Lila, Lila


Ovaj roman sam pročitala pretprošle godine, a danas ga ponovo prelistavam jer želim da podelim utiske sa vama. Nakon brojnih britanskih i američkih romana, veoma prija dohvatiti se jednog Švajcarca. Pitko napisana, zanimljiva i šarmantna, ova knjiga je svakako vredna vaše pažnje. 

David je mladić koji radi kao konobar u kafeu koji je stecište okupljanja mladih intelektualaca. Često biva svedok iznošenja njihovih stavova, diskusija i pretenzija da postanu priznati književnici i mislioci. Jedne večeri, u kafić ulazi Mari, koja ga osvaja na prvi pogled i koja, kao i David, traži veliku ljubav. 
U fioci polovne komode koju je kupio, David pronalazi ljubavnu priču tajanstvenog autora kojom biva opčinjen. U nameri da zadivi Mari, on joj daje da pročita rukopis, predstavivši ga kao svoje delo. Njoj se priča toliko dopala da je, bez Davidovog znanja, šalje izdavačima koji bivaju ushićeni i David preko noći postaje slavan i cenjen pisac bestselera. Rastrzan između griže savesti i uživanju u blagodetima koje pruža novi život, David postaje žrtva ucenjivača koji preti da će ga raskrinkati i javno obelodaniti njegovu prevaru.

Naravno, ne mogu da otkrivam rasplet, ali, kao i obično, mogu da prepišem poneki odlomak da biste stekli uvid u piščev stil: 

David se osećao nesigurno u prisustvu žena koje su mu se dopadale. Tada je posmatrao sebe njihovim očima. Šake i stopala bili su mu preveliki kao u nekog šteneta. Uši su počele da mu se odmiču od glave, a počeli su da se pojavljuju i zalisci. Osećao je svoje brkove, zulufe, bradicu, kozju bradicu, bradu od pet dana, dakle trenutno aktuelni izgled brade koji se često menjao. A kad je govorio, imao je osećaj da su mu usne debele. 

***

David je bio nervozan pre svakog nastupa. Osećao se kao ranije u školi kada je prepisivao. Svakog je trena mogao da bude uhvaćen i raskrinkan. Uvek je bio spreman na to da će iz polumraka sale neki glas uzviknuti: - Prevarant!
zaštitni znak Davida Kerna postalo je to što je odlomke iz svoga romana čitao kao zločinac pokajnik: postiđeno, mucajući, s mnogo pogrešno pročitanih reči i pogrešnih pauza. Ali ljudi su opčinjeno slušali i frenetično aplaudirali kada je na kraju zbunjeno ustajao da se pokloni. 


Link za čitaoce iz Srbije: Lila, Lila 

Коментари

  1. Videla sam ovu knjigu kod sestre, uzeću je prvom prilikom.
    Sviđa mi se novitet na blogu, sa citatima.. Znaš da sam ja citatoljubac, i čim citate negde spazim odmah se ozarim. :) :*

    ОдговориИзбриши

Постави коментар