The lost wifeNe znam da li sam vam već rekla da ne volim romane kod kojih je glavna tema ljubavna priča, ali nisam mogla da odolim motivima Praga koji prožimaju ovo delo (a i korice). 
Lenka i Jozef su češki Jevreji koji rasplamsavanjem Drugog svetskog rata i progonom Jevreja bivaju razdvojeni dan nakon venčanja. Ponovo se sreću decenijama kasnije, u Njujorku. 

Roman prati njihove dve priče, ali najveći deo je posvećen Lenkinom boravku u logoru, danima koji prolaze u mukotrpnom radu, gladovanju i beznađu. Ipak, fascinantno je kako su zarobljenici u tom opštem sivilu uspevali da pronađu i nešto lepo, dragoceno. 
Iako je pitko napisana i brzo se čita, ovo je veoma tužna i emotivna priča. Neki od likova su zaista postojali, a njihove sudbine je autorka navela na kraju knjige. 

Mislila sam da će više pažnje biti posvećeno Pragu, ali svejedno nisam ostala razočarana. Naslov na srpskom odstupa od originala, koji bi se mogao prevesti kao ''Izgubljena supruga'', ali je i ovaj vrlo prikladan s obzirom na to da ceo roman čine sećanja dvoje ljudi koji su kratko vreme bili zajedno dok ih život nije odveo različitim putevima.  

Коментари

  1. Možda bi ti se svideo "Lord Mord : Triler o Pragu", češkog pisca Miloša Urbana :).

    ОдговориИзбриши
  2. Cao,vidim da si vec pisala o knjigama. I ja ih volim pa pogledaj kod mene na blogu. http://milanasweetlife.blogspot.com/2013/06/library-1.html?m=1

    ОдговориИзбриши

Постави коментар