Frederik Begbede


Ovog meseca upoznala sam se s delom Frederika Begbedea, tačnije, dvema njegovim knjigama: ''699 dinara'' (99 francs) i nastavkom ''Upomoć, molim za oproštaj''(pišem upomoć sastavljeno jer smatram da u ovom slučaju tako treba; ne interesuje me to što na koricama piše odvojeno). Istaknuti savremeni francuski pisac je kao naratora odabrao Oktava Parangoa, maga sveta reklama koji ume da takne potrošača gde je najslabiji i ošiša ga kao ovcu. Svi smo mi ovce, konzumenti koji gutaju ono što im se servira, smatra on. Padamo na lep izgled i lažne emocije koji čine osnovu svakog plasiranja proizvoda, jurimo za novcem, želeći sve više, i udaljavamo se jedni od drugih u suludoj trci koju ne možemo dobiti. Begbede nam otkriva deo tog sveta u kom se sve gleda kroz novac, i gde su mladost i lepota osnovni preduslovi ako želite da postignete nešto u životu. Prva knjiga bavi se njegovim životom u Parizu, mahinacijama jednog advertajzera, komplikovanim osećanjima prema bivšoj devojci, Sofi, a nastavak je nešto drugačiji - pisac je preskočio nekoliko godina i smestio svog, sada četrdesetogodišnjeg (anti)junaka u Rusiju. Najveću zemlju na svetu sagledaćemo Oktavovim očima, usput ponešto i naučiti. Od šezdeset sunčanih dana godišnje, ja sam doživeo četiri, što nije malo. Noć prestaje da pada u Peterburgu već u maju, pa je teško spavati. U tri ujutru sunce zađe na sat vremena, i nema šanse da spavate duže od njega.
Ovo je svedočanstvo o vremenu u kome čovek u jurnjavi za novcem i priznanjima, izgubi sebe. 
Sve je privremeno i sve se kupuje. Čovek je proizvod, kao i svaki drugi, s ograničenim rokom upotrebe. 
Begbede nije težak pisac, pri čemu podrazumevam to da ne kiti svoje rečenice, ne sklapa komplikovane konstrukcije, ali, uprkos tome, umara. Pretpostavljam da uzrok leži u toj količini informacija koje istrese pred čitaoca, a sve imaju negativnu konotaciju i tiču se poroka, terora mladosti i lepote, zagađivanja planete, konzumerizma, otuđenosti među ljudima... Na kraju nam servira i obrt dostojan telenovele, ali ne želim da vam otkrivam previše. 

Sve je privremeno: ljubav, umetnost, planeta Zemlja, vi, ja. Smrt je toliko neizbežna da sve odnosi iznenadno. Kako znati da baš ovaj dan nije poslednji? Verujemo da imamo vremena. A onda je odjednom gotovo, davimo se, vreme je isteklo. Smrt je jedini sastanak koji vam nije zabeležen u rokovniku. 

Iako mu knjige nisu obimne, osećala sam se nekako izmoždeno. Pri tome, pravila sam pauzu između prvog i drugog dela -  čitala sam Nordijsku mitologiju Nila Gejmena. Nije mi žao što sam malo skrenula sa svoje uobičajene čitalačke putanje, želim povremeno da pročitam i neki otrežnjujući, moderni roman poput Begbedeovih, ali u malim dozama. Eventualno bih pročitala još njegov Francuski roman, i time stavila tačku na druženje s ovim piscem. 

                                                                          📖
''Gospodo, naš cilj je jednostavan: tri milijarde žena treba da želi da liči na jednu istu ženu. A moj problem je da nađem tu jednu.'' 
*

Nezaposleni su nesrećni jer nemaju posao, a zaposleni jer ga imaju.  


*
Svaki pisac je tužibaba. Svaka književnost je prokazivačka. Ne vidim šta je drugo smisao pisanja knjiga ako ne pljuvanje po nečemu.
*

Oktav zaspi uz neki film s Tomom Henksom (on je više od glumca; on je sredsvo za uspavljivanje).
*
Živim u Moskvi već godinu dana, u gradu Izneverenih Očekivanja. Ovde je lepota nacionalni sport. Rusija je velika, a njeni stanovnici su siromašni: njihova jedina zabava sastoji se u recitovanju pesama dok šetaju kroz brezove šume, ili u popodnevnoj dremci na obali širokih, nepokretnih reka. Njihove crkve liče na zlatne sladolede. 

Коментари

 1. Nepismenost prevodilaca je nesto sto i mene izludjuje i pokvari mi celokupni utisak o knjizi, a nazalost, to se sve cesce dogadja. Ali ste zato tu vi, blogeri, u cijoj pismenosti zaista uzivam. :) A sto se tice ovih knjiga, nisam ih citala, ali deluju mi kao zanimljivo stivo.

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala na prikazu! Samo si potvrdila moju slutnju da ne trošim sebe čitajući njega. Pozdrav

  ОдговориИзбриши
 3. Kao i uvek odlična i kompletna analiza knjiga, nisam nekako ni planirala da ga čitam, posle ovoga i definitivno neću.
  Komplimenti za novi izgled bloga, pozdrav!
  Jelena G

  ОдговориИзбриши
 4. Hvala na prikazu, nisam još uvek čitala Begbedea, ali ovo je nešto što bi mi moglo biti interesantno - podseća na Uelbeka po citatima i tematici, slažem se sa procenom da iako realan, ume da zamori, pa i ja preporučujem dozirano "konzumiranje" sličnih romana.:)
  Neću posebno da se osvrćem na nemar izdavača, odsustvo lektora itd, već smo apsolvirali tu temu. tužno je i ružno.:(

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Čula sam od drugih da podseća na Uelbeka, kog nisam čitala, tako da ne znam; Uelbek je navodno bolji.

   Избриши
  2. Ako se odlučiš, preporučujem ti "Pokoravanje" ili "Karta i teritorija", meni je OK, ali nekako ponovljiv - pročitaš jedan roman i kao da si pročitala sve, drži se određenog šablona.:)

   Избриши
 5. Na Sajmu ove godine sam kupila njegovu knjigu Ljubav traje tri godine (ali ocigledno nece skoro doci na red za citanje), za tu knjigu sam dobila dosta preporuka, inace nisam nista njegovo citala. Videcemo, svakako cu i ja pisati svoje utiske o njemu.

  ОдговориИзбриши

Постави коментар