Poslednji vikend u 2019.


Još jedan post na temu #praznicinamstižu je tu. Iskreno, da nisam zatrpana ukrasima, ne bih ni sada shvatila da Nova godina samo što nije. Prethodnih desetak dana je bilo haotično jer sam uz svakodnevne obaveze uzela u zadatak da spremim poklone, pošaljem čestitke, odem na priredbu u vrtiću. Volim takve zadatke, ali mi je drago što im se nazire kraj jer moram u potpunosti da se posvetim uobičajenim dužnostima. 

Ustalio se običaj da s dvema drugaricama razmenjujem novogodišnje paketiće s knjigama, tako da na slikama možete videti kako je izgledalo pakovanje. Postao je pravi izazov odabrati pravu knjigu, neku koju već nemaju, a žele da pročitaju. Tu se ubaci i neki slatkiš, ukrasna sitnica da upotpuni praznično raspoloženje i mnogo volim ovaj godišnji ritual. 



Ogi i ja smo okitili jelku (opet u istim bojama jer smo kupili novu jelku, a nije mi se davalo mnogo para i na nove ukrase; promenićemo ih sledeće godine). Moj asistent je pun entuzijazma i još uvek redovno okači po 8-9 ukrasa na jednu granu, a drugu ostavi praznu, pa ja to malo preraspodelim kasnije. Zatrpana sam knjigama (neke sam dobila na poklon, neke od izdavača, a svratila sam i na Noć knjige, gde sam kupila Ledenog zmaja i Trn u grudima). Stigao mi je i paket s ilustrovanim Harijem i nekoliko knjiga bajki. Verovatno bi bilo praktičnije da sam umesto toga kupila novu pidžamu ili parfem, ali sam većinu ovih knjiga dugo želela i pretpostavljam da me je to usrećilo više nego nešto drugo. Za knjige mi nikad nije žao novca. Žao mi je što moram da se istresem za eksterni hard disk, na primer, jer mi je memorija desktopa i laptopa u crvenom već dugo. Žao mi je što moram reći da sam u prethodnom periodu (od Sajma naovamo) više nabavljala knjige nego što sam ih čitala. U novembru sam pročitala: ''Kako vaspitati sjajne dečake'' (Ijan Grant), ''Veštice'' (Roald Dal), zbirku pesama Odiseasa Elitisa, ''Istorija pčela'' (Maja Lunde), ''Puškinova brda'' (Sergej Dovlatov), ''Soba čuda'' (Žilijen Sandrel) i zbirku od 7 priča A. P. Čehova. U decembru: ''Tajna božićnog pudinga i drugi slučajevi Herkula Poaroa'' (Agata Kristi), ''Ledeni zmaj'' Džordž R. R. Martin, ''17: antologija švedske noar priče'' (grupa savremenih skandinavskih autora) i ''Nobelovac iz  Makonda'' (biografija G. G. Markesa, Milan Balinda). Sad kad sam ovako nabrojala, vidim da to i nije tako malo kao što sam mislila, pa mi je lakše. Mislim da sam u 2019. prešla onaj najčešći Goodreads izazov od 50 knjiga ( a bolje da ne razmišljam o tome koliko sam ih kupila).




Pošto je ovo poslednje javljanje u ovoj godini, iskoristiću priliku da vam poželim sve najlepše u 2020. Mnogo divnih trenutaka, druženja i osmeha, koktela i putovanja, plesa i poljubaca, čokolada, knjiga i uspomena. 🎅 Srećna Nova godina! 

Коментари

  1. Draga Aleksandra, najpre da ti i ovde zahvalim (nadam se da ti je stigao mejl, ali za svaki slučaj) na čestitki!:) Mnogo, mnogo si me obradovala!:)
    Ovde kod mene od noćas pada sneg i baš sam se obradovala po ustajanju ugledavši "zimsku idilu" kroz prozor. Pre sat vremena sam okitila jelku i tako me, mada nisam bila raspoložena, ipak polako hvata novogodišnja euforija.
    Nasmejala me Ogijeva metoda kićenja jelke i sjajna mi je ideja spremanja ličnih poklona za prijatelje, divna inicijativa.
    Što se tiče pročitanih knjiga, solidan je to broj i mnogo interesantnih naslova. Baš sam pre desetak dana i sama kupila "Ledenog zmaja", nekako je izašao u pravo vreme.
    P.S. Druga sličica, sa dečjim knjigama i cipelicama, podsetila me na onu Lililu repliku iz "How I met your mother": "But, sock!":)

    https://media.tenor.com/images/51e1aea5e4674003a1f32c170a99aa72/tenor.gif

    Sve najlepše za predstojeće praznike i u 2020. godini!:*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobila sam mejl (ne proveravam taj blogerski svakog dana), drago mi je što je čestitka stigla na vreme :-)) Sećam se te Liline replike, bebeće stvari umeju da razneže (još su ovo na slici bakandže/patofne koje su ogromne jer se nose preko čarapa), ali pošto me dreka budi više puta noću, trenutno nisam sentimentalna :-D
      ''Ledeni zmaj'' je zbilja izašao u pravo vreme, pred zimu&praznike, a svi padamo na lepo upakovane priče (čak i ljudi koji ne čitaju Martina).

      Избриши
  2. Poslednja nedelja u godini..
    Ja stvarno ne znam gde je ova godina odletela, ni trepnula nisam. :) Ogiju svaka čast na trudu, ja sam opet retka pojava, verujem, jer ne volim da kitim jelku. Malena je, ali nikad nemam volje za dekoraciju. Dosta si ti knjiga pročitala, meni je pak godina bila baš bezveze što se knjiga tiče, jedva ću nakupiti pet naslova za tekst o najboljim knjigama - jedva. :D

    Ne žalim ni ja para za knjige, nikad. Uvek se može umesto njih kupiti nešto što nam takođe treba, ali ja ipak odlučim da to budu knjige. Uvek. :)
    Srećni praznici! :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni je proletela, prosto se plašim da ću, dok se okrenem, biti baba. S gomilom nepročitanih knjiga pored sebe.
      Razumemo se oko kupovine, i meni je to najdraže potrošen novac. A i nema tako kratak rok upotrebe kao ostale stvari :-)))

      Избриши

Постави коментар