Čaj od šljiva


Nakon nekoliko meseci, konačno sam se prihvatila jednog domaćeg autora. Stalno sebe podsećam da ne zabušavam s našim piscima (mislim na ove savremene - ne računam one koji su odavno ušli u lektiru, s njima se družim redovno). Primetila sam ovu knjigu u knjižari prošle godine i razmišljala da je kupim, a onda sam videla tekst kod Katarine na blogu (Totally random by C) i to me je poguralo. 

Knjiga se sastoji iz kolumni koje je Lazar Džamić objavljivao u različitim časopisima, a koje govore o životu u Engleskoj, tačnije, razlikama između srpskog i engleskog naroda. Džamić je uspešno povukao paralelu između dva suprotstavljena mentaliteta, budući da je živeo 15 godina u Britaniji. Svaka kolumna se proteže na oko 5-6 strana, uključujući ilustracije Aleksandra Zografa. Iskreno, više bih volela da ima više teksta, a manje ilustracija. Ne smetaju mi one same po sebi, ali smatram da ih ovde ima poprilično u odnosu na broj strana same knjige. 
Nazivi nekih kolumni su: O jeziku, O pijenju, O pijacama, O mentalitetu, O artikulaciji, O popravkama, O nadimcima.... Dopala mi se rečitost koju je autor ispoljio u svojim zapažanjima i bilo mi je interesantno da čitam nešto drugačije od onog na šta sam navikla (ko je rekao Vulkanovi klasici :-)) Sam naslov predstavlja sintezu ustaljenih simbola engleskog (čaj), odnosno srpskog naroda (šljiva). 

Ovde nećemo naići na krajnosti u koje upadaju pojedini Srbi koji žive u inostranstvu - da stalno kude našu zemlju (a uzdižu svoju novu domovinu) i obrnuto. Mislim da se Džamić trudio da bude što realniji, ističući i srpske i engleske vrline i mane. Recimo, oni imaju bolju muziku, a mi bolje kolače. 

To je jedna od mana mesta kao što je London: popravljaju se auta i ljudi, ali ne i stvari. Posebno male. Zato mi ovde fale naši šusteri koji, uprkos imenu, popravljaju sve: i cipele i torbe i kišobrane i kaiševe i mnogo čega drugog... Majstori sitnih zanata, čarobnjaci koji čekić i klešta pretvaraju u Hristovo čudo i vremeplov: mrtvu stvar prvo ožive i onda je, u regularnim razmacima, ''vorpuju'' u neočekivanu , ali dobrodošlu, dugotrajnu budućnost. Svaka popravka je Uskrs u malom. 

Meni je posebno interesatno bilo poglavlje O jeziku, u kome se autor dotakao teme jezičkog čistunstva, pozajmljenica i ubacivanja stranih reči kada to nije neophodno. Svako od nas ima bar jednog rođaka koji se preselio u inostranstvo, pa priča srpskoengleskim jezikom, dodajući naše nastavke na engleske reči, stvarajući na taj način mutante koji ne pripadaju ni tamo, ni ovamo. Jeste lako pametovati iz ove perspektive, ali, nažalost, sve je više ljudi koji, ne mičući se iz Srbije, ubacuju nepotrebne engleske reči u svakodnevnu komunikaciju. Zaprašivanje rečenica ''enivejevima'' ne čini nas bližim Englezima; zaustavljanje na pešačkom prelazu da - kaže Džamić, a ja se s tim u potpunosti slažem. 

Emigracija nas je možda učinila srećnijima i bogatijima, ali, u mom slučaju, i pomalo dosadnijima.

Čaj od šljiva je simpatično štivo koje će nas podstaći da se malo zamislimo o sebi kao narodu, o tome šta bismo mogli da promenimo, a šta nam dobro ide, a saznaćemo ponešto o svakodnevnim sitnicama koje čine život u Engleskoj. Autor ponovo živi u Srbiji i predaje na jednom od beogradskih privatnih fakulteta. 

p.s. Znate li da sam jednom zbilja kupila čaj od šljiva (u kutiji, filter vrećice) da probam i pijuckala tako nekoliko dana? Onda sam jednog jutra oprimetila da u stanu često miriše na rakiju, pa sam optužila muža da loče, a krivac je zapravo bio čaj. 

Коментари

  1. Drago mi je da ti se knjiga svidela, meni je baš bila uživancija i brzo sam je pročitala. Volim što je u formi kolumni, pošto ne zahteva neki strogi kontinuitet. Autor je bio dosta objektivan, što mi se takođe svidelo. Moji utisci:

    http://alittlerunaway.blogspot.com/2017/05/subota-sa-knjigom-caj-od-sljiva.html

    ОдговориИзбриши
  2. Ovu knjigu već dugo šmekam!
    Svaki iole zanimljiv podatak o životu u Britanskoj prestonici, za mene je dragocen.
    Moram da izrazi jednu potajnu želju 😊, a ti ignoriši, ako smatraš da je napadno. Baš dugo se nadam da će osvanuti post o "Kraljici Margo".Nedavna slika s Instagrama je baš podgrejala moju želju😊.
    Pozz, lale su predivne, svaki put mi podignu raspoloženje😀♥️

    ОдговориИзбриши

Постави коментар