On my bookshelf #6

''Bliznakinje sa Hajgejta'' Odri Nifeneger (kod nas je naslov izmenjen jer u originalu glasi ''Her fearful symmetry''). Odri je poznata kao autorka bestselera ''Vremeplovčeva žena'' koji ste, verujem, čitali ili barem pogledali istoimeni film sa slatkom Rejčel MekAdams i zgodnim i ozbiljnim Erikom Bana. No, da se vratim na naše Bliznakinje. U pitanju su dvadesetogodišnje Džulija i Valentina iz Čikaga, kojima nedavno preminula tetka ostavlja stan u Londonu, uz neobične uslove. Devojke se useljavaju u zgradu u čijoj se neprosednoj blizini nalazi čuveno groblje Hajgejt, gde su sahranjeni mnogi velikani britanske istorije. Utisci: neobična knjiga, u pozitivnom smislu, svakako; dopala mi se atmosfera kišovitog Londona i mračne stvari koje se nadvijaju nad životima novopridošlih sestara. Kao i u slučaju žene vremenskog putnika, i u ovom romanu imamo elemente natprirodnog. Kupila sam ga na Laguninoj akciji ''Knjiga nedelje'' (svakog ponedeljka na njihovom sajtu možete videti koji će naslov te nedelje biti na dodatnom popustu) i uopšte mi nije žao. Ima moju preporuku. 

''Izuzetna stvorenja'' Trejsi Ševalije (Remarkable creatures' /Tracy Chevalier) -     O naučnici  Meri Aning koja je zaslužna za pronalazak fosila nekolicine praistorijskih životinja (uključujući prvog kompletnog pterodaktila) početkom 19.veka.  Moram priznati da nisam ranije čula za ovu Engleskinju, što samo potvrđuje činjenicu da su učene žene i njihova dostignuća zanemareni u odnosu na muškarce. Roman govori o Merinoj ljubavi prema pronalaženju fosila,  teškoćama na koje nailazi u vidu otpora tadašnjeg društva, upornosti i ženskom prijateljstvu. 
Ovo je četvrta Trejsina knjiga koju sam pročitala i posebno mi je draga jer mi se autorka u nju potpisala. 

''Dan pčela'' Tomas Sančez (Day of the bees / Thomas Sanchez) govori o ljubavi španskog slikara Fransiska Zermana i Luize Kolar koja nije doživela srećan kraj. Veći deo knjige čine Luizina pisma upućena Zermanu od kojeg je bila odvojena sticajem ratnih okolnosti. Luiza opisuje teške dane provedene u Provansi tokom Drugog svetskog rata, oskudicu u kojoj se našla, neprijatnost (blago rečeno) francuskih oficira i samoću koja joj je nametnuta. 
Knjiga je puna divno sročenih rečenica, opisa emocija i doživljaja u prirodi, ali, s druge strane, sadrži i vrlo neprijatne scene koje ne bih svakome preporučila (uključujući i samu sebe). Još jedna stvar koja mi se nije dopala je to što Zerman zapravo nije istorijska ličnost, izmišljen je, tako da mi sva ta pisma i podaci ne deluju interesantno kao što bi delovala da imaju uporište u stvarnosti. Pojedinci smatraju da je zapravo reč o Pablu Pikasu, ali mislim da je to malo naduvano ne bi li čitaocima knjiga delovala primamljivije.

''Meteorit veličine Ajfelove kule'' Sergej Bolmat  (14 рассказов / Сергей Болмат) je zbirka priča o svakodnevnom životu žitelja Rusije u sovjetsko vreme. Ovo su priče o običnim ljudima i njihovim problemima - reklamacijama na kupljenu robu, posetama knjižari, Moskvi sagledanoj očima provincijalca, osećaju neprilagođenosti jedne Japanke na sredinu u kojoj se našla - svaka priča ima različite junake. Neke su manje, a neke više zanimljive. U svakom slučaju, ovo je jedna od knjiga koje odskaču od ostatka biblioteke i koja uvek može iznova da se čita.

Коментари

  1. Jučer završila s čitanjem "Vremeplovčeva žena" i iako nije knjiga koju bi hvallila gdje god stignem, na neki čudan način mi se i dopala :) Ali mogla bih uzeti u obzir i ''Bliznakinje sa Hajgejta''. Uglavnom, ništa od ovih knjiga nisam čitala :D

    ОдговориИзбриши
  2. Ova zadnja mi zvuči zanimljivo, baš ću si je zabilježiti :) Ja sam inače jučer dovršila Grad lopova (David Benioff) i knjiga me oduševila, u niti dva dana sam je pročitala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Grad lopova je kod nas stalno bio na nekim sniženjima, a ja nikako da uzmem, mada sam čula pozitivne komentare sa više strana. Ništa, onda pravac biblioteka.

      Избриши
  3. Ja sam onu tvoju knjigu procitala za dva dana, i ljeti mi takve najvise odgovaraju, cisto opustanje da ne naprezem mozak a dovoljno interesantna da odlutam van svoje sobe :)

    ОдговориИзбриши
  4. Moram da priznam da su Bliznakinje sa Hajgejta najneobičnija knjiga koju sam ikada pročitala. Nakon Vremeplovčeve žene, bila sam spremna na sve, ali sam opet ostala iznenađena. Nije mi legla na prvo čitanje, morala sam da se vraćam na neke scene, ali na kraju sam je ipak pozitivno ocenila. :)
    Trejsi Ševalije, ah ta divna spisateljica. :) Obožavam njene romane, a Izuzetna stvorenja su mi posebno draga, baš zbog toga što sam zahvaljujući toj priči saznala za jednu izvanrednu ženu kakva je bila Meri.
    Ostale dve knjige nisam čitala, ali ovu poslednju ću uvrstiti na svoju listu za biblioteku. :)
    Super post! :)

    ОдговориИзбриши
  5. *Aleksandra,predlozi su inspirativni.
    Nisam se odmah uključila u konverzaciju,jer sam odmarala od čitanja "Lutajućeg Bokelja",a želela sam da budem pažljiva i promislim o tvojim predlozima.
    Sergej Bolmart mi se najviše dopada i uklapa u moje rusko raspoloženje.
    Mislim da će produbiti moje znanje o ruskoj literaturi koje sam zimus obogatila Mihailom Bulgakovim.
    Na listi čekanja je Solženjicin i "Arhipelag gulag",a tvoj predlog će sigurno zameniti Andreja Makina.
    Hvala ti na tome!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар