My favourite books


Les trois mousquetaires - Alexandre Dumas
Vanity fair : a novel without a hero - William Thackeray
Le comte de Monte-Cristo - Alexandre Dumas
The motorcycle diaries - Ernesto Che Guevara
The hound of Baskervilles - Arthur Conan Doyle
The jungle books - Rudyard Kipling
The Happy prince and other tales - Oscar Wilde 
The hobbit - J.R.R. Tolkien


Ovo bi ujedno bila neka moja top lista knjiga za pusto ostrvo, s tim što sam neke izostavila (npr. ponela bih i sve Hari Poter knjige i ceo serijal Pesma leda i vatre). 

Tri musketara Aleksandra Dime su mi od detinjstva omiljena knjiga pa je na svakih godinu-dve iznova čitam i uživam u avanturama hrabrih kraljevih gardista. Mislim da mi nikada neće dosaditi. 


Vašar taštine : roman bez junaka Vilijema Tekerija je svojevrsna društvena satira - dopada mi se kako pisac ismeva tadašnje društvo, njihova shvatanja i postupke - sav taj cinizam je vrlo privlačno upakovan, zahvaljujući čemu se i ovo delo može čitati više puta, bez bojazni da će vam dosaditi. 
Još jedno Dimino delo koje sam možda već i pominjala na blogu jeste Grof Monte Kristo - nudi još više avantura i uzbuđenja od musketara, kao i gorku pouku na kraju. Iako sve vreme navijamo da glavni junak, Edmond Dantes, sprovede svoju osvetu i vrati milo za drago svima koji su se ogrešili o njega, shvatamo da on na kraju tog trnovitog putovanja nije našao svoju sreću već je izgubio sebe. Ipak, svakako je zanimljivo čitati o njegovoj upornosti, čeličnoj volji i uživati u scenama kad zlikovci dobijaju šta su zaslužili. 
Dnevnik motocikliste je putopis slavnog revolucionara Če Gevare koji obuhvata njegovo putovanje sa prijateljem Albertom Granadom od Kordove u Argentini do Karakasa u Venecueli. Ernesto, lekar, i Alberto, biohemičar, nailaze na svakojake zanimljive ljude na svom proputovanju; ponekome pomognu, a poneko njima pomogne, što nas podseća na to da je život jedan ciklus uzimanja i davanja i da je na nama da ga održavamo. 
Kao ljubiteljki krimića bilo mi je teško da odaberem jednu knjigu, ali sam se odlučila za Baskervilskog psa ser Artura Konana Dojla jer je verovatno prvo i najduže njegovo delo koje sam pročitala. Šerlok Holms je zaintrigiran tajanstvenim posetiocem koji traži pomoć našeg slavnog detektiva. Tu je, naravno i verni doktor Votson koji prati Holmsa u unutrašnjost Engleske ne bi li istražili čudne događaje koji obavijaju imanje Baskervil Hol.
I, na kraju, tri dečje knjige koje svakako nameravam da čitam i u poznijim godinama:


Hobit Dž.R.R.Tolkin - još jedna avantura, pretpostavljam da deo mene nikada neće odrasti. Bilbo Bagins, hedonista, nerado se odriče udobnog života, a po naredbi čarobnjaka Gandalfa  i otiskuje na tajanstveno putovanje u društvu patuljaka. 


Knjiga o džungli Radjard Kipling - priča o dečaku Mogliju koga podiže čopor vukova. Svet životinja ima svoje zakone koji se razlikuju od ljudskih. 


Srećni princ i druge priče Oskar Vajld - zbirka se sastoji iz 2 dela: prvi deo se zove Srećni princ (obuhvata 5 priča) i Kuća narova (4 priče). Prelepo i pretužno. Meni se najviše dopala upravo Srećni princ; ne znam koga ne bi dirnula sudbina male nesebične lastavice. 

Коментари

Постави коментар