Pisac u svom raju

El escritor en su paraiso / Angel Esteban

Anhel Esteban, profesor (i doktor) španske književnosti, došao je na vrlo zanimljivu ideju - da u jednoj knjizi objedini biografije trideset poznatih pisaca koji su u nekom momentu svog života radili u bilbioteci. 

Knjiga počinje predgovorom Marija Vargasa Ljose, koji nam priznaje sledeće: ''Uvek sam govorio da je najvažnija stvar koja mi se u životu desila to što sam naučio da pišem i da čitam, i smatram da u ovoj rečenici nema ni mrvice preterivanja''. Od Horhea Luisa Borhesa do Hosea Vaskonselosa, ređaju se jedna za drugom kratke biografije nama poznatih i nešto manje poznatih autora, naravno, s posebnim osvrtom na njihov posao bibliotekara. Neki među njima su bili srećni na svom poslu, okruženi knjigama, dok su drugi otaljavali tu dužnost, smatrajući da je posao bibliotekara ispod njihovog nivoa. 


Sama ideja je vrlo lepa i originalna; utisak o spisateljskom umeću Anhela Estebana je osrednji, ali kada pišete neku vrstu skraćene biografije, nemate mnogo mogućnosti da se razmašete jer se morate držati činjenica i gledati da budete koncizni. Kao i kod svih dela koja podsećaju na zbirku, i ovde imamo zanimljivih i manje zanimljivih priča jer nisu svi pisci vodili uzbudljive živote, poput, recimo, Đakoma Kazanove, čuvenog zavodnika, koji je bio veliki ljubitelj pisane reči i neko vreme radio kao upravnik biblioteke u dvorcu grofa Valdštajna. Saznaćete i kako se Gete ozbiljno posvetio upravljanju bibliotekom u Vajmaru, da je Luis Kerol u biblioteci držao privatne časove matematike, kako je Aleksandar Solženjicin tokom svog zatočeništva bio stalni posetilac zatvorske biblioteke i da je Stiven King zahvaljujući biblioteci sreo svoju buduću suprugu. Tu su i braća Grim, Marsel Prust, Šarl Pero i mnogi drugi, a priličan udeo u ovoj zbirci imaju pisci španskog govornog područja, što nipošto ne čudi kada uzmemo u obzir poreklo samog autora ove knjige. 

''Čovek nije ono što piše, već ono što je pročitao.Ova Borhesova rečenica mogla bi lepo poslužiti kao uteha mnogim frustriranim piscima, ukoliko su dobri čitaoci.''


* Postovi su do kraja oktobra podešeni na automatsko objavljivanje jer sam zauzeta oko Sajma knjiga, tako da neću stizati da odgovaram na eventualne komentare. A ako idete na Sajam, radiću na štandu Evrobook, pa svratite da se javite. I kupite nešto :-)

Коментари

  1. Zanimljiva knjiga, hvala na prikazu, nisam ni znala da postoji.:) "Dereta" nastavlja da oduševljava.
    P.S. I meni su postovi na automatskom objavljivanju, zbog posla i nedostatka kompjutera kod kuće.
    Super za Sajam, ako budem dolazila svakako imam "Evrobook" u planu i prepoznaćemo se!:))))

    ОдговориИзбриши

Постави коментар