31.03.2012.

Something new, something blue

Kao i većina ljudi koja je jedva dočekala proleće (da se konačno otarasi čizama i kaputa), i nakon preležane prehlade, predstavljam svoju prolećnu poslovno-opuštenu kombinaciju. Priznajem da sam zimi dosadna i uglavnom u dvobojnim kombinacijama; na proleće se malčice osmelim pa ubacim i nešto drečavije, a leti sve pršti od boja. I tako ukrug.
Shirt: Bershka Trousers: Terranova Bag: Republic Plastic bangle : Oriflame Shoes: no name boutique

18.03.2012.

Picasso in Belgrade

Juče sam (konačno) pogledala Pikasovu izložbu u Bulevaru vojvode Bojovića. U pitanju je njegova zaostavština u vidu predmeta od keramike i srebra, koje je stvarao dok je živeo u Valorisu, u Francuskoj. Zbog toga cela postavka ima naziv ''Na Azurnoj obali''; može se pogledati do 15. aprila, nakon čega se seli u Dubrovnik. 
  Pojedini predmeti imaju i svoju praktičnu primenu (vaze, tanjiri, keramičke pločice), dok su drugi čisto dekorativne prirode. 
                      Plakat koji je Pikaso uradio za dotada najveći jugoslovenski film. Nažalost, njegovo idejno rešenje na kraju nije prihvaćeno zbog golotinje na slici.
 Ovaj deo njegovog opusa nastao je dok je bio u vezi s Fransoaz Zilo, jedinom njegovom ženom koja nije dozvoljavala da naslika njen lik, i jedinom koja je njega ostavila. Rodila mu je dvoje dece, Kloda i Palomu.
 Bila sam prijatno iznenađena velikim odzivom posetilaca. Subotom su, inače, organizovane ture s vodičem koje traju oko pola sata, a nakon toga možete ostati i natenane razgledati eksponate. Cena ulaznice je 450 dinara, ali se odobrava popust na grupne posete (minimum 7 osoba).

06.03.2012.

Buyology

Na ovaj post me je inspirisala knjiga ''Kupologija: istine i laži o tome zašto kupujemo'' koju sam nedavno pročitala. 
Sa svih strana smo okruženi reklamom, bilo da smo je svesni ili ne. Koji su trikovi velikih kompanija da privole ljude da kupuju baš njihov proizvod? Da li su potrošači žrtve njihove manipulacije? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja možete pronaći u ovoj knjizi Martina Lindstroma, stručnjaka za reklamiranje koji godišnje održi na stotine predavanja na ovu temu širom sveta, ilustrovanoj mnoštvom konkretnih primera - što je po mom mišljenju najbolje, jer smo zasićeni uopštenim tekstovima s kojima se možemo sresti na svakom koraku.
Tako ovde, između ostalog, možemo pročitati sledeće:
  • Zašto odlučujemo da kupimo proizvode određenog brenda?
  • Zašto upozorenja o štetnosti duvana koja se nalaze odštampana na kutijama cigareta u mozgu potrošača ne nalaze na odbijanje?
  • Kako je film Toma Kruza Top Gan uticao na prodaju Rayban naočara, kožnih avijatičarskih jakni i broj regruta ratnog vazduhoplovstva i mornarice.
  • Zašto je čokoladica Kit-Kat toliko popularna na pretrpanom japanskom maloprodajnom tržištu.
  •  Kako je brend Nike došao do svog logoa (karakteristično ’krilce’ za koje danas svi znamo šta označava)
''Ponekad samo to što neki proizvod uvek iznova viđamo čini da poželimo i sami da ga imamo.''
''Nasmešena lica mogu nas podsvesno navesti da kupimo više, što pak znači da su vlasnici radnji koji od svojih zaposlenih traže da se osmehuju na pravom putu.''
 ''Većina brendova poigrava se strahom, posredno ili neposredno. Kupujemo lekove da odagnamo depresiju, pilule za mršavljenje i članstvo u teretani da bismo sprečili gojaznost, kreme i serume da ublažimo strah od starenja... Stručnjaci za reklamu pokušavaju da nas zastrašivanjem ubede da ćemo, ako ne kupimo njihov proizvod, biti manje bezbedni, manje srećni i da ćemo imati manje vlasti nad svojim životom.''
 
''Što je više jedan brend obavijen velom tajne, to je verovatnije da će nam se dopasti.''
Iako je vid ključni faktor kupovine, miris i zvuk su znatno moćniji nego što smo mogli i da sanjamo. Miris aktivira potpuno iste regione mozga kao i slika proizvoda. To objašnjava zašto se u prodavnicama znatno poveća prodaja kada se na ženskom odeljenju rasprše mirisi poput vanile.
Mada se omiljeni mirisi razlikuju od kulture do kulture i od naraštaja do naraštaja, svi su oni, donekle, oblikovani našim unutrašnjim asocijacijama.
Miomiris koji udišemo iz restorana zapravo ne potiče sa roštilja već iz limenke sa sprejom, a koji restorani brze hrane izbacuju kroz ventilacione otvore. U ovo sam se lično uverila dok sam stajala kod hotela Moskva, čekajući drugaricu. Iz MekDonaldsa se širio zamaman miris brze hrane, iako je njihov restoran bio na drugom kraju ulice, razdvojen brojnim saobraćajnim trakama, velikim trotoarom i baštom. U uobičajenim situacijama nećemo osetiti miris koji se širi iz kuhinje restorana (jer se ne nalaze odmah kod ulaza u restoran, prilično su zavučene i gosti ih i ne vide), eventualno ako bismo prošli neposredno ispred samog ulaza restorana. I tako sam ja, iako uopšte nisam bila gladna, osetivši taj miris, poželela da svratim u MekDonalds i naručim hamburger i pomfrit, koji mi se do pre par sekundi uopšte nisu jeli. Ipak, nekako sam odolela. Nakon što sam pročitala ovu knjigu, bilo mi je jasno da se i oni, verovatno, služe ’’prljavim’’ trikovima kao i njihove američke kolege i izbacuju miris kroz ventilacione otvore na ulicu.
Sa svih strana su napadnuta naša čula, odnosno naš novčanik. Ipak. i kompanijama je zadovoljstvo mušterije veoma važno jer nezadovoljni verovatno nikada više neće kupiti njihov proizvod.  Dakle, igra se na obostrano zadovoljstvo, a na nama je da odlučimo do koje mere ćemo se prepuštati kupovini.

03.03.2012.

Small shopping

Za danas sam nameravala da napravim novi outfit post, ali nisam imala vremena, tako da ću samo predstaviti deo svoje današnje kupovine.
Proizvod koji sam otkrila tek pre par meseci (zahvaljujući svojoj kumi) su Balea tupferčići za skidanje šminke. Oni već dođu natopljeni, tako da je jednostavno u par poteza skinuti ostatke šminke s lica pre spavanja. U kutiji ima 35 komada i mogu tako da stoje par meseci, neće se osušiti (ako je kutija dobro zatvorena, naravno). Ovo je prilično zgodno low budget rešenje. Prodaje se u DM drogerijama i koštaju 235, 00 dinara. Postoji nekoliko vrsta (za osetljivu kožu, sa alojom i sl.), ovi koje sam ja uzela su za normalnu kožu. Ne sadrže alkohol.
Pearl Drops pasta za izbeljivanje zuba mi nije preterano draga, ali moram je koristiti s vremena na vreme. Iako nisam pušač, pijem čaj u velikim količinama, što ume negativno da se odrazi na belinu zuba. Stomatolozi kažu da su ovakve paste agresivne i da ih treba koristiti krajnje štedljivo, odnosno praviti velike pauze nakon desetak dana uzastopnog korišćenja.

U Delfi knjižarama još uvek traje akcija Mesec ljubavi na kojoj se 100 naslova mogu kupiti po sniženoj ceni. Nisu sve knjige u žanru ljubavnog, ima i istorijskih, komičnih, fantastike. U knjižari u kojoj sam danas bila nisam uspela da pronađem sve naslove koji su me interesovali, verovatno zato što se akcija bliži kraju (traje do 10. marta), ali i dalje se može izabrati nekoliko finih knjiga, za sebe ili za poklon.

Nisam oduševljena Nivea dezodoransima i još uvek sam u fazi traženja idealnog, tako da bi mi svaki predlog dobro došao. Treba mi neki dugotrajan, da zaista sprečava znojenje i po mogućnosti da je blagog mirisa.

02.03.2012.

Spring is in the air

Vredi preživeti surovu zimu samo da bih, s prvim znacma proleća, osetila buđenje prirode, nemir u vazduhu i leptiriće u stomaku. Svakog proleća se iznova zaljubim u svet oko sebe.
                                                                  Lovely mimosas
Zimi ne volim da izlazim i zato, čim otopli, gledam to da nadoknadim dugim šetnjama. U tom pogledu sam komformista, volim da mi je pre svega udobno i uvek nosim ravno. Prestala sam da nosim torbe u šetnju jer opterećuju. Par neophodnih stvarčica fino je stao u džepove.
   Striped sweater - Bershka
                                                             Lion necklace - Accessorize
                                  
Ove fotografije su snimljene 29. februara, dok sam još uvek bila na moru. Već osećam nostalgiju. S druge strane, grad nudi mnoge sadržaje koji mi na moru nisu bili dostupni, a nadoknađivanje počinje već večeras :-)