam i ok je u okviru domena tralalica za razbibrigu. Ništa nije istina i sve je moguće mi je zapala za oko dok sam čitala Knjigofilija blog, govori o životu u savremenoj Rusiji. Ime mi je Šajlok i Prznica su inspirisane Mletačkim trgovcem, odnosno Ukroćenom goropadi, pa ćemo videti vrede li šta (od Prznice, iskreno, nemam neka očekivanja tj. očekujem limunadu). Naravno, vama javljam utiske čim pročitam nešto od ovog. 

Коментари

  1. Prelepa vest!:))))))))))))) Čestitke od srca na očekivanoj prinovi i svako dobro tvojoj porodici. :)
    Moram reći da mi je mnogo simpatično i drago, pošto sam i sama majsko dete, što postoje šanse da i tvoja bebica bude Blizanac u horoskopu, jer su to uglavnom izuzetno zanimljive ličnosti. U svakom slučaju, uživajte u odbrojavanju.:*
    Ceo tekst je predivan, uključujući fotografije. "Beskrajna priča" je baš savršen izbor za ovo pretpraznično vreme. Anegdota sa Ogijevim kićenjem jelke vratila me u sopstveno detinjstvo i, po maminoj priči, polupane lampione. Ja (jedina u kući, još uvek) tradicionalno kitim jelku, ali tek tamo negde posle 28. decembra. Ove godine možda uradim to i nešto ranije. Već me hvata euforija, tematski filmovi, šolje, džemperi i te stvari.
    Neki je virus, pa vučem žestoku prehladu dve nedelje, tek sad se oporavih. Jedva čekam da švrljam po gradu, ove slike su me podsetile.
    Što se tiče "Lagunine" akcije, nisam odolela i zato ću propustiti zimsku "Noć knjige". Sajt je padao bar petnaest puta, dva sata mi je trebalo da finalizujem kupovinu, videh posle da su se mnogi žalili na nemogućnost da se uloguju, ili izađe tuđe korisničko ime, pa na to što je uglavnom sve valjano bilo rasprodato do kraja prvog dana akcije....i slažem se, prava zbrka. "Ime mi je Šajlok" sam i sama kupila :), nije mi se nešto preterano svideo roman, ali mi je od svih iz projekta "Hogart Šekspir" još i ponajbolji - "Đavolji nakot" Margaret Atvud takođe preporučujem, Sandrine recenzije su me ozbiljno zainteresovale za nove interpretacije Šekspira. "Papinu kći" imam, pisala sam i kratak prikaz ranije, baš je netipična knjiga na tu temu u svakom pogledu, pa jedva čekam tvoje utiske.:) Oko ove ruske sam se dvoumila, na kraju uzeh neke druge. Uglavnom istorijsku prozu, od svega pomalo.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala najlepše! Videćemo kako ide, zasad i ne razmišljam mnogo o trudnoći, sem kad idem na preglede.
      Ja sam poručivala u ponedeljak predveče (onaj prvi dan) i nekih knjiga je već bilo nestalo. Od Atvudove sam čitala samo ''Sluškinjinu priču'', u pravu si, mogla sam još nešto. Mada mi je naslov ''Đavolji nakot'' nekako odbojan :-D Baš me zanima šta si sve ti kupila. I ja ću preskočiti Noć knjige, ne mogu da verujem da već 2 godine nisam išla.

      Избриши
  2. E, da, moram priznati kako je i mene iznenadila ažurnost kurira i dostava naručenih knjiga bez komplikacija, stigle su baš brzo.:)

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Aleksandra, divne vesti, cestitam :-) ja sam propustila Laguninu akciju jer sam prethodnog puta bas imala problem sa radom sajta i nisam htela opet da se nerviram. Ovih dana sam u fazonu da su mi se citaju decije knjigice, ali nisam bila sigurna sta tacno i onda sam odgledala tvoj video na youtube koji mi je pomogao. Nisam sigurna da cu u nasoj jadnoj knjizari (i nazalost jedinoj u gradu) naci En iz Grin Gejblsa, ali valjda je biblioteka ima :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Sumporče <3 Nadam se da ćeš naći knjigu. Meni je žao što ne kupih ''En iz Zelenih zabata'' (tako glasi taj prevod) dok je moglo da se nađe u izdanju Narodne knjige. Imam ''En iz Grin Gejblsa'', ono Pčelicino izdanje, mada je i do njega sad malo teže doći.

      Избриши
    2. Ja imam onu staru "En iz Grin Gejblsa", objavljenu devedesetih, volela bih da nabavim i "En iz Ejvonlija", ali ih je baš teško naći, uz to su i ako naletiš kod antikvara, mnogo skupe.:(

      Избриши
  4. Jeste odbojan, ali je roman super, radi se o savremenoj verziji "Bure" i da ne otkrivam više, vrlo je zanimljiv.:) Čitala sam još "Procep u vremenu" iz tog projekta i "Novi učenik", nisu mi se svideli. Inače, od Atvudove je odlična "Alijas Grejs".
    Ja sam kupila, pored "Ime mi je Šajlok": "Devojke" i "Noć u Šangaju" (o kojima sam pisala recenzije, pa poželela da ih imam), zatim "Duboki pad", "Rodenova ljubavnica", "Jedan nerešen slučaj", "U dvorani snova", "Mali flautista" (čitala sam, bezveze je, ali hajde da popunim spisak), "Snovi po meri" i "Gospođa Engels".:) Ima tu francuskih umetnika iz devetnaestog veka, Španija i Nemačka između dva rata, Daleki Istok, malo romansiranih biografija, malo istorijskih trilera ("Duboki pad" je neka varijacija na Šerloka Holmsa), sve u svemu, baš me zanima kako će mi se učiniti ove koje nisam čitala.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Je l si pročitala "Snove po meri" ?Molim te, ako budeš imala vremena, napiši svoje utiske.
      Privlači me činjenica da se radnja dešava u Španiji, ali ako je neka limunada stvarno ne želim da bacam vreme i novac. Nedavno sam u Delfi aplikaciji uzela elektronsku knjigu "Mala pekara na obali" jer me je privukao kratak sadržaj, ali, osim par recepata i ideja kako umesiti hleb, knjiga je čist promašaj. Pozz

      Избриши
    2. Nisam, od svih kupljenih pročitala sam samo "Devojke" i "Noć u Šangaju".:) Ostale sam birala po kratkom prikazu na koricama i tematici.
      Jedva čekam da počnem "Snove po meri", jer sam letos gledala seriju "Velvet" o španskoj modnoj industriji pedesetih godina i baš me zabavila, tako da mi ovaj naslov deluje primamljivo. Biće utisci svakako.:)
      Tu "Malu pekaru" je napisala autorka one "Prodavnice slatkiša/kapkejkova", tako nešto? Iskreno, znam za knjige samo po lepim koricama od kojih se lako ogladni, ali mi deluju kao prava limunada.

      Избриши
    3. I ja sam sporadično gledala "Velvet," pa sam po kratkom sadržaju zaključila da je u pitanju slična tematika.
      Mnogo mi se svidela španska mini serija "Pisma Evi", pa sam se navukla na njihovu kinematografiju.
      Jeste, "Pekaru " je pisala ista autorka kao i "Prodavnicu". Korice su toliko slatke da sam razmišljala sve da ih pokupujem, ali posle ogromnog razočarenja sa "Pekarom" okrećem glavu kad ih vidim na policama u knjižari. Stvarno su preteška limunada.

      Избриши
    4. Čitala sam ja prvi deo, Vidimo se u Kapkejk kafeu, slažem se da je limunada, onda ima valjda Božić u Kapkejk kafeu, a ta Pekara je zasebna (nije nastavak)? Nisam imala veliku želju da čitam šta je dalje bilo :-/
      I meni su ti Snovi po meri delovali interesantno, pa javljajte utiske kad pročitate!

      Избриши
    5. Ne, "Pekara" je knjiga za sebe. Početak, onako, nije loš, taman onih prvih 20-30 strana što može na sajtu d 7a se pročita kao odlomak ,ali ostatak...
      Ja imam jednu manu, da svaku knjigu koju počnem potrudim se i da je završim bez obzira koliko mi je nezanimljiv sadržaj, tako da se to nekad pretvori u pravo mučenje.

      Избриши
  5. Ooo, čestitam od srca😃!
    Najbitnije da bude živo i zdravo, a ostalo je manje bitno!
    Meni je maj jedan od najlepših meseci .Djurdjevdan,Sv.Nikola,majske ruže, tumaranje po pijaci prepunoj cveća,...A,i bebu će sačekati lepo vreme za šetnju.
    Ja sam se ovih trošila novac u "Službenom glasniku".Kolekcija "Veliki svetski muzeji" je na sniženju, pa se pojedinačno mogu dobiti za 220 dinara. "Fridine fijeste", "Beleške iz Moneove kuhinje" i "Duša vina" su u kompletu 3300 din. Pravi gastronomski užitak! Jedva čekam da isprobam neki od recepata Fride Kalo.
    Muzeji su simpatične knjižice. Istorijski sažetak i prikaz najznačajnijih dela. Za te pare vredi. Ukupno ima 12 delova.
    U "Službenom glasniku" stalno ima nekih sniženja, a članski popust je 25%.
    Pozz😃

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koliko sam samo stručne literature nabavila za 50-100 dinara, stvarno su korektni i ovako sa cenama, ali akcije su im tek za nevericu.:) "Službeni glasnik" i "Clio" prednjače kad je reč o izdavaštvu koje nije komercijalno. Uvek oduševe.

      Избриши
    2. Videla sam da imaju baš dosta stručnih naslova iz domena prava i književnosti.
      Volim njihovu knjižaru jer me ne bombarduju s ulaza najnovijim bestselerima. Izdanja su im odlična. Za Moneom i Fridom sam uzdisala mesecima.
      Iako mi Jelena Trivan, direktorka, nije baš najomiljenija osoba, rekla bih da radi odličan posao.
      Čini mi se da su sad na Sajmu proglašeni za najboljeg izdavača u regionu.

      Избриши
  6. Cestitam na prinovi!!! Moja devojcica se rodila u maju, ali je kao Bik neverovatno tvrdoglava s vremena na vreme. :D Na kraju, bitno je da beba bude zdrava i da je sve na svom mestu, a ostalo ide polako i postepeno. ;) Mi se trenutno selimo, krecimo, uredjujemo novi stan i sl, pa ce kicenje jelke sacekati jos malo, ali sam zato sve poklone pokupovala jos u novembru jer sam znala da sada necu imati vremena. Ostaje mi jos Noc knjige da kompletiram poklone. O:) Laguninu akciju sam propustila jer znam iz ranijih godina da tu slabo ima kvalitetnijih knjiga, ali sad mi je zao zbog knjizica sa nalepnicama, na koje sam bila potpuno zaboravila, jer ih i moja cera obozava. Samo bi lepila, pa sad i sami pravimo nalepnice uz pomoc dublet trake i papira, pa lepi po tim vec popunjenim knjizicama. :D Uzivaj u trudnoci i praznicima! :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na lepim željama, Zvezdana 💖
      Nama tih knjižica s nalepnicama nikad dosta, brzo ih trošimo. Mislim da sam pokupovala sve koje postoje kod nas (a da su za dečake ili neutralne), tako da mi fino dođe ovakva prilika da nabavim po 100 din.

      Избриши
  7. Harry Potter is also my favorite. The plot is wonderful.
    Sometimes I wish I could do magic. It's so interesting.
    how much is berta evening dresses

    ОдговориИзбриши

Постави коментар