3xTriler

 

Pretraga kaže da je poslednji tekst iz ove rubrike bio pre 1.5 godinu. Ups. A tri knjige o kojima ću pisati danas sam pročitala pre nekoliko meseci, međutim, tek sad sam našla volje i vremena da i o njima prozborim koju. Da li da krenem od one koja mi se najmanje dopala? Dogovoreno. 

Pedeset pet (55 / James Delargy). Opis na poleđini je tako dobro sročen da sam poželela da pročitam knjigu. Jedan policijski narednik učmalog australijskog gradića u svojoj stanici zatiče Gabrijela, žrtvu serijskog ubice po imenu Hit, koji ga je držao u brvnari u planinama i odakle je teškom mukom uspeo da pobegne. Narednik Čendler se zainteresovao za neobičnu priču i pokrenuo potragu za Hitom, kad se događa neočekivani dolazak izmučenog Hita koji tvrdi da ga je serijski ubica držao zatočenog u brvnari u planinama. Serijski ubica po imenu Gabrijel. Neizostavno pitanje koje se postavlja je kome verovati. Sama ideja mi se dopala, realizacija baš i ne. Ponovo imamo opšta mesta - Čendlerova porodica trpi zbog njegove posvećenosti poslu, tu je i suparnik koji može ''sve brže i bolje'' od Čendlera, a sam kraj je razočaravajuće nedovršen. Knjiga nakon čijeg se čitanja osećate kao izduvan balon. Sva ta sumnja, potraga, jurnjava i puf. Ništa. Ja sam je kupila na nekoj 3 za 999 akciji, pa ne mogu reći da sam se istrošila, ali ni u kom slučaju ne nameravam da je ponovo čitam, tako da odlazi u kutiju za rashod. Izdanje: Vulkan, 2019. Za proleće je planiran izlazak druge Delargijeve knjige i pretpostavljam da je u pitanju neka vrsta nastavka.

Dom Čandlera Vilkinsa bio je grad Vilbruk. Bio je to celog njegovog života. Trideset dve duge godine zaglavljen je na Pilbarskom platou u unutrašnjosti Zapadne Australije, na zemlji koja je, okvirno, stara pola milijarde godina, nekada deo drevnog kontinenta Ur. Ponekad je Čandler verovao da su mu se u kosti uvukli ovi praistorijski atomi i učinili da prevremeno ostari. Bronzanocrvena prašina, vatreni prekrivač zemlje oprljene skoro do smrti, umela je da učini to ljudima. 

Sestra (The sister / Louise Jensen) - na drugom mestu moje današnje liste. Sestru ne bih nazvala pravim trilerom i ima zadivljujuću količinu nepotrebnih, repetitivnih delova. Glavna junakinja Grejs živi sa svojom velikom ljubavi, Denom, ali je nezadovoljna jer ne uspeva da se oslobodi prošlosti. Njena najbolja prijateljica Čarli je mrtva i moraćemo da istrpimo Grejsina redovna prisećanja prošlosti, koja su naizmenično isprepletana sa glavnim tokom radnje. Ali, imamo jedan zanimljiv momenat, kada autorka uvodi lik psihopate koji će se neočekivano naći u Grejsinom životu, i to će je naterati da shvati koliko je dotad bila srećna sa svojim finim poslom u vrtiću, u društvu mačke Micike i stabilnoj vezi sa Denom. Naša apatična junakinja naći će se u lavirintu spletki, ogovaranja, ozbiljnih problema na poslu, svađi sa partnerom. Na kraju ćemo dobiti rasplet dostojan telenovele, ali, uprkos tome, ne mogu da mrzim ovu knjigu. Videvši ime autorke, pomislih da je u pitanju skandinavski triler, ali je u pitanju engleski. 

Crnih kaputa ima svuda koliko hoćeš. Pomislim da se verovatno ne radi o liku koji me je posmatrao prekoputa kafea, ali se ukočim u mestu. Ne znam šta ću. Lik se ne miče i premda mu ne vidim lice, imam snažan osećaj da me posmatra. Ne znam da li da mu priđem i suočim se s njim ili da bežim. 

Pogodi ko sam (Pop goes the weasel / M. J. Arlidge). Druga knjiga ovog autora (nakon Na tebe je red) i možda bolja od prethodne. Već smo upoznali inspektorku Helen Grejs i saznali za njenu potresnu prošlost i probleme sa ocem i sestrom. U ovoj epizodi Helen je na tragu serijskom ubici koji ubija ugledne porodične ljude kasapeći ih i dostavlja njihove organe prijateljima i rodbini umrle osobe. Trag je dovodi do žene koja se pretvara da je prostitutka, mameći poročne ljude kako bi ih ubila. Da li je ovde ubica ujedno i žrtva, ostaje da se vidi, a meni je Arlidž ovim romanom držao pažnju od prve do poslednje stranice. Naići ćemo i na neke prilično surove i ogavne opise, ali u trilerima i ne očekujemo cveće i leptiriće. Dinamičan roman koji mogu da preporučim ljubiteljima žanra. Izdavač (kao i za prethodnu knjigu): Evrobook. 

Magla se prikradala s mora, gušeći grad. Spustila se poput nadiruće vojske pa progutala znamenitosti, prigušivši mesečinu i pretvorivši Sautempton u čudno i neprijatno mesto. 

? Da li ste čitali neku od ovih knjiga? Preporučite mi neki triler. 

Коментари

  1. Prvi put čujem za sva tri naslova (mada, iskreno, nisam u toku sa skorašnjom produkcijom trilera) i treći mi deluje najzanimljivije. Zapravo, još ne mogu da odlučim da li radije gledam ili čitam trilere (biće da je ovo prvo). Razmišljam da krenem od Le Karea, što zbog nedavne piščeve smrti koja je nekako podsetila mnoge na njega, što zbog statusa klasika u žanru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam čitala Le Kare, jednom sam prelistala jer je moja mama čitala (a jedan moj profesor preveo) njegovu knjigu, ali mi nije držala pažnju (Panamski krojač ili tako nekako je glasio naslov). Od ovih mojih treća jeste najuzbudljivija, odnosno, pisac deluje najumešniji :-))

      Избриши
  2. Karizija si verovatno citala, ja tek krenula sa njim i meni se svidja, jako je dinamicno, stalno ima nekih obrta da na kraju i ono sto je ocigledno ne deluje vise kao ocigledno. :D Ako ga nisi citala, ja ti ga preporucujem. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čitala sam Šaptača i Dečaka od stakla, mogla bih još ponešto, samo ga nemam na lageru :-) Imam dva Olsena kupljena na nekim akcijama, pa ću njega prvo. A šta preporučuješ od Karizija, da stavim na sledeći spisak?

      Избриши

Постави коментар