Fire and Blood


Svima nama koji smo iščekivali nešto vezano za serijal Pesma leda i vatre (knjigu ili seriju, daj šta daš) bačena je kost u obliku Vatre i krvi, dvotomne istorije Vesterosa, počev od dolaska Egona Osvajača, potomka loze zmajskih gospodara iz Valirije, taman pred početak poslednje sezone serije Igra prestola. Iskreno, očekivala sam da srpsko izdanje izađe malo ranije, ali bolje je i čekati nego zbrzati prevod i lekturu, zar ne? Uzgred, da li je još neko iznenađen što N. Pajvančić nije preveo ovu knjigu?

Ako ste čitali Svet leda i vatre (ili neki od brojnih sajtova posvećenih serijalu), upoznati se, bar u kratkim crtama, s istorijskim zbivanjima u Vesterosu (a i šire), kao i svim većim kućama i značajnim ličnostima. Moja preporuka je da svakako nabavite Svet, bar zbog predivnih ilustracija, rodoslova i grbova (ilustracija ima i u ovoj knjizi, doduše, ali su crno-bele). Očekivala sam da će Vatra i krv biti taksativno navođenje istorijskih zbivanja, ali sam prijatno iznenađena jer je zanimljivije nego što sam mislila da će biti, naročito delovi koji se odnose na Ples zmajeva i najveću bitku oko Gvozdenog prestola, koja se odigrala između potomaka Viserisa I, Renire i Egona II i iz koje nijedna strana nije izašla kao pobednik. Nedugo potom, nastupa period zatišja, sličan onome na koji nailazite dok čitate Gozbu za vrane (nakon Oluje mačeva). Po mom mišljenju, Svet leda i vatre i Vatra i krv su namenjeni ljubiteljima serijala Pesma leda i vatre i ne znam da li bi se ovi dodaci dopali onima koji nisu čitali Martinovo remek-delo, ali vidim da ima i takvih koji najpre kreću od ovih istorijskih knjiga. Ja ne bih tako radila, ali, ko voli, nek izvoli. 

Egon Targarjen se sa svojim sestrama Visenijom i Renis i tri zmaja (Balerion, Vagar i Meraksis) iskrcao na Vesterosu i postepeno osvajao deo po deo teritorije, dok nije proglašen kraljem. Za apsolutnu prevlast ima da zahvali zmajevima, protiv kojih dotadašnji kraljevi i lordovi nisu mogli da se bore, tako da su upravo vatra i krv donele krunu dinastiji Targarjena, reči koje postaju simbol njihove kuće, uz troglavog zmaja. Među Targarjenima je vladao običaj da se venčavaju međusobno, tako da se Egon oženio obema svojim sestrama (a ni nama, zahvaljujući onome što znamo o egipatskim vladarima, incestuozni brakovi nisu nepoznati). To je naišlo na snažan otpor Vere, najrasprostranjenije religije na Vesterosu, verovanja u sedam bogova (Majku, Oca, Staricu, Devicu, Ratnika, Kovača i Stranca). Knjiga se svodi na prepričavanje i, kao i svaki istorijat, predstavlja mešavinu činjenica i izmišljotina; oslanja se na beleške meštara iz Citadele i svedočenja dvorske lude, perverznog patuljka Pečurke koji često preteruje s navođenjem sočnih detalja. Ugovoreni brakovi, pozajmice od Gvozdene banke Bravosa, spletkarenja u Kraljevoj Luci, borbe, izbori kraljeve Desnice, Čas Vuka, prevrtljivi saveznici, smrt zmajeva (koja mene najviše pogađa od pomenutog), zveket valirijskog čelika, bal kao sredstvo da se izabere nevesta novom kralju - sa svime ćete se susresti na 500 i kusur strana prvog toma. Napominjem da ovo nije roman i da ne očekujete martinovski stil na koji smo navikli već je prepričavanje istorijskih zbivanja. Ne govori nam o Prvim ljudima, Deci šume, propasti Valirije i ostalim događajima koji su se zbili pre dolaska Targarjena na Vesteros - o njima možete čitati u Svetu leda i vatre.

Kao što je pomenuto, ova knjiga predstavlja prvi deo, počinje dolaskom Egona Osvajača i završava se namesništvom pod Egonom Trećim - Egon III postaje punoletan i preuzima vlast u svoje ruke i tako se završava prvi tom. Martin veli da će Vetrovi zime izaći pre Vatre i krvi II, ali ko će njemu da veruje nakon svih ovih godina čekanja, odlaganja, pomeranja. Postoje i šuškanja o novoj spin off seriji (neki kažu o Targarjenima, neki kažu o Dobu junaka), ali to je sve na dugačkom štapu i mnogo bih se više obradovala knjigama. 

Cena knjige je pristupačna, oprema je lepa (tvrd povez, ilustracije), a sadržaj zanimljiv. Izdavač je Laguna. Od mene preporuka. 

Коментари

  1. Odgledavši pre par sati prvu epizodu osme sezone, baš sam u euforičnom raspoloženju i razmišljam, jesu li Martin i ekipa serije ZAISTA svesni da su stvorili nešto što prevazilazi običan fenomen pop kulture, nešto što je deo života mnogih od nas i istinski nam znači?
    Nadam se da jesu!:)
    "Vatru i krv" sam videla u izlogu knjižare, izgleda prekrasno i raskošno, tako da jedva čekam maj da iskoristim rođendanski popust i dopunim svoju kolekciju. Mnogo hvala na tekstu i drago mi je što si se na vreme "dočepala" svog primerka knjige.:)
    P.S. Pajvančić nije preveo?:( Baš šteta, mislim da smo svi toliko navikli na njegov stil, a opet, nije preveo ni treći deo sage o Loku Lamori, pitam se zašto...vidim da je bar za knjige Dejvida Mičela još uvek zadužen.:)

    ОдговориИзбриши
  2. I još nešto, nadam se drugom tomu, jer bi on po nekoj logici obuhvatio sve do kraja Robertove bune, meni najintrigantnijeg razdoblja.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni se čini da će to biti najinteresantnije, vladavina Erisa Drugog i kraj dinastije. Ja nisam mogla da čekam jer je beba na putu, pa sam pošto-poto htela da pročitam pre porođaja, a vidim da mnogi čekaju Noć knjige (tj. oni kojima nije rođendan pre juna :-)). Ja sam platila 900 i nešto din, mislim da nije mnogo za ovo što dobijemo.

      Избриши
  3. S obzirom da su u Svetu leda i vatre opisani svi ti dogadjaji, meni ovako, na osnovu ovoga sto citam deluje da je ova knjiga nepotrebna. Ne znam... Jedino ako ih nije Martin razradio do detalja, pa da se eto sazna i nesto novo. Inace, sad u martu sam zavrsila knjigu SLIV i jako mi se dopala, pa zato i razmisljam koliko je ova knjiga neophodna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da je baš u tome stvar, detaljna i bogata istorija dinastije, sa mnogo toga što (kako Aleksandra i kaže) nije obuhvaćeno "Svetom Leda i Vatre". A čim su najavljena dva toma, deluje mi da se Martin bar s te strane aktivirao. :)

      Избриши
    2. Onda je to OK. :) U tom slucaju, verujem da je zanimljivo za citanje! :)

      Избриши
    3. Svakako ima više o Targarjenima nego u drugim knjigama jer se ovde bavi isključivo njima. Da je knjiga neophodna - nije, ali je lepo da se ima ako voliš serijal i taj svet koji je Martin stvorio :-)

      Избриши
    4. Onda stavljam na spisak. :) Imam sve knjige osim Vatre i Krvi. Danas sam kupila u Laguni na popustu od 40% Viteza sedam kraljevstava, tako da je ovo sledece. :)

      Избриши
  4. Ja je baš trenutno čitam tj ostalo mi je još jedno poglavlje. Baš mi se jako sviđa taj istorijski ton i kako se prepliću činjenice i legende i tračevi u jednu zabavnu zbrku događaja. Bilo bi kul da se neke od legendi potvde kao tačne na primer onaj zmaj što je sneo leglo u Zimovrelu , da sada pronađu ta jaja možda bi im to pomoglo. Slažem se za zmajeve i meni je baš bio tužan taj rat svi su skoro izginuli i pobili sve zmajeve. Inače onaj Prosjak što ih je podsticao da ih ubiju i na ilustraciji i po opisu jako liči na nekog white walkera.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар