Zima u hotelu smrti

Winter at Death's Hotel / Kenneth Cameron

Januar 1896. Čuveni pisac Artur Konan Dojl u okviru američke turneje stiže iz Engleske sa suprugom Luizom u Njujork. Smešteni su u hotelu Nju Britanik, gde nameravaju da se zadrže svega dva dana. Sticajem okolnosti, Artur odlazi iz grada bez supruge, koja ostaje sama sa služavkom Etel u hotelu. Na ulicama Njujorka pronađena je iskasapljena  nepoznata žena, a policija zataškava slučaj. No, Luiza zna da je tu ženu videla dan pre smrti u samom hotelu i upliće se u rasvetljavanje slučaja. 

Ako ste očekivali da će ovo biti roman o Dojlu, poput mene, pogrešili ste. Luiza je glavna junakinja ove knjige, a Artur je prisutan samo u njenim mislima i telegramima koje razmenjuju dok je on na putu i o njegovim stavovima i navikama, kao i o njihovom bračnom odnosu saznajemo iz njenog ugla. Između ostalog, Artur će se požaliti supruzi kako se svi interesuju isključivo za Šerloka Holmsa, zapitkujući svakojake trivijalnosti, umesto da posvete pažnju još kojem Dojlovom delu. 

Veći deo ovog krimi romana teče usporenim tokom, podsećajući na dela Agate Kristi, međutim, kako se radnja zahuktava i broj ubistava raste, utisak se menja i sam kraj po brutalnosti više liči na romane Tes Geritsen. 

Uz ovu knjigu ćete prošetati ulicama Njujorka na izmaku 19. veka, popiti čaj u luksuznom hotelu, naići na korumpirane policajce i radoznalu novinarku, kao i na Teodora Ruzvelta, koji je u to vreme bio na čelu odbora policijskih načelnika grada. Iako na prvi pogled deluje obimno i razvučeno, brzo sam je pročitala i najvećim delom mi je bila prijatna za čitanje. Čim sam završila, poželela sam nešto više da saznam o Luizi Hokins Dojl. Ovde je prikazana kao razumna žena, možda previše radoznala, osećajna i u rascepu između tradicije i feminizma. Žena je u to vreme bila tek nešto više od pokretne svojine svog supruga i podrazumevalo se da u svako doba treba da bude poslušna, da ne izlazi na ulicu bez pratnje, a Luizina nova prijateljica, novinarka Mini Fič, odskakala je od tog šablona. Odnos Luize i Mini doneo nam je neočekivan spoj, bar na prvi pogled. U suštini, nisu bile toliko različite po karakteru, već ih je oblikovao način života koji su vodile. 

U hotelu Nju Britanik srešćemo nekolicinu gostiju s kojima se Luiza upoznaje i na kraju saznati jezivu tajnu koju ta građevina skriva. Ako ste ljubitelj starinskih krimića, okušajte sreću s ovim (dok traje zima :-)). Ima oko 430 strana, izdavač je Evro Book

Коментари

  1. Ovo mi miriše na dobar, starinski krimić! Uz današnju tehnologiju nema one čari u otkrivanju ubice.Kamere su sve snimile, bazna stanica je registrovala kretanje, Dnk se radi rutinski...
    Baš bi mi prijao povratak u 19.-vek.
    Ja o Lujzi jedino što znam jeste da je umrla od tuberkuloze.
    Ovako česti postovi su mi legli kao poklon od Deda Mraza😃!
    P. S. Pošto si pominjala da čitaš Agatu Kristi, zanima me da li si imala u rukama neki roman Sofi Hane, iz ove serije o Herkulu Poarou? Vidim da Laguna sprema treću knjigu, a ja nikako da se usudim da pogledam, jer se sve nešto plašim da ću se razočarati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam čitala Sofi Hanu. Možda ako mi kojim slučajem dospe u ruke, a ovako da kupujem nisam htela jer još uvek nemam ni sve Agatine knjige. Ako se ti odvažiš, javi utiske!
      Hvala na divnom komentaru, nisam planirala ovako često da se javljam, ali eto, malo sam više čitala ovog meseca, pa da podelim to s vama :-)

      Избриши
  2. Ovo mi se baš, baš sviđa. Obavezno ću potražiti! Hvala, odličan tekst.:)))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da će ti se dopasti. Moja drugarica je takođe čitala, njoj se nije svidela. Zbog njenih nepovoljnih utisaka, nisam imala velika očekivanja :-)

      Избриши

Постави коментар