Prvomajski


Dragi dnevniče, da li sam luda ako već sad smišljam šta bih kupila za Noć knjige? Uhvatio me talas kupovine knjiga i ode sve nizbrdo. Čini mi se da sam vam poverila kako mi je apstinencija lakša od umerenosti (nikako da se setim ko je od poznatih ljudi to izjavio. Sveti Avgustin?). Zasad su na listi ''Trn u grudima'' Kolin Mekalou, obavezno nešto od Pekića (nemam ništa! U životu nisam kupila nijednu njegovu knjigu i stidim se), Agata Kristi je uvek dobrodošao dodatak, mada sam prošle nedelje iskoristila Laguninu akciju i kupila 3 njena romana za 999 din, tu su na slici (juče sam počela da čitam ovaj Džep pun raži. Dosad sam je čitala samo u hrvatskom izdanju, zvala se Džep pun žita i baš me zanima kako će prevesti pesmicu koja se provlači kroz knjigu). Amin Maluf mi je takođe drag, a verovatno će upasti i nešto od epske fantastike, kao i Gejmenova knjiga ''Srećom, mleko''. I novi Leonardo da Vinči Voltera Ajzaksona obavezno. Porudžbinu koju sam napravila za Svetski dan knjige na sajtu Vulkana i dalje čekam, opet će biti natezanja s kuririma...

I dalje sam vrlooo trudna, brojim dane, ili odbrojavam (mada ne znam dokle tačno). U svakom slučaju, za mesec dana sigurno neću biti više trudna, što je olakšavajuće osećanje (i pomalo uznemirujuće, takođe). Stomak mi liči na loptu za plažu. Situacija u pekari prošle nedelje, kad sam kupovala pecivo za ukućane: ''Dobar dan, dajte mi dva parčeta pice, integralnu kiflu sa semenkama i jednu perecu.'', a prodavac pita ''Da Vam spakujem ili ćete ovde da ručkate?'' Znam da sam velika, ali nisam znala da izgledam kao da mogu odjednom da pojedem toliko, haha. 

Zasad uspevam redovno da pratim poslednju sezonu Igre prestola, s tim što ne ustajem usred noći čim izbace epizodu, već sačekam ponedeljak/utorak. Sviđa li vam se moja nova šolja? Htela sam da kupim neku s poklopcem (''za poneti''), ali imaju samo targarjensku i lanistersku. Lično više volim Targarjene, ali mi se njihov HBO grb nešto ne sviđa tj. vizuelno mi se mnogo više dopada lanisterski lav. Omiljena kuća su mi Starkovi, kao i većini, pretpostavljam. Nisam nikad bila originalna (pa da se npr. naložim na Grejdžoje ili Tirele). Gledam i reprize ''Bekstva iz zatvora'' (to je bio moj prvi susret s genijalnom muzikom Ramina Đavadija, da li je i vama?) i baš se nešto prisećam kako sam u vreme kad sam premijerno pratila tu seriju bila bezbrižna studentkinja (minut-dva ćutanja dok me mine žal za mlados'). A imate i ''Mućke'' oko 8 uveče na O2.  Nisam osoba koja prati mnogo serija, ali sad se pogodilo da imam vremena, pa koristim priliku. Drugarica prati ''Suits'', ima li neko od vas da je gledao, da li preporučujete?

Vidimo se sutra na istom mestu, pisaću vam o trilerima koje sam čitala. Uživajte u praznicima ❤️

Коментари

  1. I ja sam napravila listu za "Lagunu", doduše, prvo rođendanski popust (to mi predstoji pre Noći knjige), a za kasnije, videću prema mogućnostima. Definitivno u tom prvom krugu nabavki idu "Vatra i krv", "Svet u plamenu" i "Sudbina i komentari". Za Noć knjige, možda uzmem Raderfurda ili Mičela, da kompletiram naslove koji mi fale, a možda izbace i nešto novo zanimljivo do tada.:)
    Pratim "Igru prestola", takođe tek sutradan po izlasku torrent-a (nema šanse da ustajem noću, a nemam ni HBO) i za sad mi je OK, mnogo toga bih izmenila, podjednako toga mi se dopalo, u svakom slučaju sam snizila očekivanja odavno i videću kad se odvrti sezona, a utisci slegnu, kakav će biti opšti.:)
    Inače, gledam "Mućke" na O2, čak sam i mamu uspela da navučem, genijalni su i nikad mi ne dosade.:) Počela sam da pratim i "Vavilon Berlin" vikendom na RTS2, kome su se svideli "Peaky Blinders" i "Senke nad Balkanom" (meni jesu, mnogo!), oduševiće se i ovom serijom, ista je epoha, estetika, bliske teme...
    Zanimljivo je da nikad nisam gledala "Bekstvo iz zatvora", iako su svi iz okruženja, počev od brata i tate, svojevremeno poludeli za ovom serijom. Mislim da sam bacila pogled na par epizoda i da mi se svidela, ali nikako nisam stigla da uhvatim kontinuitet. Glavni lik je dobar frajer, eto toliko pamtim.:)
    Za "Suits" sam čula samo zahvaljujući spominjanjima da je tamo glumila Megan Markl.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Raderfurd beše ima one serijale o gradovima? Već duže vreme mi deluju primamljivo, ali sam teška da se nakanim kad vidim da nešto ima više delova (mada ni ne znam kako bi uspeli sve da smeste u jedan).
      A od ostalih kuća u Vesterosu volim Tulije, sviđa mi se njihov moto, Crna Riba mi je jedan od omiljenih likova, jedino mi se grb tj. riba ne sviđa, pa ne bih kupovala ništa njihovo.

      Избриши
    2. Citam vasu prepisku pa mi pade na um da kada bi u Vesterosu sve te "pokrajine/kraljevstva" bile stvarne zemlje, cini mi se da bi Brzorecje bilo Srbija - na osnovu svega sto sam procitala o njima u Svetu leda i vatre. :P Eto - trenutna impresija. :)

      Избриши
  2. I, da, mnogo mi se sviđa šolja!:))))
    A Starkovi, pa Targerijeni, pa Tajreli (Tireli) su moja lista najdražih kuća, mada sam od onih kojimnogo vole i (u knjigama) Grejdžoje - pirati, mora se.:)

    ОдговориИзбриши
  3. Jeste, "London" (3 knjige), "Njujork", "Pariz" i "Ruska" (po 2). :)
    Ja nemam "Rusku", a videhi da uskoro izlazi "Sarum" u tri dela, ponovo engleska tema.

    ОдговориИзбриши
  4. I ja sam nešto rano počela da mislim na noć knjige , jer mi se jako svidela ta knjiga o Leonardu pa razmišljam sa čime da je uklopim. Baš mi se sviđa kako su je odradili jako je fin paprir i ima mnogo njegovih slika baš je kao neka mini enciklopedija. Super je šolja i knjige mislim da je super akcija, al meni se odatle nije ništa naročito svidelo kul mi je ta "Džep pun raži", al to je samo jedna knjiga. Što se tiče Pekića i mene nekako uvek bude sramota što nisam pročitala Besnilo. Što se tiče seriji gledala sam samo Got i Mućke tako da nemam pojma da li ove koje pominješ valjaju, a što se tiče Gota nabavila sam knjigu , jer me je baš razočarala ova treća epizoda i skroz sam izgubila volju da gledam seriju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Onda nemoj gledati četvrtu epizodu :(, mene je razbesnela i razočarala....mislim da ću ispratiti seriju do kraja, ali nije više to ono što sam volela. Sad sve nade polažem u Martina da barem knjige završi kako je red.

      Избриши
    2. Ja pogledala... sve lošije i lošije. Razočaravajuće, slažem se. Meni, recimo, nije jasno zašto su gledaoci mahom napljuvali prethodnu sezonu, meni je mnoogo bolja od ove.

      Избриши
    3. Pa i ja sam pljuvala prošlu sezonu da budem iskrena, ali sad kada uporedim sa ovom prošla je bila zlato. Ahahh Ma odgledaću još te dve kad su već samo dve ostale , al nekako mi više nije uživanje da gledam već više hoću da završm seriju kad sam je već toliko gledala. Što je malo tužno i žao mi je što nisu poslušali Martina i sačekali ga da napiše nešto pa da snime kvalitetniji završetak sa više sezona.

      Избриши
  5. Ako ti je za utehu, nisi jedina koja pravi spiskove za "Noć knjiga" 😃. Već neko vreme vagam šta uzeti tad, a šta može da sačeka rodjendanski popust.
    "Trn u grudima" ili "Ptice umiru pevajući" sam čitala još u srednjoj školi i ostavila je neki gorko - slatki ukus. Više je pamtim po seriji sa predivnim Ričardom Čembrlenom.
    Na vrhu spiska mi je "Dvor kneza Aleksandra Karadjordjevića", a prate je knjige Luke Mičete, biografije srpskih srednjevekovnih vladara.
    Leonardo da Vinči je pod obavezno!
    Kad neko pomene "Džep pun raži" odmah mi padnu na pamet obilan engleski doručak i popodnevni čaj 😋.
    "Mućke" su genijalna serija! Negde sam pročitala da ih je i engleska kraljica redovno pratila.Samo, ponekad mi je tužno da ih gledam, jer me Deka podseća na mog deku, koga više nema.
    Sličica ti je baš po mom ukusu🌺. Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Em dobro je, ima vas još sa spiskovima! Samo još da nađemo nekog ko će da potegne tj. ponese sve te knjige :-D

      Избриши
  6. Ni ja nikad nisam kupovala Pekića. I nije sramota nemati ga u kućnoj biblioteci jer se čovek ponekad pogubi u ogromnoj ponudi, akcijama, popustima, pa ovakve veličine obično budu zapostavljene.
    Eto, nikako da kupim "Nečistu krv" koja je u "Laguni" smešnih 500 dinara, a uz članski popust i manje.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар